Mircea Dinescu găteşte pentru baroneasa Emma Nicholson, într-o ediţie specială „Politică şi delicateţuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Dinescu a gătit pentru baroneasa Emma Nicholson, în cadrul unui eveniment special FOTO TVR 1

Mircea Dinescu găteşte pentru baroneasa Emma Nicholson şi invitaţii fundaţiei acesteia, în cadrul unui eveniment caritabil pentru copiii cu probleme auditive din România, în cea mai nouă ediţie „Politică şi delicateţuri“. Ediţia specială va putea fi urmărită duminică, de la ora 15.00, la TVR 1.

„Politică şi delicateţuri“ se mută, pentru o zi, la Londra, acolo unde, sub patronajul baronesei Emma Nicholson şi a fundaţiei sale, asociaţia „Children’s High Level Group“ (CHLG), a fost organizată o strângere de fonduri pentru copiii cu handicap auditiv din România. În cadrul evenimentului, Mircea Dinescu a gătit pentru invitaţii prezenţi, oameni de afaceri şi de cultură, politicieni români şi britanici. Ediţia specială „Politică şi delicateţuri“ poate fi urmărită duminică, de la ora 15:00, la TVR 1, TVR HD, precum şi online, pe TVR+.

Totul a pornit în urmă cu aproape doi ani, când Mircea Dinescu a avut-o ca oaspete pe Emma Nicholson pe malul Dunării, la Cetate. Atunci s-a născut promisiunea ca, oricând se va ivi ocazia, poetul să vina la Londra şi să gătească pentru baroneasă la unul dintre evenimentele sale. Şi iată că fundaţia acesteia a decis să organizeze un eveniment caritabil, în sprijinul copiilor din România, la Institutul Cultural Român de la Londra, iar Dinescu a fost poftit să „vrăjească“ oaspeţii cu bunătăţile sale.

Mircea Dinescu FOTO TVR 1

Ajutat de doi români inimoşi, proprietarii unui magazin românesc din Londra, Dinescu a făcut aprovizionarea cu produse tradiţionale: brânză, condimentele alese şi costiţe de miel, spre încântarea poetului, care a mărturisit că şi-a pus în bagaj doar un borcan cu deja faimosul său măcriş.

Mircea Dinescu în bucătărie FOTO TVR 1

Odată hotărât meniul, poetul a intrat în bucătărie, unde sarcina nu a fost deloc uşoară: a trebuit să gătească, pentru peste 100 de invitaţi, bucate româneşti. Acesta a ales să prepare sărmăluţe în foi de varză, în a căror compoziţie face un amestec din carne de porc, viţel şi gâscă, ca mai apoi să le lasă să fiarbă în vin alb. Pentru diversitate, poetul a alăturat şi sărmăluţe în foi de viţă şi stufat de miel, înnobilat, desigur, cu măcriş.

Mircea Dinescu, aprovizionându-se cu ingredientele necesare FOTO TVR 1

Nerăbdătoare, baroneasa Nicholson însăşi a venit în bucătărie, unde a fost îmbiată de poet să guste din bucate şi să ciocnească împreună un pahar de vin adus de pe malul Dunării. Invitaţii, printre care se află şi Jonathan Scheele, director general pentru Transporturi la Comisia Europeană, au rămas încântaţi de savoarea bucatelor şi de aroma vinului românesc, donând pentru copiii cu probleme auditive peste 10.000 de lire sterline. Evenimentul s-a transformat, până la urmă, într-o „adevărată petrecere balcanică“, după cum a remarcat Dinescu.

Mircea Dinescu, alături de baroneasa Emma Nicholson FOTO TVR 1

Pentru doritori şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu“.

Din primăvara lui 2014, duminica este prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul şi pamfletarul Dinescu realizează şi moderează „Politică şi delicateţuri“ la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortînd-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.