Animalul domestic uitat de români şi transformat de unguri în mină de aur: cum a fost revigorat „uleiul de măsline pe patru picioare” FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arată şi se comportă ca şi cum trei animale au fost combinate într-unul singur, fiind una din rasele extrem de apreciate şi în România, nu numai la nivel mondial. În zona Ardealului, această rasă se creşte de aproape 200 de ani.

Rasa este specializată pentru producţia de grăsime şi are cinci varietăţi: blondă, roşie, neagră, cu abdomen de rândunică şi bariş. Conform Wikipedia, în Ardeal se creşte de peste 160 de ani, iar alţi autori afirmă că de aproximativ 200 de ani.

Este vorba despre porcii din rasa Mangaliţa, rasă rezultată în urma încrucişării mistreţului şi porcului sumadia de talie mare, cu părul lung şi creţ (din Principatul Serbiei) pe teritoriul Imperiului Habsburgic, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, prima atestare a sa fiind pe moşia de la Chişineu-Criş (azi în judeţul Arad) a arhiducelui Joseph Anton, al şaptelea copil al împăratului austriac Leopold al II-lea. 

Animalul 3 în 1

Părul său lung şi creţ îl face să semene cu o oaie, iar mulţi crescători de porci din rasa Mangaliţa povestesc că are un comportament asemănător cu al unui animal de companie. La fel ca un câine, porcul de Mangaliţa se ataşează de stăpânul lui, îl urmează peste tot şi chiar se joacă cu el, cu condiţia să fie tratat cât se poate de bine.

FOTO mymodernmet.com

Rasa Mangaliţa aproape a dispărut în perioada comunismului, informează televiziunea BBC. În Ungaria mai existau în 1980 doar 200 de scroafe pe tot întinsul Ungariei, dar în 1989, după căderea zidului Berlinului, a fost salvată de un specialist în genetica animalelor, Peter Toth. Conform documentarului BBC, acesta a cumpărat din abatoare ultimele exemplare de porci Mangaliţa şi a ajutat la revigorarea rasei.

FOTO mymodernmet.com

Peter Toth este Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de porci Mangaliţa din Ungaria, promovând neobosit beneficiile cărnii supranumite „vita Kobe din lumea porcilor”, „uleiul de măsline pe patru picioare” şi „porcul-somon”, cu referire la calitatea superioară a cărnii de porc Mangaliţa şi conţinutului ridicat de acizi graşi de tip omega 3, 6 şi 9.  De asemena, preparatele din carne de porc de Mangaliţa se regăsesc la loc de cinste în meniurile restaurantelor cu 1, 2 sau 3 stele Michelin.

 FOTO mymodernmet.com

Transilvania era cunoscută cândva ca o zonă tradiţională pentru creşterea porcului de Mangaliţa, dar la acest moment ungurii sunt principalii furnizori pentru ţările occidentale, unde cererea de Mangaliţa a devenit tot mai mare în ultimii ani. La Paris, de exemplu, jambonul de Mangaliţa se vindea cu circa 165 de euro kilogramul, la nivelul anului 2014, după cum se arată pe agrointel.ro.

Carnea acestei rase, de culoare mai închisă, este apreciată pentru aspectul său marmorat dat de grăsimea intramusculară, frăgezime şi suculenţă iar gustul, datorită nivelului redus de colesterol, aminteşte, mai degrabă, de carnea de mistreţ decât de cea a porcului din rasele europene, precum York, Landrace sau Marele Alb. Ca grupă de preţ, Mangaliţa se încadrează în categoria porcilor „de lux”, în care se mai numără porcul vietnamez, porcul iberic, Kunekune sau autohtonul porc de Bazna – o corcitură românească de la sfârşitul secolului al XIX-lea, dintre scroafa de Mangaliţa şi vierul Berk.

Mangaliţa, specie conservată genetic la Turda 

Singura staţiune agricolă din ţară unde se mai conservă genetic specia porcului Mangaliţa se află în judeţul Cluj. La Staţiunea de Cercetări Agricole din Turda, specialiştii încearcă să menţină această rasă în stare pură. Datorită calităţii cărnii, porcul de Mangaliţa este tot mai apreciat de fermieri, iar cererea pe piaţă este în creştere. 

În gospodăriile din România există în prezent aproximativ 200 de exemplare de porci din rasa Bazna şi cel mult 3.000 din rasa Mangaliţa, potrivit unei declaraţii făcute de reperzentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în 2014, cu prilejul constituirii Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porci din Rasele Mangaliţa şi Bazna. 

Despre carnea de porc Mangaliţa se spune că are un conţinut de acizi graşi de tip omega 3, 6 şi 9, motiv pentru care poate fi consumată şi de persoanele care suferă de boli cardiovasculare. Procentul de acizi graşi nesaturaţi din acestă carne ar ajunge la 70%, un procent similar cu cel întâlnit în uleiul de măsline sau somon. 

Mai multe pentru tine:
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Ce nu știai despre Raluca Moroșanu, judecătoarea care a înfruntat-o pe șefa Curții de Apel București, Liana Nicoleta Arsenie
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Adio, nuntă regală! Prințul s-a despărțit de iubita pe care tocmai i-o prezentase Prințului Albert de Monaco
Povestea fabuloasă a fabricii de pantofi construită de un om care abia știa să scrie. Le-a încălțat pe Sophia Loren și Elena Ceaușescu, iar mai târziu pe vedetele autohtone
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Trei zodii își schimbă radical viața începând cu 1 ianuarie 2026. Vor avea parte de iubire și noroc din abundență