Realitatea TV, amendată de CNA pentru că a „omorât“ un protestatar la Pungeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CNA a decis, marţi, să amendeze Realitatea TV cu 30.000 de lei pentru difuzarea unei informaţii eronate în legătură cu protestele din comuna Pungeşti faţă de exploatarea gazelor de şist.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a constatat că în emisiunile de ştiri şi dezbateri difuzate de Realitatea TV pe 16 octombrie a fost relatată informaţia despre un posibil decedat în timpul protestelor de la Pungeşti.

După afirmaţia făcută de purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, potrivit căreia nu a fost nicio victimă decedată, titlul „Bărbat mort în urma protestelor" a fost menţinut încă circa 3 minute pe ecran, potrivit monitorizării făcute de CNA.

La propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, Consiliul a decis să amendeze Realitatea TV cu 30.000 de lei, pentru încălcarea articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

Sancţiunea a fost aplicată şi pentru încălcarea articolului 64, alineatul1, litera b, şi alineatul 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă. (2) În cazul în care informaţiile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp şi în condiţii similare de difuzare".

Amenda a fost aplicată cu şase voturi „pentru" (Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi două "împotrivă" (Florin Gabrea şi Valentin Jucan).