Nicolae Ciucă, de Ziua Internaţională a victimelor Holocaustului: „Acest capitol întunecat din trecutul nostru nu trebuie minimalizat” | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Captură

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, cu ocazia Zilei internaţionale a victimelor Holocaustului, că acest „episod întunecat din trecutul nostru” nu trebuie minimalizat şi a subliniat contribuţia „etniei evreieşti la dezvoltarea României”.

„Doresc să aduc un pios omagiu tuturor celor care au suferit de pe urma politicilor discriminatorii, antisemite şi rasiste promovate de statul român într-un moment tulbure al istoriei noastre naţionale. Acest capitol întunecat din trecutul nostru, când evreii din România au devenit victime ale tragediei Holocaustului, nu trebuie uitat sau minimalizat. (...)

Vreme de secole, soarta evreilor din România a fost strâns legată de soarta poporului român. Dăm o înaltă apreciere şi nu pregetăm să încurajăm cercetarea trecutului, să aducem astfel noi argumente acestui fapt istoric, anume contribuţia remarcabilă a compatrioţilor noştri evrei la dezvoltarea României, la dezvoltarea sa într-un stat modern şi unit. (...) Un vârf al acestei notabile contribuţii a etniei evreieşti la dezvolatrea României a fost atins in perioada dintre cele Două Războaie Mondiale, când numărul evreilor din România s-a ridicat la aproape 900.000, România fiind a treia ţară din Europa, ca mărime, a comunităţii evreieşti. Performanţele României în acea perioadă includ şi contribuţia comunităţii dumneavoastră, în domeniile economic, cultural şi politic”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, marţi, la Templul Coral din Bucureşti.

Totodată, prim-ministrul a precizat că înfiinţarea Comisiei pentru Studierea Holocaustului în România a fost „un act necesar şi oportun”.

„A afla adevărul despre tragedia sutelor de mii de cetăţeni români în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost un act imperativ. Mai ales tinerele generaţii trebuie să cunoască tragedia pe care oameni nevinovaţi au fost nevoiţi să o traverseze doar pentru simplul fapt că erau evrei sau romi, tragedie pentru care statul român si instituţiile sale de atunci poartă principala răspundere. Pentru ca astfel de fapte să nu se mai întâmple, este necesară o vastă operă de educaţie civică, istorie şi politică a întregii societăţi”, a mai adăugat Ciucă. 

Mai multe pentru tine:
Dieta celei mai în vârstă câștigătoare a unui concurs de Miss. Cum de arată atât de bine la 60 de ani | VIDEO
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Marcel Ciolacu îl susţine pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general NATO ca cetăţean. Nu ca premier, nici ca preşedinte PSD
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu niște semințe. De bostan, cu sare”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Apropiat al lui Geoană, despre declarațiile lui Ciolacu la adresa adjunctului NATO: „De ce să nu moară și capra vecinului”
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”