Tăriceanu: „Dacă nu vom avea candidat comun cu PSD, vom găsi o altă formulă de alianţă, poate cu Pro România. Voi propune remanierea lui Meleşcanu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu la Congresul PSD din 29 mai, foto Iulian Bîrzoi

Călin Popescu Tăriceanu, în direct duminică seară la Antena 3, a făcut mai multe declaraţii cu privire la alegerile prezidenţiale, dar şi la remanierea guvernului Dăncilă. Acesta a spus că în eventualitatea în care nu va fi candidatul comun al alianţei PSD-ALDE, va căuta o altă formulă de alianţă, probabil cu Pro România. În plus, acesta a anunţat că va propune remanierea lui Teodor Meleşcanu.

Întrebat dacă va candida la alegerile prezidenţiale, Tăriceanu a răspuns fără ezitare: ”Absolut. Da, acest lucru vi-l spun fără doar şi poate. Împreună cu colegii mei am analizat acest lucru, dar această candidatură ar fi mult mai util să aibă o susţinere cât mai largă, adică să fie din partea PSD-ALDE şi poate mult mai mult. Am văzut că există dorinţă din partea parterilor noştri de a avea o candidatură cât mai puternică şi cred că o candidatură comună. Dacă nu vom reuşi să avem un candidat comun cu PSD, sigur după 23 iulie vom configura o alianţă care să aibă şanse. Da, voi vedea dacă putem găsi o altă formulă de alianţă care să ne crească şansele. Poate să însemne Pro România, da”.

Pe lângă interesul personal într-o candidature pentru fotoliul de la Cotroceni, Tăriceanu a explicat şi pericolul unei situaţii în care ar exista mai mulţi candidaţi aparţinând coaliţiei de guvernare PSD-ALDE. ”Convingerea mea este că dacă vom merge cu mai mulţi candidaţi, atunci riscurile legate de a nu ajunge în turul doi sunt foarte mari şi candidaturile separate, dacă le vom hotărî aşa, pot să aducă în campanie o anumită stare de tensiune. Nu cred că va ieşi mai întărită coaliţia din alegerile prezidenţiale”, a spus acesta.

În privinţa ministrului de externe, Teodor Meleşcanu, Liderul ALDE a spus că va propune Biroului Politic al ALDE, care se va reuni luni, remanierea acestuia. ”Mâine voi propune înlocuirea din funcţie a ministrului de Externe. Cred că percepţia creată îi afectează propria capacitate de lucru. Îl apreciez personal, însă amândoi ştim cât este de greu să te lupţi cu percepţia publică”, şi-a explicat Tăriceanu decizia.