Cum faci cele mai bune sarmale în foi de viță de vie, pentru masa de Paște

0
Publicat:

Dacă de Crăciun nu lipsesc delicioasele sarmale în foi de varză murată, De Paște putem încerca varianta cu foi de viță, care e la fel de savuroasă.

Sarmale în foi de viță pentru masa de Paște FOTO Shutterstock

Frunzele de viță umplute cu diverse compoziții sunt un preparat des întâlnit din Balcani până în Orientul Mijlociu. În țările musulmane se numesc dolma sau sarma și sunt umplute cu diverse amestecuri: orez și fructe uscate (stafide, caise, curmale), orez și fistic, sau cu carne de vită sau miel. Cel mai probabil, își au originea în imperiul persan și au fost popularizate de otomani în Europa de sud şi Est.

Pentru masa de Paște, puteți încerca variantă clasică, cu o umplutură din carne și orez.

Rețetă sarmale în foi de viță de vie 

Ingrediente

  • 35-40 foi de viță de vie
  • 600 g carne tocată (amestec porc și vită)
  • 100 g orez
  • 1 ceapă mare
  • 2 ouă
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • 1 legătură mărar
  • 1 legătură pătrunjel
  • 200 ml suc de roșii

Cureți ceapa și o tai mărunt, apoi o pui la călit în ulei, două minute, până devine ce transparentă. Adaugi orezul spălat, torni 100 ml de apă și sotezi încă cinci minute, până ce orezul absoarbe tot lichidul. Lași la răcit, apoi adaugi peste carnea tocată. Pui ouăle, sarea şi piperul, după gust, și omogenizezi compoziţia.

Pui câte o linguriță din acest amestec în mijlocul fiecărei foi de viță şi formezi sarmalele. Continui până termini carnea.

Aranjezi sarmalele într-o cratiță, așezi printre ele crenguțele de mărar și de leuștean, apoi torni apă până le acoperi. Fierbi la foc mediu o oră. Adaugi sucul de roșii și mai fierbi jumătate de oră. Servești sarmalele calde, cu smântână și ardei iute.

Mai multe pentru tine:
Eduard, un copil de 10 ani, crescut de bunici și abandonat de părinți, luptă pentru viață! A vomitat sânge și are nevoie de o operație urgentă la inimă. AJUTĂ ȘI TU!
Pelerinajul Sfânta Parascheva 2025 începe azi: reguli, coadă, traseu, așteptare în timp real și Telefonul Pelerinului până pe 15 octombrie
Trei zodii termină această săptămâna în forță. Norocul le surâde din plin, bunăstare și bogății pe bandă rulantă pentru acești native
Cea mai puternică rugăciune! Spune-o zilnic şi scapi de orice rău
Regele Charles, mișcare istorică neașteptată, prima dată în 1428 de ani! Suveranul a numit o femeie în acest post cheie pentru Marea Britanie
Saveta Bogdan și-a stricat silueta în vacanța de peste Ocean. De ce s-a îngrășat și ce salarii au americanii: „Gata, trec la dietă”
Octavian Ursulescu rupe tăcerea. Ce relație era, de fapt, între Alexandru Arșinel și Stela Popescu? Mulți îi credeau soț și soție: „Un cuplu sudat numai pe scenă”
Alimentul care nu trebuie să lipsească din farfuriile românilor. Dr. Virgiliu Stroescu îl recomandă în fiecare zi: „Ne curăță și ne vindecă tot organismul”
„Boala mâinilor murdare” în România: o afecțiune în creștere, adesea asimptomatică la copiii sub 6 ani
Un obiect unic pe teritoriul fostei provincii romane Dacia, descoperit la Turda
Femeile care au înfruntat foamea, frica și moartea: adevărul despre cum a distrus Uniunea Sovietică Moldova anilor ’40