Mircea Lucescu împlinește astăzi 79 de ani. Antrenorul a strâns o avere impresionantă
0Mircea Lucescu împlinește astăzi 79 de ani, prilej să trecem în revistă performanțele celui mai mare tehnician român atât din teren, cât și din viața de om de afaceri. Al treilea cel mai titrat antrenor la nivel mondial, cu 37 de trofee în palmares, depășit doar de Sir Alex Ferguson și Pep Guardiola, ”Il Luce” este una dintre soluțiile FRF pentru banca tehnică a naționalei României, rămasă goală după ce Edi Iordănescu nu și-a mai prelungit contractul.
Extrema dreapta de la Dinamo, Sportul Studențesc și Corvinul și-a făcut un nume mare ca antrenor. Lista cluburilor pregătite este impresionantă: plecat de la gruparea hunedoreană, Lucescu a mai performat la Dinamo, Brescia, Reggiana, Rapid, Internazionale Milano, Galatasaray, Beşiktaş Istanbul, Șahtar Donețk, Zenit Sankt Petersburg, Dinamo Kiev și la naționalele României și Turciei, echipe cu are a adunat nu mai puțin de 37 de trofee, din care Cupa UEFA est cel mai valoros.
Ce avere are Mircea Lucescu
Dacă în ceea ce privește cariera sportivă lucrurile sunt foarte bine cunoscute, Mircea Lucescu duce o viață ”paralelă” în afaceri. Conform ultimului top Capital, antrenorul are o avere de 35 de milioane de euro. El deține mai multe terenuri valoroase în diferite zonă din țară, dar și-a investit banii și în mai multe proiecte imobiliare de succes.
Unul dintre ele, denumit Rahmaninov 38, se află în zona Floreasca din București, aproape de lac. Blocul de opt etaje, cu 32 de apartamente, valorează peste 10 milioane de euro. Dacă cel mai ieftin apartament cotat la 250.000 de euro, penthouse-ul aflat la ultimul etaj a fost vândut în acest an cu suma amețitoare de 1,2 milioane de euro. Iar locul de parcare aferent, cu 50.000 de euro.
Copilul, nepoții și strănepotul lui Mircea Lucescu
Acesta nu este singurul megaproiect în care este implicat antrenorul român, la momentul actual liber de contrat. În 2020, Mircea Lucescu a dezvoltat un proiect imobiliar de 200 de apartamente, spații comerciale și birouri, în zona Lacului Morii din Sectorul 6, alături de afaceristul Dimciu Tașu, conform Profit.ro.
În viața personală, Mircea Lucescu și soția sa, Neli, au un singur copil, acum cel mai în vogă antrenor român, Răzvan Lucescu. Din partea acestuia, legendarul tehnician are doi nepoți, Matei și Maria-Luiza, dar și un strănepot, Lucio, băiatul de 6 ani al celei alintate Marilu. Acesta este pe jumătate peruvian și joacă fotbal la juniorii Rapidului.
Se află în vederile federației, dar favorit e Gică Hagi
Cum Liga Națiunilor se apropie cu pași repezi, FRF încearcă din răsputeri să convingă un antrenor să preia prima reprezentativă. Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță au discutat cu mai mulți candidați, printre care și veteranii Mircea Lucescu și Loți Boloni. Însă primul pe listă este Gică Hagi, care a primit cele mai multe voturi în ședința Comisiei Tehnice. Acesta a cerut timp de gândire, până astăzi, asta după ce Burleanu și Stoichiță s-au deplasat vineri seară la Constanța acolo unde s-au întâlnit cu el și i-au prezentat acestuia întregul proiect.
În caz că Hagi va refuza oferta, FRF va apela la planul B, încercând să-l aducă la națională pe Adrian Mutu, fostul selecționer de la U21. Pe lista lui Burleanu se mai află Mircea Lucescu, Loți Boloni și Marius Șumudică, toți liber de contract în acest moment. România începe campania din Liga Națiunilor în septembrie, într-o grupă cu Cipru, Kosovo și Lituania.
Palmares Mircea Lucescu
Ca jucător la Dinamo, Lucescu a câștigat șapte titluri naționale, în edițiile 1963-64, 1964-65, 197071, 1972-73, 1974-75, 1976-77 și 1989-90. A evoluat în 361 de jocuri și a marcat 78 goluri în prima divizie. La națională, are 70 de partide și 9 goluri.
În toamna anului 1981 a devenit antrenorul naționalei României, reușind calificarea tricolorilor la turneul final al Campionatului European din 1984. Din 1986 a trecut la Dinamo, încununându-și munca cu un event campionat-cupă (1989-1990), atingând totodată "sferturile" Cupei Cupelor (1988-1989) și semifinalele aceleiași competiții (1989-1990).
Cu Brescia a reușit două promovări în Serie A, urmate însă, de tot atâtea retrogradări. Din 1997-1998 a revenit în țară, preluând Rapidul, cu care a reușit un titlu (1998-1999) și o cupă (1997-1998). Din decembrie 1998 pentru scurt timp a devenit antrenor al celebrei echipe Internazionale Milano. În sezonul 2000-2001 a preluat pe Galatasaray, cu care a cucerit Supercupa Europei. În 2009, a câștigat Cupa UEFA cu echipa sa Șahtior Donețk. A fost ultima finală a cupei UEFA, ea transformându-se în Europa League.