Concertele anului 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metallica, Leonard Cohen, Kylie Minogue şi Jean Michel Jarre se numără printre artiştii care au cântat în România. Deşi lovit de recesiune, 2008 a fost un an bogat în concerte. Nume mari ale scenei internaţionale au venit sau au revenit pentru a susţine spectacole în România.

Potrivit proverbului „să‑ţi faci iarna car şi vara sanie”, promotorii români au început negocierile pentru unele show-uri din acest an încă din 2007, un lucru firesc, de altfel, în showbizul internaţional.

Pentru alte show-uri, tratativele s-au desfăşurat în timp-record, aşa cum s-a întâmplat cu Metallica. Fie că au fost „antamaţi” din vreme, fie că au fost confirmaţi cu puţin timp înaintea concertelor, artiştii străini au fost prezenţi în număr mare pe scenele din România.

Chiar dacă oferta organizatorilor locali nu a mai inclus „monştri sacri”, precum Rolling Stones sau superstaruri ca Madonna sau The Police (aflaţi în turnee în 2008), acest lucru este scuzabil, prin prisma faptului că nu există un stadion potrivit pentru desfăşurarea de forţe presupusă de un asemenea eveniment.

Concertul unui astfel de artist (al cărui onorariu „gravitează” în jurul sumei de un milion de euro) implică prezenţa unui sponsor mare, care, de obicei, nu investeşte dacă nu are „vizibilitate”, respectiv un număr foarte mare de spectatori.

Chiar dacă în lipsa stadionului Lia Manoliu, din agenda concertistică a lui 2008 au lipsit şi numele menţionate mai sus, artişti ca Leonard Cohen, Metallica, Alanis Morissette, Lenny Kravitz, Massive Attack, Kylie Minogue, Nelly Furtado, Chick Corea, Iron Maiden sau Fatboy Slim au „dat tonul” spectacolelor din România. Cu câteva excepţii, evenimentele muzicale ale anului au fost concentrate în Bucureşti.

O vară rock

Seria concertelor mari a fost deschisă în primăvară, de veteranii de la Alphaville, care au concertat la Arenele Romane, în faţa unui public foarte numeros. În mai, Demis Roussos a aniversat 40 de ani de carieră la Bucureşti, însă a dezamăgit publicul cu un concert în care a făcut playback.

Bogată în evenimente, această lună a mai adus la Bucureşti artişti ca John McLaughlin şi Kronos Quartet şi a culminat cu show-ul susţinut pe Cotroceni de Kylie Minogue. Capitala a avut o vară rock, cu nume grele ale genului: Whitesnake şi Def Leppard, care au inclus Bucureştiul în turneul european „The Good and The Bad”, Iron Maiden şi Metallica, revenită în România după nouă ani. Agenda verii bucureştene a fost completată de Sugababes, Massive Attack, Lenny Kravitz şi Armin Van Buuren.

Toamnă-iarnă pentru toate gusturile

„Colecţia” toamnă-iarnă 2008 a fost pentru toate gusturile: muzică electronică, latino, rock balcanic sau jazz. Cel mai aşteptat artist a fost probabil „trubadurul” canadian Leonard Cohen, care le-a dat ceva emoţii fanilor români, după ce concertul a fost anunţat, iniţial, pe 14 iulie, apoi reprogramat pe 21 septembrie. 

Sezonul latino a început cu trupa RBD, care a susţinut un concert de adio în faţa a câteva mii de adolescenţi extaziaţi, a continuat cu un show al multilaureatului cu Grammy, Juanes, pentru ca David Bisbal să le aducă „Buleria” admiratoarelor sale din România.

Pentru prima oară la Bucureşti, pionierul muzicii electronice, Jean Michel Jarre, a oferit un show „exploziv”, într-o sală arhiplină.

Tot pentru prima dată s-au aflat în România Tricky, Underworld şi Ace of Base, în timp ce Brian Adams, Gotan Project, Gianna Nannini, Nouvelle Vague şi Roisin Murphy au revenit la Bucureşti în această toamnă.

Emir Kusturica a susţinut al treilea show în ţara noastră, unde se simte „ca acasă”, la fel ca şi trupa Smokie, care a „colindat” din nou România.


Sound of jazz

Maeştri ai jazzului ca John McLaughlin, Chick Corea, Dianne Reeves sau Al Jarreau şi-au dat întâlnire la Bucureşti, iar numărul de spectatori prezenţi la festivalul Bucharest Masters of Jazz a demonstrat că acest gen devine tot mai popular în România. 

B’Estfest a crescut

Cea mai mare manifestare din 2008 a fost B’Estfest, ajuns la a doua ediţie. La festivalul organizat de Emag!c Entertainment au venit 48.000 de spectatori pentru a-i vedea pe Nelly Furtado, Manu Chao, Cypress Hill, Apollo 440, Kaiser Chiefs, Manic Street Preachers, Nouvelle Vague şi Roisin Murphy.

Anul acesta, B’Estfest s-a mărit cu o zi dedicată rockului, B’Estfest Aftershock, în care cap de afiş a fost trupa britanică Judas Priest.

Una dintre trupele prezente în festival, Kaiser Chiefs, i-a răzbunat pe spectatorii români salutaţi mulţi ani, de mulţi artişti, cu „Hello Budapest”.

La un concert susţinut la Budapesta, la puţin timp după B’Estfest, solistul Kaiser Chiefs a adresat un salut... Bucureştiului.