A murit cel mai bătrân bărbat de pe planetă, supravieţuitor al lagărului de exterminare Auschwitz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Israel Kristal, cel mai bătrân om din lume. FOTO The Independent

Israel Kristal, cel mai bătrân om din lume, care a trăit în timpul Războaielor Mondiale şi a supravieţuit lagărului de exterminare de la Auschwitz, a murit la doar o lună de la împlinirea a 114 de ani, a confirmat familia sa.

Guinness World Records i-a acordat anul trecut lui Kristal titlul de cel mai bătrân om din lume, după ce anteriorul deţinător al acestui titlu, japonezul Yasutaro Koide, a murit în luna ianuarie a aceluiaşi an, la vârsta de 112 ani.

La momentul omologării recordului său, la 11 martie 2016, Kristal avea 112 ani şi 178 de zile.  

Kristal s-a născut 15 septembrie 1903 într-o familie evreiască ortodoxă lângă oraşul Żarnów din Polonia. A fost deportat de nazişti la Auschwitz în 1944, dar a scăpat cu viaţă din lagărul de concentrare şi în 1950 a emigrat în Israel.

„Când a fost copil în timpul Primului Război Mondial din Polonia a fost ajutor pentru un contrabandist de băuturi. Obişnuia să alerge desculţ în zăpadă, noaptea, pe o distanţă de mai mulţi kilometri, cu un pachet greu pe spate, traficând alcool între liniile războiului, deşi avea 12 ani“, a spus Oren, nepotul său, scrie The Guardian.

„Mergea foarte repede înainte să fie prea bătrân - mai repede decât mine - şi mi-a spus că atunci când era de vârsta mea, dacă nu mergeai suficient de repede, picioarele ţi se lipeau de pământul îngheţat“, a mai povestit acesta.

A rămas orfan la scurt timp după Primul Război Mondial şi s-a mutat la Lodz pentru a lucra în domeniul produselor de cofetărie în 1920.

Kristal a supravieţuit celui de-al doilea Război Mondial, cântărind numai 37 kg şi a fost singurul supravieţuitor al numeroasei sale familii. El s-a căsătorit ulterior cu o supravieţuitoare a Holocaustului şi s-au mutat în Israel în 1950, unde şi-a întemiat o nouă familie şi o afacere cu dulciuri.

Israel Kristal a lăsat în urmă doi copii, mai mulţi nepoţi şi strănepoţi.

Cea mai bătrână femeie din lume este jamaicana Violet Brown, în vârstă de 117 ani, care a primit titlul după moartea italiencei Emma Morano.