Beneficiile terapeutice ale murăturilor. Nutriţionist: „Sunt un produs excepţional pentru sănătatea noastră şi mai ales pentru imunitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castraveţi muraţi, gogonele sau varză. Nu sunt doar delicii culinare, preferate de toţi românii, dar şi alimente care ajută la creşterea imunităţii. În procesul de fermentaţie se nasc bacterii care, împreună cu flora din organism, ne ajută în faţa infecţiilor de sezon.

Nutriţionoistul Lygia Alexandrescu a explicat la „Numai de bine”, prezentată de Ela Crăciun, importanţa murăturilor în dietă.

„Noi ştim să punem murături în oţet şi murături în moare, în saramură. Dacă vine vorba despre imunitate, categoric le vom prefera pe cele în moare. De ce ne interesează foarte mult această formă de conservare? Pentru că prin această fermentaţie obţinem un produs excepţional de echilibrat pentru sănătatea noastră şi mai ales pentru imunitate, pentru microbiotă, pentru colon şi flora intestinală, numit probiotic. Aceste probiotice se înmulţesc foarte bine în colon şi dau acestuia ceea ce numim noi stare de echilibru şi lucru văzut în imunitate prin cât de des sau de rar răcim şi de cât să luăm probiotice din suplimente mai bine mâncăm aceste murături”, a explicat nutriţionista.  

Murăturile în saramură, benefice pentru organism 

De exemplu, castraveţii muraţi sunt bogaţi în fibre naturale, stimulează digestia şi ajută la scăderea în greutate, datorită numărului mic de calorii. În plus, ar putea trata şi diabetul zaharat în forme uşoare.

Varza murată înlătură oboseala şi anemia, încetineşte procesul de îmbătrânire şi protejează sistemul nervos. Zeama de varză acră este recomandată pentru detoxifierea organismului.  

„Nu trebuie uitat faptul că aceste murături din saramură consumate în exces aduc şi ele un aport mare de sare, lucru total nedorit, pentru că riscurl de hipertensiune creşte, mai ales la persoanele de vârsta a treia şi atunci nu consumăm mai mult de 200 de grame la o masă şi dacă vorbim de gogonele pot fi un pic spălate înainte, tăiate în farfurie cu o seară înainte în aşa fel încât acea zeamă foarte sărată să fie eliminată şi consumată doar murătura ca atare”, a explicat Lygia Alexandrescu.

Din meniul românilor, însă, fac parte şi legumele în oţet

„Oţetul, de cele mai multe ori, este extrem de puternic şi acidul acetic nu este benefic stării noastre de sănătate mai ales atunci când nu avem foarte multă lumină, când stăm mult în casă, când se mănâncă gras”.  

Totuşi şi legumele conservate în oteţ pot avea beneficii. De exemplu, gogoşarii au rol în asimilarea calciului, în prevenţia cancerului de col uterin, de prostată şi de pancreas. Mai mult decât atât, scad şi riscul producerii cheagurilor de sânge şi a fracturilor cauzate de osteoporoză

Mai multe pentru tine:
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte