Iohannis: „Guvernul trebuie să pună un sediu la dispoziţia Agenţiei Europene a Medicamentului acum, nu cândva“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, sâmbătă, la Bruxelles, că Guvernul trebuie să se îngrijească repede de respectarea criteriilor logistice pentru mutarea Agenţiei Europene a Medicamentului de la Londra la Bucureşti, în caz contrar şansele pentru ca acest lucru să aibă loc fiind foarte mici.

  Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că membrii Consiliului European au decis ca în luna iunie să fie stabilite criteriile în funcţie de care vor fi relocate agenţiile europene care au actualmente sediul la Londra, urmând ca deciziile finale să fie luate în cursul toamnei. 

Iohannis a afirmat că intenţionează să ceară un bonus pentru ţările care nu au o agenţie europeană pe teritoriul lor, în condiţiile în care România îşi propune ca Agenţia Europeană a Medicamentului să fie mutată la Bucureşti. Pe de altă parte, guvernul român trebuie să ofere garanţii că Agenţia va beneficia de toate condiţiile necesare.

„Agenţia Europeană a Medicamentului este o agenţie mare, cu o mie de oameni, cu laboratoare etc. Prima condiţie, indiferent de ce discutăm politic, este ca statul respectiv să ofere un sediu. Guvernul României va trebui, cu maximă celeritate, dacă doreşte această agenţie, să identifice un sediu care poate fi dispus la dispoziţie nu cândva, ci acum, în această toamnă pentru această agenţie. Este primul pas. Al doilea este să fim deschişi la negocieri pentru condiţiile care le oferim acestor oameni, fiindcă sunt condiţii speciale şi de locuire şi financiare şi multe alte lucruri“, a spus Iohannis.

Criteriile logistice mai importante decât cele politice: „Fără sediu nu se poate“

Preşedintele a atras atenţia că asupra criteriilor politice primează cele de ordin logistic. „Vor fi criterii politice, dar criteriile hard, de logistică, sunt deja clare în momentul acesta. Dacă nu putem să oferim aşa ceva, mă tem că şansele vor fi foarte mici. Acum nu am auzit că Guvernul ar fi identificat vreun sediu care să poată fi oferit. Guvernul face aceste demersuri şi sper să se înţeleagă că e totul ok. Toţi vrem, toţi facem lobby, dar fără sediu nu se poate”, a conchis Klaus Iohannis.

România vrea să găzduiască Agenţia Europeană a Medicamentului, aflată în prezent la Londra, după Brexit, a declarat europarlamentarul PPE Theodor Stolojan în cursul unei întâlniri cu jurnaliştii români, pe 28 februarie, la Bruxelles. El a atras atenţia, însă, că trebuie făcute demersuri în acest sens din timp.

Deja a început bătălia între restul statelor membre privind cine, ce apucă din ce avea Marea Britanie - instituţii europene sau altele. De exemplu, există Agenţie Europeană a Medicamentului de care suntem şi noi interesaţi, noi nu avem nicio agenţie europeană”, a declarat Theodor Stolojan. „Suntem şi noi un pretendent, dar au apărut şi alţi pretendenţi la această agenţie europeană“, a adăugat el.

Agenţia Europeană a Medicamentului s-ar putea „muta“ în România

Informaţia a fost confirmată şi de europarlamentarul Marian-Jean Marinescu. El a subliniat că România are atuul foarte mare că nu are nicio agenţie europeană. „Marea Britanie, ca centru financiar, este şi centru de clearing pentru tot ce înseamnă operaţiuni financiare cu derivate pentru întreaga Uniune Europeană, deci orice operaţiune cu derivate care se face la Sibiu are clearingul din Marea Britanie”.

Agenţia Europeană a Medicamentului are 900 de angajaţi şi supervizează siguranţa medicamentelor vândute în UE, o piaţă cu peste 500 de milioane de consumatori.

Milano, dar şi Viena şi Amsterdam şi-au exprimat deja intenţia de a atrage această agenţie, care aduce beneficii economice importante pentru oraşul-gazdă. Astfel, angajaţii sunt plătiţi de UE, iar oraşul unde se află sediul încasează venituri din chiriile pentru birouri, de exemplu. În plus, organizatorii de conferinţe, dar şi hotelurile pot avea de câştigat.