Povestea neștiută a unui mare actor. Ce a făcut Ștefan Tapalagă înainte de cariera artistică: „Dacă aș fi fost mai calm...” VIDEO

0
Publicat:

A fost unul dintre cei mai mari actori ai României, însă puțină lume știe că înainte de cariera artistică Ștefan Tapalagă a fost un sportiv de top. La 14 ani s-a apucat de scrimă, ajungând un sportiv de elită. În 1954, Tapalagă este numit maestru al sportului.

"Foarte mulți specialiști mi-au spus, în timpul carierei de sportiv, că dacă aș fi fost mai calm, ajungeam mult mai departe", își amintea actorul. "Nu eram constant. Azi învingeam pe oricine, apoi, la un concurs mare, la Varșovia, de exemplu, mă enervam și terminam pe antepenultimul loc din 10 sportivi", recunoștea în urmă cu mai mulți ani marele actor. În 1957 a decis să se retragă, apucându-se de actorie, relatează gsp.ro

Ștefan Tapalagă, un actor genial FOTO TVR

Ștefan Tapalagă a fost soţul unei regizoare de excepție, Sanda Manu, cea care i-a fost profesoară de actorie. Marele pedagog Sanda Manu și Ștefan Tapalagă au împreună o fiică, Irina Tapalaga, artist plastic.

Frații care au scris istorie pe scenă

Născut la Dorohoi pe 4 aprilie 1933, Ștefan a avut o soră, care a devenit una dintre cele mai apreciate actrițe din România. Rodica și Ștefan Tapalagă sunt frații care au scris istorie pe scena teatrului românesc.

Actrița Rodica Tapalagă FOTO Adevărul

În localitatea natală, Ștefan Tapalagă a făcut scoala primară si liceul. Apoi, a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

A absolvit Institutul în anul 1961, la clasa profesorului Finteșteanu – Sanda Manu, Dem Radulescu și Alex Lung, alături de alți studenți din cele patru clase de actorie. Printre ei, nume remarcabile mai târziu: Traian Stănescu, Candid Stoica, Dorina Lazăr, Ion Arcudeanu, Jorj Voicu,Marian Hudac, Melania Ursu sau Mitică Popescu. Va trăi bucuria debutului, alături de sora sa, actriţa Rodica Tapalagă, în anii studenției, pe marile ecrane, în comedia romantică semnată de Andrei Călărașu, intitulată Alo? Ați greșit numărul! În perioada următoare este elev la Paris pentru a studia pantomima cu Jacque Lecqoc. A jucat pe scena Teatrului din Piteşti şi a Teatrului de Comedie din Capitală.

"Trebuie să ştii când şi cât să faci publicul să râdă"

De la primele apariţii scenice, s-a afirmat ca o prezenţă interpretativă, dotată cu reale calităţi comice şi dramatice. De-a lungul anilor, a dat viaţă unui număr impresionant de personaje, în sute de spectacole. Din şirul realizărilor pe marele ecran, cităm: "Brigada diverse în alertă" (1971), "Dimitrie Cantemir" (1974), "Cercul magic" (1975) etc.

Ştefan Tapalagă a fost o prezenţă de prestigiu la radio şi televiziune, în special în spectacolele de comedie şi divertisment. Scurt timp, a îndrumat o serie de tineri învăţăcei în tainele artei scenice.

"Un bun actor de comedie îşi dozează umorul pe care-l oferă în fiecare seară publicului. Există un dozaj al comicului. Trebuie să ştii când şi cât să faci publicul să râdă şi când să treci repede peste momentul la care s-ar putea râde", spunea actorul într-un interviu.