Năstase, răstignit: „Ilie e un prost incurabil“. Editorial devastator în presa britanică. Ce solicită englezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşirile în decor ale lui Năstase la Mamaia au fost reflectate pe larg de presa din Marea Britanie care „trăieşte“ pentru astfel de scandaluri cu tentă rasistă şi sexistă.

La o zi după suspendarea căpitanului României de Fed Cup, „The Guardian“ a publicat un text dur de opinie sub semnătura lui Kevin Mitchell. 

Redăm în rândurile de mai jos fragmente din acest editorial.

*Ilie Năstase trebuie să fie scos din tenis din cauza comportamentului său la Fed Cup.

*Românul a oferit spectacol de calitate când era jucător, însă acum a depăşit măsura cu remarcile sale la adresa Serenei Williams, Johanna Konta şi Anne Keothavong.

*Au trecut 45 de ani de când cei prezenţi la Wimbledon s-au ridicat în picioare pentru a-l aplauda pe Ilie Năstase, un artist charismatic, învins în finala cu americanul Stan Smith după cinci seturi. După comportamentul său dezolant, în weekend, la Constanţa, e puţin probabil ca publicul britanic să-l mai aplaude vreodată cu atâtea patos.

*Atunci când Năstase (70 de ani) a făcut-o pe Konta să izbucnească în plâns, spunându-i că e o „curvă nenorocită“, el a transformat un simplu eveniment sportiv într-un circ urât.

*Lipsa de respect a lui Năstase faţă de trei femei a însemnat că el a depăşit o măsură pe care nu îndrăznise să o depăşească, nici când era jucător. A fost evacuat din arenă pe bună dreptate şi, cu siguranţă, trebuie să fie exclus din sport.

*Năstase a fost, cândva, un gigant al tenisului, însă, cu siguranţă, acum nu mai e ce a fost. Şi, oricum, statutul său n-ar trebui să fie un scut împotriva pedepsirii sale.

*În vremurile sale de glorie, în anii ’70, el a spus: „Sunt puţin nebun, dar încerc să fiu un băiat bun“. A fost o caracterizare perfectă. Exceptând faptul că el nu s-a străduit niciodată prea tare ca să fie bun. 

*Năstase a făcut o carieră din a fi clovn. A savurat porecla pe care a primit-o, „Bufonul din Bucureşti“, iar talentul şi spectacolul pe care l-a oferit l-au transformat într-un star care a umplut sălile şi după ce n-a mai jucat tenis la modul serios, în anii ’80. Ce-i drept, el a jucat foarte rar serios, ceea ce a fost un element-cheie în şarmul său pe teren şi în afara lui.

*A fost un playboy în vremurile sale, ceea ce, probabil, a contribuit şi la modul cum le priveşte pe femei. S-a gândit că putea să aibă pe oricine. Nu existau limite pentru el. Regulile erau pentru alţii. Între timp, şi-a pierdut frumuseţea fizică, însă atitudinea sa privind femeile a rămas.

*Din păcate pentru acest individ captivant, dar vulcanic, el rămâne un prost incurabil. Continuă să facă ce-l taie capul. 

*Am văzut unde l-a dus lipsa sa de disciplină în acest weekend în faţa fanilor săi. Halep, care a cerut ca el să fie căpitanul echipei, s-a enervat pe Năstase, însă l-a iertat. A spus că Năstase ar trebui să-şi ceară scuze Serenei Williams. Dar să-şi ceară scuze tuturor femeilor pe care le-a jignit, dacă tot se apucă de treaba asta.