Cum faci tradiționalele jumări de porc. De ce se adaugă apă și cât se lasă slănina la prăjit, cu ce se servesc

0
Publicat:

Tradiționalele jumări ispitesc pe oricine. Făcute din slănină prăjită după tăierea porcului pot fi servite ca aperitiv ori adăugate în alte preparate cu specific românesc, cum ar fi varză sau fasole cu jumări.

Jumările de porc, un deliciu FOTO Shutterstock

Rețeta gustoaselor jumări o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Mod de preparare

"Slănină proaspătă, fără șorici, dar cu câte o șuviță de carne rătăcită ca o cărare pierdută; sare. Se taie slănina, bucăți de aprox. 4/4 cm. Într-o cratiță de fontă groasă se încinge puțină untură. Se pun bucățile de slănină la foc, la început cu apă, să se încingă până la miez; se lasă să se prăjească până se fac aurii peste tot (mai închis, așa, ca aurul turcesc). Când s-au rumenit bine, se scot și se presează tare, ușor sau deloc, după poftă și plăcere, așa fierbinți, să iasă grăsimea lichidă. Ce rămâne se sărează și astea-s jumările! Care jumări merg cu ceapă, pâine de casă, țuică fiartă și un vin rece sec", nota regretatul gastronom.

Conținut mare de grăsimi

Jumările mai pot fi adăugate zdrobite sau tocate în diferite aluaturi, astfel încât acestea să iasă fragede.

De altfel, untura ce rămâne după ce prăjiți jumările poate înlocui uleiul de gătit în fel și fel de rețete de patiserie, cum ar fi cornulețe și biscuiți. În unele zone ale țării, aceasta este întinsă pe pâine, în loc de unt.

Cu un conținut mare de grăsimi și proteine, jumările nu au deloc carbohidrați, astfel că sunt ideale pentru persoanele care se feresc de aceștia. O porție de 57 de grame de jumări de porc conține 310 de calorii, 35 de grame de proteine și 18 grame de grăsimi. O astfel de porție de jumări nu conține  carbohidrați și fibre, dar are un conținut de 1.040 micrograme de sodiu.

Gazetarul pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Mai multe pentru tine:
Care au fost ultimele cuvinte ale celebrului criminal în serie, Ion Râmaru. „Vampirul din Bucureşti” i-a uimit pe cei care l-au executat
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Cele mai frumoase imagini de la parada de 1 Decembrie din București. Nicușor Dan, baie de mulțime la finalul ceremoniilor
Chiar nimic nu-i iese bine? Meghan Markle primește titlul de „Salmonella Sussex”, după gafa de Ziua Recunoștinței
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Loviți de cancer, Meme și Teodora Stoica au găsit o metodă prin care celule canceroase sunt mâncate
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
Ghidul complet al iernii pe pârtie: cele mai bune haine și accesorii pentru întreaga familie ca să vă bucurați de schi și săniuș fără griji