Dîncu spune că soluția pentru războiul din Ucraina e ca NATO și SUA să negocieze în numele Kievului cu Rusia. Ce replică a primit de la un politician ucrainean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că, pentru a se ajunge la un acord de pace în războiul din Ucraina, este nevoie de negocieri, dar că Kievul nu poate negocia singur cu Rusia, pentru că politicienii ucraineni nu-și pot asuma pierderea de teritorii. Oficialul român crede că negocierile ar trebui purtate de „țările lumii, NATO, Statele Unite“, pentru Ucraina. În replică, șeful fracțiunii parlamentare Servitorul Poporului a partidului prezidențial ucrainean a declarat că Kievul este pregătit pentru negocieri cu țările occidentale, dar în ceea ce privește aderarea cât mai curând posibil la NATO.

Vasile Dîncu, ministru al Apărării în Guvernul Ciucă
Vasile Dîncu, ministru al Apărării în Guvernul Ciucă

Războiul va mai continua (...) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă (...) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (...) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică", a declarat Vasile Dîncu, sâmbătă, la Prima TV, potrivit Agerpres.

Ca răspuns, șeful fracțiunii parlamentare Servitorul Poporului a partidului prezidențial, David Arahamia, a declarat că Ucraina este pregătită pentru negocieri cu țările occidentale, dar în ceea ce privește aderarea cât mai curând posibil la NATO. „Acesta este singurul subiect despre care putem vorbi în acest moment, iar Rusia este de prisos în aceste negocieri. Securitatea colectivă și forțele armate puternice ale Ucrainei sunt singura garanție a păcii pe continentul european. Prin urmare, eforturile de negociere ale Occidentului ar trebui îndreptate în această direcție”, a declarat politicianul ucrainean, potrivit, zn.ua.

Pe de altă parte, potrivit ministrului român, Rusia are resurse să prelungească războiul. „Ideal ar fi să se ajungă la o situaţie de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict îngheţat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum, distrugerea de vieţi omeneşti, de bunuri“, a explicat Dîncu.

Ce crede Dîncu despre sfârșitul lui Putin

El consideră că singura posibilitate de a se încheia cariera preşedintelui rus Vladimir Putin este ca sistemul să-i găsească un înlocuitor.

Singura posibilitate de a se termina cu cariera să spunem politică şi ceea ce se întâmplă astăzi în Rusia este ca sistemul pe care îl reprezintă Putin să găsească un înlocuitor, să îl schimbe. Nu cred că în acest moment avem unul pe care dictatorul să-l lase să se nască, să fi crescut. Există însă sistemele de genul acesta, sistemele autoritare, aşa cum l-au construit pe Putin, oarecum discret, aşa poate că şi-au construit unul sau îşi fabrică unul peste noapte. (...) Aţi văzut arestări foarte repede, aţi văzut crime pe care le-a produs sistemul de-a lungul timpului, poate să înlocuiască un dictator şi cu o marionetă şi să meargă mai departe", a declarat Vasile Dîncu.

El a punctat că războiul din Ucraina corespunde unei „frustrări a ruşilor“ că au pierdut URSS.

„Acest război nedrept împotriva Ucrainei, această crimă împotriva Ucrainei, de fapt, corespunde unei frustrări a Rusiei şi a ruşilor, pentru că au pierdut URSS-ul ca imperiu, odată cu căderea Cortinei de Fier, s-a văzut asta în decembrie, la 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier, că a fost o jale naţională destul de importantă, resimţită şi de populaţia tânără şi vizibilă şi în sondajele în care e vorba de intelectuali. Sigur că este eşecul unei mentalităţi imperiale şi a unei izolări, pentru că Rusia, până la urmă, dincolo de marea cultură clasică, a fost în ultimii ani izolată, a trecut probabil prin dezamăgirile tranziţiei de la o economie socialistă la economia de piaţă“, a adăugat Vasile Dîncu.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite