Care este diferenţa dintre caşcaval, telemea şi mozzarella
0Brânzeturile sunt produse în lume în mii de variante, care de care mai aromate şi mai cremoase. Fiecare are o istorie interesantă, în armonie cu gustul lor unic, inconfudabil.
Roquefort – brânza cu mucegai
Produsă în Franţa – care-şi dispută, îmrepună cu Elveţia şi Olanda, titulatură de „ţară a brânzeturilor“ – , este una din cele mai cunoscute brânzeturi pe plan mondial. Este făcută din lapte crud de oaie şi lăsată să se matureze în grote. Se spune că apariţia ei se datorează unui cioban îndrăgostit, care şi-a uitat într-o zi mâncarea – brânza de oaie şi pâinea – într-o peşteră. După un timp, când s-a întors să-şi recupereze bunurile, şi-a găsit brânza „atacată“ de acel Penicillium roqueforti, mucegaiul care dă savoare lactatelor din zonă.
Telemeaua, veche de când lumea
Este un termen generic pentru brânzeturile autohtone nefermentate şi ţinute în saramură, obţinute din lapte de oaie, de vacă, de capră şi de bivoliţă. Cunoscută, în vechime, sub numele de „brânză albă“, mulţi specialişti o consideră o variantă locală a brânzei Feta greceşti – lucru contestat de cei care susţin că este unul din cele mai vechi tipuri de brânzeturi din lume, produsă de varii populaţii. Astăzi, telemeaua de Covurlui, din lapte de capră cu negrilică, de Sibiu, de Vaideeni, atât de apreciate pe plan naţional, au şanse să fie recunoscute ca produse tradiţionale româneşti, la nivel european.
Află mai mult pe clickpoftabuna.ro