Atac la „General“. Două cluburi din Liga I, nemulţumite de naţionala divizionară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Antalya, „Tata Puiu“ speră să descopere jucători din Liga I care ar putea fi promovaţi la echipa naţională. FOTO: Mediafax, Alexandru Hojda

Sub conducerea lui Iordănescu, o naţională divizionară a României, ale cărei rezultate din amicale nu vor conta în clasamentul FIFA, va disputa un cantonament în Antalya, în perioada 3-15 februarie. Două cluburi din Liga I susţin că plecarea jucătorilor la această reprezentativă le va da peste cap pregătirea de iarnă.

La începutul lunii noiembrie 2014, la scurt timp după începerea celui de-al treilea mandat pe banca naţionalei României, Anghel Iordănescu îşi prezenta planurile de viitor, legate de tricolori, într-o conferinţă de presă. În afară de un joc mai ofensiv, printre priorităţile „Generalului“ s-a numărat şi reînfiinţarea selecţionatei divizionare, formată doar din jucători din Liga I, care să propună nume noi pentru prima reprezentativă. O selecţionată care, cu excepţia lui 2014, a avut în ultimii ani cu regularitate câte-un turneu în perioada de iarnă, desfăşurat mai ales în Cipru. 

Cum Liga I nu abundă în talente, iar perioada se suprapune cu cea a cantonamentelor echipelor din presezon, astfel că în lotul divizionar a fost completat cu fotbalişti deja obişnuiţi cu naţionala României, situaţia a creat destule tensiuni de-a lungul timpului între selecţioner şi oficialii grupărilor de club (în special cele de la vârf). Deşi Iordănescu a ales Antalya, unde sunt destule echipe din Liga I în perioada 3-15 februarie, când se va desfăşura turneul, au apărut deja critici la adresa „Generalului“. 

Contestatarii Cârţu şi Duckadam

Cel mai vehement a fost Sorin Cârţu, unul dintre cei doi „principali“ ai lui CS U Craiova. Deşi CS U îşi va încheia în acea perioadă cel de-al doilea cantonament chiar în Antalya, „Sorinaccio“ s-a declarat profund nemulţumit de acţiunea lui Iordănescu. „Pregătirea unei astfel de echipe o strică pe cea a formaţiei de club. Este inadmisibil ca o selecţionată să-ţi ia nişte fotbalişti vreo două săptămîni de zile, când sunt cele mai multe amicale, când trebuie să se cristalizeze o formulă de joc. Plus că asta nu e «naţional㻓, a comentat Cârţu. De aceeaşi părere a fost şi Helmuth Duckadam, preşedintele de imagine al Stelei. „Este un lucru bun că vor juca aceste meciuri cu naţionala, dar jucătorii ar trebui să meargă în cantonament înainte de meci, pentru două-trei zile, iar apoi să revină la echipa de club. Nu cred că au nevoie de mai mult. Programul Stelei o să fie dat peste cap, jucătorii nu vor putea evolua în meciurile de pregătire ale echipei de club“, a spus Duckadam. 

25 de jucători din Liga I

Selecţionata divizionară va avea un lot de 25 de jucători, care va fi anunţat de către Anghel Iordănescu în zilele următoare, poate chiar astăzi. Majoritatea vor fi debutanţi, sau cu foarte puţine selecţii, şi vor veni de la cel puţin opt-nouă echipe din Liga I. Aproape sigur pe listă se vor regăsi foştii jucători de la Ceahlăul, Andrei Marc şi Andrei Dumitraş, Cristi Manea, Dragoş Nedelcu şi Florin Tănase, de la Viitorul, sau Alexandru Creţu, încă la CSMS Iaşi, dar dorit de Steaua.

„Nu vreau să comentez ce au spus domnii Cârţu şi Duckadam. Şi noi am fost antrenori şi ştim cum să evaluăm lucrurile şi starea de pregătire a unor jucători. Astăzi am avut toate discuţiile, am analizat starea de sănătate a celor aflaţi în vizorul nostru, am făcut lista, iar în scurt timp vom face publice numele într-un comunicat“, a declarat, ieri, Daniel Isăilă, unul dintre secunzii naţionalei, pentru „Adevărul“. 

Meciurile naţionalei divizionare în Antalya:

7 februarie ROMÂNIA - Bulgaria

10 februarie: ROMÂNIA - Sioni Bolnisi (Liga I, Georgia)

14 februarie: ROMÂNIA - Moldova

Citeşte şi 

Iordănescu l-a vizitat pe Ancelotti în cantonamentul lui Real Madrid