Victor Ponta, către Ioana Petrescu, înainte de o întâlnire cu Băsescu: Fata mea, mergem la cel mai mare bandit din istoria României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Ioana Petrescu în timpul unei întâniri cu fostul preşedinte Traian Băsescu, la 14 iulie 2014. FOTO Captură Youtube

Fostul premier Victor Ponta a vorbit pentru prima dată despre întâlnirea avută la Palatul Cotroceni cu fostul preşedinte, Traian Băsescu, la care a luat parte şi ministrul Finanţelor de atunci, Ioana Petrescu, în timpul acestei întâlniri fostul şef de stat întrebându-l pe liderul de la Palatul Victoria despre MTO, iar cel din urmă evitând răspunsul deoarece nu ştia despre ce este vorba.

„Mă enervasem pe Ioana Petrescu, eram super nervos. I-am spus înainte să mergem...I-am spus: Fata mea, mergem la cel mai mare bandit din istoria României. Orice îţi va spune, nu îi răspunzi că nu îţi vrea binele. Şi a început şmecherul de Băsescu şi a zis: Dumneavostră, cu studii la Harvard.Şi am zis: Clar, acum o face. Acum o face!“, a declarat Ponta într-un interviu pentru Antena 3.  

Fostul premier susţine că Ioana Petrescu nu a greşit cu nimic, dar s-a văzut lipsa sa de experienţă în ceea ce priveşte jocurile politice.

„Îi spusesem Ioanei, o fată foarte bună, foarte deşteaptă, dar nu era din Dâmboviţa de aici. Când a luat-o cu dvs, cu doamna ministru, cu Harvard, pac a păcălit-o şi a început să îi explice. Mi-am dat seama ce vrea omul să fac. O bat acum, ce să fac. Nu am băgat-o în şedinţă că a început să plângă şi mi-a părut rău. A fost victimă colaterală totală, dar ăsta e Băsescu. Îi ziceam, taci din gură, ce am vorbit noi pe drum? Ai grijă că ăsta e cel mai mare escroc pe care l-ai întâlnit vreodată. A păcălit-o", a mai spus Ponta. 

Consultările dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta pe tema legii privind reducerea CAS, s-au încheiat rapid, la iulie 2014,, la Palatul Cotroceni, după doar jumătate de oră de discuţii, premierul Victor Ponta declarând că „nu s-a stabilit nimic” şi că şeful statului a vorbit pe un ton „bădărănesc” cu ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu. Ca urmare a afirmaţiilor premierului, Traian Băsescu a decis publicarea înregistrării de la discuţia luni (14 iulie) cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, la Palatul Cotroceni. Premierul Ponta a afirmat, după difuzarea de către Preşedinţie a înregistării discuţiei de luni de la Cotroceni, că nu este normal ca decizia prezentării publice a unor astfel de convorbiri să fie lăsată la latitudinea toanelor unei persoane şi că e nevoie de un protocol clar stabilit în acest sens.

În aceste discuţii s-a putut observa că Ponta nu a ştiut în acele momente ce înseamnă MTO şi ce implică acesta MTO (Medium Term Objective – Obiectivul bugetar pe termen mediu, în limba română) reprezintă efortul bugetar realizat de fiecare stat membru pentru a avea o marjă de siguranţă că nu va depăşi limita de deficit de 3%. Acest obiectiv este prevăzut în Tratatul de aderare la Uniunea Europeană şi asigură, pe termen lung, stabilitatea finanţelor publice. MTO este actualizat o dată la trei ani sau mai des dacă un stat membru a suferit o reform structurală de impact.