Ministrul Apărării, ținta criticilor după declarația despre pacea Ucraina-Rusia
0O afirmație a ministrului Apărării, Vasile Dîncu, privind soluționarea războiului din Ucraina a ajuns să fie criticată de Volodimir Zelenski, dar și de președintele României, Klaus Iohannis, care i-a transmis să se informeze mai bine.
Vasile Dîncu reușește să atragă atenția asupra sa nu pentru fapte referitoare la modul cum acționează oamenii din subordine, mai ales că războiul este la graniță, ci prin declarații cel puțin controversate.
Într-un interviu pentru Prima TV, ministrul Apărării a afirmat că „războiul va mai continua”, iar „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, susținând că țările lumii trebuie să negocieze o pace cu Moscova și garanții pentru Ucraina, întrucât clasa politică din Ucraina nu poate să-și asume pierderea de teritorii. Ar fi „o pierdere injustă până la urmă” pentru administrația de la Kiev, potrivit ministrului Apărării, care a concluzionat că rezultatul ar fi o „înfrângere prea mare” pentru politicienii ucraineni.
Social-democrații au sărit să apere ceea ce a spus Vasile Dîncu, dat fiind că declarația sa a luat amploare. De exemplu, purtătorul de cuvânt al PSD, Ștefan Radu Oprea, a susținut că este vorba despre o afirmație scoasă din context. „Cunoscându-l pe domnul ministrul Dîncu, cred că este o declaraţie scoasă din context, dintr-o explicaţie mai amplă pe care domnia sa a făcut-o”, a precizat Radu Oprea. În schimb, un lider liberal, Siegfried Mureșan (vicepreședinte la nivel european), a subliniat, într-o postare pe Facebook, că „soluția pentru încheierea războiului din Ucraina este una singură: rușii să părăsească Ucraina. Până la ultimul soldat. Celelalte «scenarii» sunt doar propagandă rusă”.
Reacția șefilor de state
Dîncu a fost luat la țintă și de șefii de state. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat la scurt timp, susținând că propunerea privind negocierile de pace ca singură soluție se înscrie într-un discurs ce aparține manipulărilor rusești.
„Astăzi vreau să adresez acest apel al meu celor din lume care sunt supuși manipulărilor rusești cu privire la presupuse negocieri, despre presupunerile că numai negocierile pot pune capăt acestui crud război terorist rusesc. Dorește statul terorist pace? Evident că nu. O dovedește în fiecare zi și în fiecare noapte”, a transmis președintele Ucrainei, afirmație care, potrivit „Ukrainska Pravda”, a fost un răspuns la cele afirmate de Dîncu.
Și șeful statului român a avut o reacție dură. Fiind întrebat într-o conferință de presă cum vede declarațiile ministrului, Klaus Iohannis a fost tranșant: „În acest război, Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea, cu toții, că doar Ucraina va decide când și cum, și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii Europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei să afle aceste poziții”.
Și Opoziția din Parlament a luat act de ultimele afirmații ale șefului de la Apărare, solicitând chemarea ministrului la „Ora Guvernului” pentru a da explicații.
Ce înseamnă cedarea în fața Rusiei
Contactat de „Adevărul”, politologul Cristian Pîrvulescu a precizat că afirmația lui Dîncu a fost „o declarație care s-a dorit realistă, însă nu ţine deloc cont de situaţia de pe teren” şi rezonează cu un alt tip de discurs, aluzie la propaganda Federaţiei Ruse, dar și la declarațiile controversate făcute de curând de Andrei Marga (fost ministru de Externe), care ar putea duce inclusiv la o îndepărtare din funcție
De asemenea, referitor la mesajul ministrului Apărării, prin care a invocat pacea şi necesitatea negocierilor, politologul consideră că cedarea unor teritorii de către Ucraina l-ar putea determina pe Vladimir Putin să aibă alte revendicări. Cristian Pîrvulescu a atras atenția asupra conturării, la nivel internațional, a unei alianțe „a dictatorilor împotriva valorilor liberale”, astfel că orice cedare va fi o dovadă de slăbiciune și va duce la continuarea situației.
„În loc să constatăm că Rusia este într-un moment dificil și să profităm de acest moment, oferim Rusiei răgazul să revină. Rusia nu crede că i s-a administrat o înfrângere și este pregătită să revină și mai mult în forță”, a completat Pîrvulescu.