Beneficiile terapeutice ale murăturilor. Nutriţionist: „Sunt un produs excepţional pentru sănătatea noastră şi mai ales pentru imunitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castraveţi muraţi, gogonele sau varză. Nu sunt doar delicii culinare, preferate de toţi românii, dar şi alimente care ajută la creşterea imunităţii. În procesul de fermentaţie se nasc bacterii care, împreună cu flora din organism, ne ajută în faţa infecţiilor de sezon.

Nutriţionoistul Lygia Alexandrescu a explicat la „Numai de bine”, prezentată de Ela Crăciun, importanţa murăturilor în dietă.

„Noi ştim să punem murături în oţet şi murături în moare, în saramură. Dacă vine vorba despre imunitate, categoric le vom prefera pe cele în moare. De ce ne interesează foarte mult această formă de conservare? Pentru că prin această fermentaţie obţinem un produs excepţional de echilibrat pentru sănătatea noastră şi mai ales pentru imunitate, pentru microbiotă, pentru colon şi flora intestinală, numit probiotic. Aceste probiotice se înmulţesc foarte bine în colon şi dau acestuia ceea ce numim noi stare de echilibru şi lucru văzut în imunitate prin cât de des sau de rar răcim şi de cât să luăm probiotice din suplimente mai bine mâncăm aceste murături”, a explicat nutriţionista.  

Murăturile în saramură, benefice pentru organism 

De exemplu, castraveţii muraţi sunt bogaţi în fibre naturale, stimulează digestia şi ajută la scăderea în greutate, datorită numărului mic de calorii. În plus, ar putea trata şi diabetul zaharat în forme uşoare.

Varza murată înlătură oboseala şi anemia, încetineşte procesul de îmbătrânire şi protejează sistemul nervos. Zeama de varză acră este recomandată pentru detoxifierea organismului.  

„Nu trebuie uitat faptul că aceste murături din saramură consumate în exces aduc şi ele un aport mare de sare, lucru total nedorit, pentru că riscurl de hipertensiune creşte, mai ales la persoanele de vârsta a treia şi atunci nu consumăm mai mult de 200 de grame la o masă şi dacă vorbim de gogonele pot fi un pic spălate înainte, tăiate în farfurie cu o seară înainte în aşa fel încât acea zeamă foarte sărată să fie eliminată şi consumată doar murătura ca atare”, a explicat Lygia Alexandrescu.

Din meniul românilor, însă, fac parte şi legumele în oţet

„Oţetul, de cele mai multe ori, este extrem de puternic şi acidul acetic nu este benefic stării noastre de sănătate mai ales atunci când nu avem foarte multă lumină, când stăm mult în casă, când se mănâncă gras”.  

Totuşi şi legumele conservate în oteţ pot avea beneficii. De exemplu, gogoşarii au rol în asimilarea calciului, în prevenţia cancerului de col uterin, de prostată şi de pancreas. Mai mult decât atât, scad şi riscul producerii cheagurilor de sânge şi a fracturilor cauzate de osteoporoză

Mai multe pentru tine:
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”