Ion Ţiriac rememorează prietenia cu o legendă a tenisului mondial: „I-aş fi spălat chiloţii şi soşetele, eram o echipă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Ţiriac, fost jucător de tenis, rememorează perioada în care l-a impresariat pe Boris Becker, o legendă a sportului alb, care a fost descoperit şi lansat de român.

Cu Ţiriac impresar, Becker a câştigat Wimbledonul când avea doar 17 ani şi jumătate, fiind la vremea aceea cel mai tânăr câştigător al unui turneu de Grand Slam. Românul l-a ajutat pe Becker să-şi creeze un nume tenisul profesionist, cei doi formând o echipă unită şi respectată. "Avantajul mare era că nu avea bani să mă plătească. Adică banii tot eu îi făceam, eu făceam 85%, el făcea 15% pe teren", a spus Ţiriac la Digi Sport. 

Actualul om de afaceri şi-a amintit de un episod inedit din cariera lui Becker: "Şi-a uitat tot, în afara de un şort, la hotel. Începând meciul, nu a mai avut timp să se ducă la hotel să se schimbe. Ploua atunci, a plonjat după nu ştiu ce, s-a murdărit pe pantaloni şi a venit în vestiar. Hai dezbracă-te repede, i-am spălat pantalonii, i-am pus pe calofier...un dobitoc de jucător de acolo s-a dus la presă: Ţiriac îi spală pantalonii lui Becker. Pe vremea aia nu erau 20 de jurnalişti, erau 300. M-a întrebat dacă i-am spălat pantalonii. Bă, îi spăl şi chiloţii, şi şosetele dacă el îmi dă ceva, formăm o echipă", a rememorat Ion Ţiriac.

Boris Becker, de şase ori câştigător al turneelor de Grand Slam, a câştigat cu Ion Ţiriac impresar titlul la Wimbledon în 1985, fiind cel mai tânăr jucător care a triumfat vreodată pe iarba engleză. Becker devenea atunci cel mai tânăr câştigător al unui turneu de Grand Slam din istoria tenisului, 17 ani şi 227 de zile Recordul său a fost corectat de Michael Chang în 1989, la Roland Garros, chinezul câştigând pe zgura franceză la vârsta de 17 ani şi 110 zile.