Franţa - Islanda 5-2: „gheaţă“ topită, inimi cucerite. De ce revelaţia de la Euro 2016 a fost zdrobită la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mică ţară prezentă vreodată la un turneu final, cu o populaţie 330.000, a părăsit competiţia, în sferturi, însă a câştigat respectul lumii fotbalului. Din păcate pentru nordici, ieşirea de pe scenă a fost dureroasă, dar explicabilă.

Islanda a făcut patru meciuri formidabile la Euro 2016, însă greul a fost dus de un nu nucleu restrâns de jucători. Pe „Stade de France“, selecţionerul Lagerback a aliniat pentru a cincea partidă la rând aceeaşi formulă de start.

Iar efectul s-a văzut. O echipă obosită a fost o pradă uşoară pentru gazda turneului final. Pe lângă epuizare, a existat şi o altă explicaţie pentru prăbuşirea Islandei. Meciul din optimi cu Anglia le-a adus nordicilor o victorie memorabilă, însă le-a făcut şi un rău. Odată cu eliminarea Angliei, Islanda a rămas fără elementul surpriză. Din acel moment, Deschamps şi elevii săi au realizat că vor avea de a face cu o echipă redutabilă în sferturi.

Iar francezii au luat meciul în serios şi rezultatul s-a văzut: după 19 minute, tabela arăta deja 2-0 (Giroud 12, Pogba 19). Pe finalul reprizei, Islanda a căzut de tot şi a mai luat două goluri, Payet (42) şi Griezmann (45) rezolvând, practic, ecuaţia calificării.

Repriza a doua putea nici să nu se mai joace. Islanda a redus din handicap prin Sigþórsson (56). A fost primul gol încasat de Franţa din acţiune la Euro 2016. Până la confruntarea de duminică, „cocoşii“ încasaseră două goluri, ambele din penalty.

La 1-4, portarul Halldórsson a avut o ieşire, în stil Tătăruşanu, iar Giroud a restabilit diferenţa de patru goluri (59). Bjarnason (84) a avut, totuşi, ultimul cuvânt: a marcat cu capul spre bucuria celor 8.000 de fani ai oaspeţilor prezenţi pe „Stade de France“.

Islanda a pierdut urât, dar, per ansamblu, a lăsat o impresie excelentă la prima participare la un turneu final.

Franţa va întâlni, joi (ora 22.00, Pro TV, Dolce Sport), Germania în a doua semifinală, la Marsilia.

Ţăra Galilor şi Portugalia se vor înfrunta, miercuri (ora 22.00, Pro TV, Dolce Sport), în prima semifinală, la Lyon.