Video Confruntarea prezidențiabililor, runda finală. Candidat: „După alegeri, voi trage o petrecere la Cotroceni” LIVE TEXT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a treia dezbatere prezidențială a avut loc, miercuri, la Palatul Parlamentului. La confruntarea organizată de Antena 3 CNN au fost invitați toți cei 11 candidați, dar s-au prezentat doar șapte. Dezbaterea a fost transmisă live și de Adevărul.ro.

UPDATE Candidații s-au adresat, în finalul dezbaterilor, alegătorilor.

În mesajul de încheiere, Lavinia Șandru a provocat publicul din sală să repete după ea versurile unei rugăciuni scrise de Nichita Stănescu.

Banu Muscel: „Vă asigur că vreau să aduc o pace socială, o relație mai bună între cetățeni și politicieni. (...) După alegeri, voi trage o petrecere la Cotroceni. Toată lumea este invitată”.

Elena Lasconi: „Voi fi un președinte prietenos cu vecinii și cu aliații, accesibil tuturor românilor. Voi fi primul președinte femeie. Fiecare femeie din țara asta va fi altfel privită și respectată”.

Nicușor Dan: „Continuați să credeți în România! Are tot ce îi trebuie pentru a fi acea națiune puternică în Europa! (...). Aveți niște alegeri importante, pe 4 mai și 18 mai. Alegeți oamenii nu după ce promit ei că vor face, ci după ce au făcut pentru societate!”.

Crin Antonescu: „Voi întări țara și o voi ridica. Prima condiție este să ne unim toți cei care avem ceva în suflet pentru țara asta, așa cum avem pentru familia noastră. Iubește-L pe Domnul Dumnezeu din tot sufletul tău, iubește-l pe aproapele tău ca pe tine însuți”.

Danie Funeriu: „Votul românilor trebuie să fie un vot care nu este manipulat. Una dintre cele mai mari manipulări este acest concept de vot util, care înseamnă demisia gândirii, strivirea vitalității, victoria sistemului”.

Cristian Terheș: „Unde doriți să fie România în 2030? Vreau o Românie puternică, sigură și prosperă în 2030, astfel încât cei plecați să se întoarcă, iar cei rămași să nu mai plece”.

UPDATE  Lavinia Șandru, glumind, către susținătorii lui Nicușor Dan: „Dacă era o aplicație, încă se descărca! Să nu vă supărați, e o glumă”.

„Nu mă votați! Votați cu cine doriți”, a adăugat Șandru.

UPDATE Antonescu, mesaj pentru susținătorii contracandidaților săi: „Nimic nu e mai important decât loialitatea”

„Susținători ai doamnei Lasconi, deschideți-vă mintea: vreau să vă spun ceva frumos. Dumneavoastră, nu clintiți, susțineți-o pe aleasa de dumneavoastră, Elena Lasconi. Susțineți-l pe alesul dumneavoastră, Nicușor Dan. Nimic nu e mai important decât loialitatea. Vor fi momente când ne vom uni toți, indiferent cu ce președinte. Dar faptul că sunteți aici, susținându-vă candidatul, e un lucru de loialitate. Rămâneți loiali, asta dă tăria unui grup uman”, a transmis Crin Antonescu.

UPDATE
Nicușor Dan, către susținătorii USR: „Mă bucur să vă revăd”

Ultima oară ne-am văzut pe scena USR-ului, invitat de doamna Lasconi, și am avut cuvinte de laudă pentru domnia sa. Pe 4 și 18 mai avem alegeri importante care definesc direcția în care merge România. Gândiți-vă să nu lăsați țara asta pe mâna lui Ponta, Simion sau Antonescu!”.

Banu-Muscel, către susținătorii lui Funeriu: „Mi-ar fi plăcut să îi conving pe ai domnului Antonescu!”.

UPDATE Elena Lasconi a declarat că, după primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut, a avut o discuție cu liderii partidelor de la guvernare, care i-au cerut să pună „un anumit om șef la SRI”: „Am refuzat!”

„Vi s-a spus că, dacă acceptați, nu se mai anulează alegerile?”, a fost întrebată candidata.

Elena Lasconi: „Nu mi s-a spus. Dar feeling-ul meu este că spre acolo a mers. Se întâmplă lucruri urâte în țara asta”

Lasconi a precizat că are martori: „Au fost trei oameni la discuție”.

UPDATE Daniel Funeriu a întrebat-o pe Elena Lasconi dacă l-a simpatizat Antonescu „până a dat lovitura de stat”, atunci „ce a simțit pentru mine când am oprit lovitura de stat?”.

Lasconi: „Exagerați!”

UPDATE Crin Antonescu, despre Elena Lasconi: „Apreciez dârzenia cu care a luptat pentru a-și apăra candidatura, partidul. Este o doamnă luptătoare”

Elena Lasconi: „Îmi place că sunteți precaut. Asta e o calitate

Crin Antonescu: „Ați spus aseară că m-ați plăcut când erați mai tânără în sensul că m-ați votat”.

Elena Lasconi: „Nu v-am votat niciodată!”.

Crin Antonescu: „Problema pe care vreau să o înțelegeți, să o aveți clar în minte, este că eu odihnit sau obosit, treaz sau în somn, am ceva care mă face să fiu apt să fiu președintele României și pe care nu-l au mulți”.

UPDATE Crin Antonescu, despre Nicușor Dan: „Dacă faceți aici un episod din emisiunea «.Iartă-mă!», ați eșuat, aici lipsea Sărutul Păcii. Rămânem pe aceleași poziții, respectul meu pentru el există. Spre deosebire de Ponta, domnul Nicușor Dan este un om căruia îi strâng mâna când ne întâlnim”.

Nicușor Dan: „Nimic domnului Antonescu, a fost o competiție. În schimb, către membrii și simpatizanții PNL, cred că îmi permit ca om de dreapta să am o opinie. Cred că direcția în care merge acest partid nu este una corectă, cred că apropierea de PSD strică și cred că acest partid ar trebui să se apropie de celelalte partide de dreapta”.

Crin Antonescu a intervenit și a spus că „apelul lui Dan către PNL este unul normal”.

Și eu mă uit la susținătorii dumneavoastră, votanții dvs de azi, votanții mei de mâine, îi salut cu respect”, a mai adăugat Antonescu.

În discuție a intervenit și Elena Lasconi: „Așa a făcut și cu USR, poate o să aveți parte de un puci”.

UPDATE Lasconi pusă față în față cu Nicușor Dan: „Ai spus că în data de 8 m-ai sunat. Nu m-ai sunat. Am dovada de la firma de telefonie mobilă. Spune multe lucruri despre caracterul tău că imediat după alegerile de anul trecut ai decis să candidezi fără o discuție cinstită cu mine. De ce ai mințit?

Nicușor Dan a răspuns: „Îi spun doar: succes în campanie!. Nu am mințit niciodată”.

Lasconi l-a pus pe Nicușor Dan să jure pe Biblie că nu a mințit.

 Nicușor Dan: „Sunt creștin-ortodox și practicant și nu profanez”.

UPDATE  Candidații au fost întrebați ce ar face, din postura de președinte al CSAT, în scenariul în care Republica Moldova este atacată de Rusia: „Care sunt pașii legați și constituționali?”

Banu-Muscel: „Când noi am intrat în UE, respectiv NATO, ne-am delegat responsabilitățile noastre unei uniuni. Prima mea datorie este să comunic cu aceștia. Ei sunt marea unitate care ține Uniunea Sovietică departe. Apoi, voi consulta în ce măsură noi putem să ne riscăm viețile oamenilor, tinerilor noștri din Armată”.

Crin Antonescu: „Comunic imediat cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, declanșez planul național de apărare, convoc CSAT și dezvolt toate contactele internaționale NATO, Comisia Europeană și toate celălalte instituții. Nu fac mobilizare generală, dar dau din primul moment toate formele de ajutor cu excepția intervenției militare a României”.

Elena Lasconi: „I-aș ordona, în primul rând șefului Statului major să trimită trupe pentru întărire la granița cu Republica Moldova, aș vorbi cu Maia Sandu, aș pune la dispoziție ajutoare umanitare Pe de altă parte, aș vorbi cu șeful NATO și aș invoca Articolul 4”.  

Lavinia Șandru: „În Republica Moldova trăiesc un milion de cetățeni români. Voi convoca CSAT, voi cere o reuniune de urgență NATO”.

Daniel Funeriu: „Acțiunile concrete sunt măsuri imediate pentru tot ce înseamnă refugiați. Articolul 4 din Tratatul NATO pentru a gândi și a preveni tot ceea ce se poate întâmpla. (…) În mandatul meu România nu va fi în pericolul niciunui conflict armat”.

Nicușor Dan: „E foarte important modul în care se termină conflictul din Ucraina. Cât timp rezistă, e foarte greu ca R. Moldova, care este între România și Ucraina, să fie atacată de forțe ruse”.

UPDATE Cristian Terheș s-a adresat românilor, referindu-se la cei patru absenți ai dezbaterii de miercuri:

N-au avut decența să vină și vor să vă conducă destinele. V-ați pune viața, sănătatea, familiile, bunurile în mâna celor patru care n-au avut curajul să vină aici?”.

UPDATE Candidații au fost rugați să spună o calitate a unui contracandidat și un defect al propriei persoane.

Elena Lasconi, rugată să spună o calitate a candidatului Crin Antonescu: „Nu, nu pot să vă spun o calitate, pentru că el m-a determinat să ies în stradă, atunci când a fost la butoane. Un defect al meu este acela că cred prea mult în oameni”.

Nicușor Dan: „O calitate a domnului Antonescu este aceea că este un intelectual. La mine, sunt perfecționist în sensul negativ”.

Lavinia Șandru: „Domnul Nicușor Dan are calitatea că trec pe lângă dumnealui toate atacurile care vin, toate durerile celor din jur, efectiv nu apleacă urechea la ele, nu îl afectează, e un lucru bun. Defectul meu este că mă grăbesc, n-am răbdare”.

Cristian Terheș: „O calitate a domnului Funeriu, aș spune că este intelectual, extrem de rafinat. Defectul meu este ca sunt prea serios”.

 Banu-Muscel, referindu-se la Elena Lasconi: „Are multe calități, dar nu văd niciuna care să iasă în evidență, pentru că nu o cunosc, este muncitoare și perseverentă”.

Cu privire la defectul său, Banu a spus: „N-am defecte și nici păcate. Sunt foarte modest”.

UPDATE Jurnalist: „Domnule Funeriu, ați afirmat că ați avut doi șefi: un laureat de Premiu Nobel și un președinte. Se vede că ați avut un șef -laureat de Premiu Nobel. Întrebarea este de ce nu se vede și la Traian Băsescu că a avut un subaltern ca dumneavoastră?”

Daniel Funeriu: „Gândiți-vă ce ar fi fost Traian Băsescu dacă nu i-aș fi fost consilier? Așa întrebare, așa răspuns”.

UPDATE Elena Lasconi, întrebată de ce nu a reacționat atunci când Băsescu i-a spus „doamnă, rămâneți blondă”: „A fost o glumă neinspirată. Am spus că mă delimitez de glumele lui. Lui îi plac glumele lui (...) Doamnelor, gândiți-vă că fiecare dintre dumneavoastră ați trecut printr-o astfel de nedreptate, de asta am reacționat. Mi s-a părut o bădărănie, domnule Antonescu, să îi spui unei jurnaliste (referindu-se la replica de marți a lui Antonescu la adresa jurnalistei de la Digi 24) .

UPDATE Jurnalist: „Care este prioritatea zero în materia de politică externă pentru mandatul dumneavoastră?”

Banu-Muscel: „Prioritatea numărul unu ar fi relațiile în cadrul NATO pe care ar trebui să le avem. Noi ar trebui să considerăm niciun fel de divergențe cu țările din jurul nostru”.

Elena Lasconi: „Prioritatea mea este interesul național, să avem o relație bună cu vecinii, să avem mai mult curaj. Bineînțeles, să mă întâlnesc cu Donald Trump pentru că avem un parteneriat strategic. (...) O să-i spun că ne vom asigura să continuăm investițiile la Kogălniceanu și să nu retragă trupele americane de pe teritoriul României”.

Crin Antonescu: „Explorarea posibilităților pentru cele mai bune garanții de securitate pentru Republica Moldova; revenirea la funcționarea normală a relației cu SUA și în interiorul NATO.; atragerea Franței, Germaniei și Marii Britanii în zona Mării Negre și a României”.

Lavinia Șandru: „Întărirea parteneriatului cu SUA, consolidarea locului în UE, un parteneriat cu elemente strategice cu Polonia”.

Daniel Funeriu: „Primul pilon: NATO, UE, parteneriatul strategic. În Uniunea Europeană, România va fi avocatul unei relații transatlantice puternice. Al doilea pilon: diplomați economică. Al treilea pilon: relația cu Republica Moldova”.

Nicușor Dan: „Prioritatea zero în politica externă este securitatea României și a Republicii Moldova. Trebuie să consolidăm parteneriatul cu Statele Unite și să recâștigăm încrederea partenerului american, să colaborăm în mod echitabil la programul UE. Trebuie să  consolidăm securitatea cibernetică în fața războiului hibrid, cu partenerii europeni și cu companii private cu expertiză. Trebuie să recâștigăm încrederea românilor și a cetățenilor din Republica Moldova”.

Cristian Terheș: „E nevoie de o reevaluare a MAE. E inadmisibil să ai persoane detașate de la alte instituții din România. (…) Noi nu vorbim despre România în afara țării și, când vorbim, vorbim rău”.

UPDATE Funeriu l-a întrebat pe Crin Antonescu care ar fi patru lucruri pe care trebuie să le învețe un copil în 2025Ș „Care e principala competență?”

Crin Antonescu: „Ce trebuie să predea un profesor și să învețe un elev, matematică, chimie, istorie, disciplina intelectuală, disciplina de grup, pentru că e vorba de o comunitate, și onoarea, acea onoare care exclude din capul locului plagiatul”.

Daniel Funeriu: „Nu mi-ați răspuns care e principala competență pe care trebuie să o obțină. Acesta este discernământul. Tinerii au mari dificultăți în a înțelege diferența dintre esențial și periferic”.

Nicușor Dan: „Perfect de acord (...Domnul Funeriu este un om pe care nu l-aș lua consilier, dar este un om cu care m-aș consulta. Ceea ce am spus despre dumneavoastră, am spus pentru că o cred. Nu cred că-mi aduce avantaj electoral”, a adăugat Crin Antonescu.

UPDATE Crin Antonescu a explicat de ce nu a dat mâna cu Victor Ponta:

„Eu înțeleg lupte politice, am dat mâna și cu Băsescu, și cu alți adversari. Cu Ponta nu o mai dau din motivul că în această perioadă pentru că Ponta și acoliții săi au trecut sub un nivel acceptabil din punctul meu de vedere pentru niște oameni ca să dau mâna cu ei”.

Jurnalist: „M-am gândit că e vorba doar de un gest de precauție, pentru că aia e mâna cu care a deschis Porțile de Fier”.

Antonescu: „Nu din precauție, nu sunt așa temător. N-am vrut să dau mâna pur și simplu”

UPDATE Crin Antonescu a avut un „sfat” pentru Lavinia Șandru, căreia Victor Ponta i-ar fi propus să îi devină consilier dacă ajunge președinte:

„Lavinia, nu îl lua pe Ponta consilier, pățești ce a pățit Ciolacu. Îl iei din drum, îl faci consilier economic și după aceea vine și îți spune că ai făcut deficit, ai distrus țara și fuge de la dezbatere”.

UPDATE  Nicușor Dan, acuzat că blochează construirea unui spital oncologic

Crin Antonescu i-a adresat o întrebare lui Nicușor Dan: „Acum cinci ani de zile vi s-a solicitat aprobarea de construire a unei clinici oncologice pentru copii, ați stat în procese, acum doi ani, o instanță a pronunțat o decizie definitivă și erați obligat să semnați autorizația”.

Nicușor Dan: „Dacă aveți vreo problemă cu modul în care se tratează cancerul în România, vă rog să vă adresați colegului dumneavoastră, domnul Rafila, pentru că sunt probleme mari. Dacă vorbim de sistemul medical din România, trebuie să constatăm că noi de 30 de ani peticim. Nu există o viziune pentru sistemul medical, pentru infrastructura sistemului medical din România. Nu există proiecte pentru mari spitale care să înlocuiască infrastructura din anii 70 sau uneori din anii `30. Dacă din lipsa acestei viziuni pe sistemul de sănătate se pune presiune pe un primar să semneze un act pe care îl consideră ilegal, cred că trebuie să îi lăsăm acestuia posibilitatea de a judeca legalitatea. Și nu sunt ani, sunt câteva luni”.

Crin Antonescu: „Ați dat sau nu aprobarea?”

Nicușor Dan: „Da, am dat aprobarea. Asta nu înseamnă că un privat care are medici foarte buni trebuie să construiască nelegal acolo unde construiește. Nu sunt doi ani de la sentință”.

Crin Antonescu: „Tot ce pot să constant este că trebuie să facem campanie electorală în fiecare lună, pentru că din motive de campanie ați semnat azi ce nu semnați de doi ani”

UPDATE Candidații au fost întrebați care articole din Constituție ar fi primele pe care le-ar propune spre modificare.

Elena Lasconi: „Vreau să fac un referendum pentru dreptul femeii la avort, pentru că a fost câștigat cu greu. Aș vrea să adaug în Constituție fără penali în funcție”.

Elena Lasconi. FOTO INQUAM Photos / Octav Ganea

Banu-Muscel: „Eu consider că Constituția trebuie să deservească interesele națiunii. Aș da o voce poporului, prin a face ca referendumul popular să aibă putere executivă. Apoi, aș face ca Guvernul nostru să fie minoritar, nicidecum majoritar, cu 33 la sută, prin votul direct al cetățenilor”.

Crin Antonescu: „Aș susține toate articolele care să clarifice ambiguitățile în ceea ce privește puterea executivă a președintelui și a premierului”.

Daniel Funeriu: „Domnule Antonescu, nu vă supărați, în 2011 (a fost corectat: în 2012) nu erați președintele comisiei parlamentare de modificare a Constituției? (..) Dreptului la opinie trebuie întărit prin Constituție. Suspendarea președintelui să fie făcută cu avizul CCR. Autoritățile publice să dea socoteală mai ușor cetățenilor. Aș convoca o discuție societală dacă sau nu să introducem moștenirea creștină a poporului român”.

UPDATE Daniel Funeriu, despre contracandidații săi: „Principalul pericol este George Simion. Cum își poate cineva că el nu e parte a sistemului când și-a clădit ditamai partidul? Pe Crin Antonescu l-am caracterizat ca fiind spuma de la bere, e cald afară, primești o bere spumoasă, cade spuma, nu mai e nimic. Despre Nicușor Dan, am spus că nu are experiență de politică internațională. Despre Ponta, hai să fim serioși”.

UPDATE Antonescu i-a răspuns lui Nicușor Dan, referitor la subiectul cu „rechinii imobiliari”: „Singurele acte semnate de mine ca ministru sunt perfect legale, obligatorii de semnat în baza unei hotărâri de Guvern. Niciuna de decizii semnate, nu de mine, ci în timpul mandatului meu, nu înstrăinează și nu e ilegală.  Eu am semnat doar două acte, perfect legale. Contractul în care intervin dezvoltatorii este aici, n-ați avut bărbăția, cum ați zis, că văd că v-ați făcut sexist, să produceți acest document în prima dezbatere, contractul în care BTT vinde unor dezvoltatori imobiliari la peste trei ani de când eu nu mai eram ministru.

Crin Antonescu. FOTO INQUAM Photos / Octav Ganea

Din 2003 au intrat rechinii în joc, au fost procese, acolo terenul există, rechinii nu l-au mâncat, au făcut doar vreo 22 de restaurante, de ani de zile PMB dispune de decizii de demolare a acelor restaurante că n-au autorizație, nu v-ați folosit niciodată de ea. Câtă chirie a încasat PMB de la rechini?”

Cristian Terheș s-a ridicat în picioare, invocând că se discută de prea multă vreme despre acest subiect.

Terheș a intervenit pe subiectul scandalului dintre Crin Antonescu și Nicușor Dan

„Eu n-am înțeles cine a vândut cui, despre ce terenuri e vorba. 20 de minute s-a discutat despre o serie de hârtii . Mă întreb cei 90% din populație care nu sunt din București au înțeles despre ce este vorba. România are o Capitală, nu Capitala are o țară”

Nicușor Dan susține că nu este „o prioritate” modificarea Constituției, dacă va ales președinte.

UPDATE, Nicușor Dan, întrebat dacă ar susține planurile imobiliare ale lui Donald Trump în Fâșia Gaza?

Nicușor Dan: „Să știți că eu i-aș lăsa pe rechinii imobiliari, dar nu mă lasă ei pe mine. În anul 2008, vreo 40 de ONG-uri au semnat un document – Pactul pentru București – a fost semnat de toți candidații de la alegerile locale de atunci. Eu am considerat că treaba mea cu zona imobiliară s-a încheiat, dar iată că suntem în aceeași situație. Românii și cei din marile orașe văd fenomenul și cum le afectează viața traficul, poluarea. Bineînțeles, România se coordonează cu partenerii săi, dar România susține, în chestiunea israeliano-palestiniană, soluția celor două state și, în opinia României, nu se pune problema de o relocare din Fâșia Gaza.”

UPDATE  Crin Antonescu: „Nicușor Dan răspunde cu sinceritate, întrebat de defecte: lipsa comunicării publice, lent în luarea deciziilor și lipsa unui suficient dialog cu partenerii.  (...) Cine știe asta despre el și candidează ori are o disfuncție de natură logică, ori este pus de altcineva să candideze. Spuneți că vă reduceți salariile demnitarilor, dar dvs v-ați mărit salariul la primărie.

Nicușor Dan: „Am fost patru ani și jumătate primar, am făcut multe greșeli, dar nu cred că cineva care n-a făcut nimic are dreptul să critice pe cineva care a făcut niște lucruri  (...) Dacă spuneți că cineva m-a pus să candidez, poate spuneți și cine m-a pus, altfel nu faceți aluzii. Puțină bărbăție! Nu eu mi-am mărit salariul, făcut-o Parlamentul României la propunerea Guvernului, pentru toți primarii și viceprimarii”.

Nicușor Dan FOTO INQUAM Photos / Octav Ganea

UPDATE Lavinia Șandru, despre George Simion „Mi s-ar fi părut corect să vină aici, în fața dumneavoastră din respect pentru susținătorii lui. Vreau să le spun celor care văd în George Simion o variantă de compromis. George Simion nu este Călin Georgescu, el ar nu ar fi zis că jupoaie judecătorii, nu ar fi făcut galerie și gălăgie, nu ar fi înjurat tot tot timpul, Nu ar fi mers sub un alt lume la o conferință a republicanilor. (...) Cum va merge George Simion în Ucraina ca să negocieze ca România să participe la reconstrucția țării, când el are interdicție în Ucraina și R. Moldova? George Simion nu e Călin Georgescu”.

 UPDATE  Elena Lasconi i-a spus lui Nicușor Dan că vede o influență a lui Coldea în campania lui „V-ați mai întâlnit cu el? În ce context?

Nicușor Dan: „E o mică eroare de logică: am spus că m-am întâlnit o singură dată, n-aș fi putut să mă întâlnesc a doua oară. Îi invit pe susținătorii Elenei Lasconi să reflecteze cui dau votul în turul I pentru a evita ca România să aibă o finală Simion /Ponta sau Simion/ Antonescu”.

Elena Lasconi: „Stau bine cu logica. Apreciez că mi-ați răspuns, dar nu apreciez faptul că nu îi respectați pe români. (...) Fiecare dintre noi avem șanse, toți cei 11 au șanse. Asta e frumusețea democrației”.

Nicușor Dan i-a amintit contracandidatei că în octombrie 2024, a declarat „că îi cereți lui Nicușor Dan să medieze între candidații de dreapta pentru ca doar unu să intre în competiție, ca să evităm o finală Simion – Ciolacu”.

Lasconi: „O lungim prea mult. N-aș vrea să pară că e doar un fight între mine și Nicușor

Dezbatere FOTO INQUAM Photos / Octav Ganea

UPDATE Jurnalist: „Spuneați că nu are rost să ne înarmăm colectiv pentru că nu vedeți un pericol din partea Rusiei?”

John-Ion Banu-Muscel: „Am zis că nu văd un pericol iminent din partea Federației Ruse. Eu cred că trebuie să ne înarmăm în contextul NATO. (…) Câți ostași poate să aducă Rusia la noi? Noi suntem 18 milioane, vă dați seama în ce pericol îi punem pe ruși? Este un mod de descurajare. Propun ca fiecare cetățean să aibă dreptul lui democratic de a se apăra. Guvernul nu poate să limiteze dreptul unui cetățean de a se apăra.”

Jurnalist: „N-ar trebui să ne ducem noi la ruși, pe logica aceasta?”

Banu-Muscel: „Greșiți! Stați rău cu matematica și ar trebui să îl rugăm pe Nicușor Dan să vă ajute. Dacă noi ne ducem peste Rusia federală, ei sunt 140 de milioane”.

UPDATE  Jurnalist: „Veți susține planurile imobiliare ale lui Trump pentru Fâșia Gaza sau vă opuneți?

Nicușor Dan: „Să știți că i-aș lăsa pe rechinii imobiliari, dar nu mă lasă ei pe mine. (....) România se coordonează cu partenerii săi, susține chestiunea israeliană-palestiniană și nu se pune problema de o relocare din Fâșia Gaza”.

UPDATE  John-Ion Banu-Muscel: Domnule Nicușor ați declarat că doriți să aduceți specialiști, acești oameni pe care doriți să i angajați sunt o formă de a le plăti participarea la campania dumneavoastră?

Nicușor Dan: „Am avut un moment în dezbaterea de aseară, mi-am cerut scuze. Cred că putem trece peste asta. Am spus că România are nevoie de specialiști, că sistemul public nu are posibilitatea de a genera viziune,. Uitați-vă la sistemul de sănătate, mereu mai cârpim. Am spus că România are specialiști în zona privată, economică, academică, în diaspora. Ei trebuie aduși ca să construiască acele viziuni pentru România, sunt foarte mulți oameni care vor să facă acest lucru cu titlu gratuit”

John-Ion Banu-Musce: „Aș vrea să spun că dacă ați mers la olimpiadă nu înseamnă că își dă dreptul să jignești pe cineva și să uiți de cei șapte ani de acasă (...) V-am auzit că vreți să angajați specialiști când conduceți. Realizați că mergeți pentru funcția de Președinte? Dacă angajați acești oameni, sunt cumva o formă de a le plăti cumva participarea la campanie?

Nicușor Dan: „În dezbaterea de aseară, mi-am cerut scuze. Domnul Funeriu a reușit să mă enerveze. Cred că putem să trecem peste asta. Domnule Banu-Muscel, am spus că România are nevoie de specialiști. Din păcate, sistemul public, deși există și competență, și bună-credință în multe locuri, nu are posibilitatea de a genera viziune în foarte multe domenii, uitați-vă cum cârpim în domeniul sănătății. E nevoie în zona privată de specialiști și România În diaspora românească sunt foarte mulți oameni competenți, trebuie aduși”.

 UPDATE  La ce măsuri de austeritate ar apela fiecare candidat dacă ar deveni președinte:

John-Ion Banu-Muscel: „Nu o să iau salariul de președinte, nu vreau să-l folosesc, îl voi dina unei organizații. Nu aș reduce pensiile (...) Nici un om nu ar trebui să primească pensie la 40 de ani. Aici aș lucra. Aș mai tăia și bugetul pentru armament”. 

Elena Lasconi: „Îmi doresc să cresc economia prin atragerea de investitori. Este adevărat că ar trebui închise instituții, o grămadă de agenții care nu își au rostul. (...)  Gaura neagră a economiei sunt companiile de stat, care merg în pierdere pentru că au la conducere oameni nepregătiți”.

Jurnalist: „Veți dispune concedierea soțului de la cabinetul parlamentar al USR?”

Elena Lasconi: „Să știți că pot să primesc foarte multe lovituri din multe direcții și pot să fac față. Este nedrept că puneți indexul pe mine, este absolut un serviciu la grupul USR, el este membru USR”

Cristian Terheș: „Dacă voi fi președinte nu voi semna niciun buget care crește taxele și impozitele. Este inadmisibil ca 45 la sută din salariul pe care un român îl primește să plătească taxe și impozite. Avem nevoie să facem reducerea cheltuielilor inutile”.

Daniel Funeriu: „Sunt masuri pe termen scurt și măsuri pe termen lung. Am condus Ministerul Educației cu doi secretari de stat și vă garantez că și Guvernul poate funcționa cu mai puține persoane. Dar banii care se economisesc astfel nu ajung. Sunt 9 miliarde  euro pe care nu îi colectăm din TVA”.

Nicușor Dan: „Deficitul nu este o chestiune abstractă. Acum patru ani aveam la PMB o datorie curentă de trei sferturi din bugetul anual, acum avem un rating cu patru trepte peste cel al României. Sfat pentru români: nu te aștepta ca cine te-a băgat în groapă să te și scoată! Sunt două locuri de unde poți să tai imediat: de la companiile de stat - noi am făcut asta, și din capitolul de cheltuieli și o parte din investiții. Pe termen mediu trebuie să ne uităm la marea evaziune fiscală, la fonduri europene”

 Lavinia Șandru: „N-am să fac ce a făcut Traian Băsescu, pentru că atunci când a tăiat el pensii și salarii, eu am ieșit în stradă. Vom tăia pensiile special, ele trebuie tăiate, de acolo vom lua bani pentru România, nu să ne îndatorăm la FMI, tăiem pensiile speciale”.

 UPDATE Victor Ponta a anunțat pe Facebook că va participa la slujba de întâmpinare a moaștelor Împărătesei Elena.

„În această seară, la invitația Preasfinției sale Arhimandrit Serafim Baciu, voi participa la momentul solemn de întâmpinare a Moaștelor Sfintei Împărătese Elena precum și la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie! Este momentul să mă rog în liniște pentru sănătatea celor dragi mie și pentru binele tuturor românilor”, a scris candidatul independent, pe Facebook.

UPDATE  Candidații au chestionați cu privire la motivele pentru care se consideră a fi cei mai potriviți să ocupe funcția de Președinte:

John-Ion Banu-Muscel: „Dacă ieri seară n-am știut de ce sunt în sală, de data aceasta cred că știu de ce sunt în sală. Sunt aici, în cursa prezidențială, pentru a da o opțiune cetățenilor României de a termina cu această ipocrizie a alegerii unui președinte care, de fapt - așa spune Constituția - trebuie să fie independent, nu dator, vândut unui partid

Elena Lasconi: Dacă mă băgam în combinațiile lor, eram președinte. Îmi doresc să lupt pentru fiecare român. Nu vreau să mai avem 100.000 de români diagnosticați cu cancer în fiecare an. Voi lupta pentru programele de screening. Mă gândesc la toate femeile în țara asta, voi reprezenta persoanele vulnerabile, copiii din țara asta, care merg flămânzi la culcare. Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple în țara noastră.  Voi fi primul președinte femeie al României”

Lavinia Șandru: „Vreau ca România reală să fie respectată, puternică. Vreau ca după cinci ani de mandat,  România să fie prosperă, iar românii mândri că trăiesc în această țară extraordinară și mamele să fie mândre că sunt reprezentate de o femeie adevărată”.

Crin Antonescu: „Am străbătut în această campanie întreaga Românie. E bine, e frumoasă, a crescut bine în ultimii ani, sunt comunități superbe, sunt sute de primari care au făcut lucruri excepționare, sunt oameni din mediul de afaceri, din mediul academic. Astăzi, România este mai înaintată decât clasa politică și avem nevoie de un lider înțelept, iubitor, demn”.

Nicușor Dan „Există România oamenilor onești, care muncesc, care plătesc taxe, care au bun simț și care vor un viitor pentru ei și copiii lor și cred că România onestă e o sintagmă care-i reprezintă. Vreau să le mulțumesc voluntarilor care au făcut campanie pentru mine, personalităților publice care mă susțin pentru că sunt repere și o să încerc dacă voi președinte să mă ridic la înălțime așteptărilor”.

UPDATE Candidații au urcat pe scenă în ordinea tragerii la sorți:

John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)

Elena Lasconi (va apărea pe buletinul de vot drept candidat USR)

Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)

Crin Antonescu (Alianța Electorală România Înainte – PSD, PNL, UDMR)

Daniel Funeriu (independent)

Nicușor Dan (independent)

Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român).

Dezbaterea elctorală a început FOTO: captură video

UPDATE  De la dezbatere mai lipsesc doi candidați, pe lângă George Simion și Victor Ponta. Este vorba de Silviu Predoiu și Sebastian Popescu.

La confruntare participă doar Daniel Funeriu, John Ion Banu, Cristian Terheș, Elena Lasconi, Lavinia Șandru, Crin Antonescu, Nicușor Dan.

UPDATE Nicușor Dan: „Totul este despre trecutul politic și social al fiecăruia dintre noi, asta trebuie oamenii să vadă. Cred că activitatea mea la Primărie a fost evaluată de oameni. Relevant este ce a făcut fiecare din noi, și nu zilele astea, ci timp de 20 de ani, și ce propunem”.

Dan a venit la dezbatere cu documentele pe care le-a postat marți seară pe rețelele sociale.

UPDATE  Crin Antonescu, referitor la cei doi absenți ai dezbaterii de miercuri : „E decizia fiecăruia. Eu cred însă că și Simion, și Ponta au arătat, prin absența la dezbateri, două lucruri: că le e frică de un dialog direct cu contracandidații și că disprețuiesc votul, poziția alegătorilor români”.

UPDATE
Lavinia Șandru, la sosirea la Palatul Parlamentului: „Le-am spus tuturor că sistemul vrea să împingă în turul doi oamenii lui, iar ei să mă voteze în primul tur pentru că au demnitate, curaj și nevoie de un președinte ca ei. Voi fi președintele care va fi lângă ei. Am avut doi președinți care aproape n-au făcut nimic pentru România”.

UPDATE Elena Lasconi „Sper ca românii să vadă că sunt singura soluție pentru a începe să eliminăm sistemul de la butoane. Nu dezbaterea este decisivă, votul românilor este decisiv. (...) Nu m-am prezentat cu măști, am fost sinceră, chiar dacă uneori am făcut greșeli, nu am fost mulțumită de ce am răspuns. Nu am dorit să mă prezint drept altcineva”.

UPDATE John-Ion Banu-Muscel: „Sper să mă prezint bine în fața alegătorilor, săsă le dau o oportunitate să schimbăm ceva în România. Acesta este stilul meu, să îmi exprim ideile, personalitatea deschis. Nu sunt un adept al populismului ieftin, al ascunzișului. Ponta vorbește prea mult de cum dă mâna cu Trump și nu dă. Trump stă la 30 de kilometri de casa mea. Are un populism, nu vreau să îl critic, dar ar trebui să știe că nu candidează pentru funcția de prim-ministru”.

Banu-Muscel a  adăugat că Nicușor Dan l-a supărat marți „cu anumite afirmații”.

UPDATE  Cristian Terheș: „Mi-aș dori ca această dezbatere să fie decisivă cu privire la cei care vor intra în turul doi, dar și o radiografie a societății românești”

 Terheș a vorbit și despre votul util:

„Un vot oferit unui candidat în care nu crezi  înseamnă un vot risipit. Suntem în această cursă 11 candidați. Îi invit pe români, evident, dacă mă plac pe mine, să mă voteze pe mine, dar să analizeze fiecare candidat”.

UPDATE Candidații au început să sosească la dezbaterea de la Palatul Parlamentului.

Daniel Funeriu a promis, la sosire, că va spune cine l-a sunat și i-a cerut să se retragă din cursa prezidențială în favoarea lui Nicușor Dan.

Știrea inițială

După dezbaterea de luni, 28 aprilie, organizată de Digi 24, la care au participat doar trei dintre candidați - Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi  -  și cea organizată marți de TVR, la care au luat parte zece din cei 11 aspiranți la fotoliul de la Cotroceni, miercuri, candidații la prezidențiale sunt așteptați la o nouă confruntare, organizată de Antena 3 CNN în sala C.A. Rosetti din Palatul Parlamentului.  

O nouă dezbatere elctorală are loc miercuri FOTO: captură video


Deși, inițial, doar șase candidați au fost invitați la eveniment, organizatorii au decis schimbarea formatului și invitarea tuturor prezidențiabililor:

George Simion (AUR)

Crin Antonescu (Alianța Electorală România Înainte – PSD, PNL, UDMR)

Nicușor Dan (independent)

Victor Ponta (independent)

Elena Lasconi (va apărea pe buletinul de vot drept candidat USR, deși partidul i-a retras susținerea)

Daniel Funeriu (independent)

Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român)

Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)

Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)

Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)

John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)

George Simion, care a lipsit la precedentele confruntări, anunțase deja că nu va participa nici la această dezbatere.

Miercuri, 30 aprilie, și Victor Ponta a anunțat că nu participă la dezbaterea de la Antena 3, motivând că va merge la Mănăstirea Pantocrator.

Dezbaterea organizată, miercuri, de Antena 3, începe de la ora 18:45 și va fi moderată de Mihai Gâdea, însă edițiile speciale ale postului TV dedicate dezbaterii vor fi în direct, de la Parlament, de la ora 17:00.

Primul tur al alegerile prezidențiale va avea loc duminică, 4 mai. În cazul în care niciun candidat nu obține votul a 50% plus unu din numărul total al cetățenilor înscriși pe liste, un al doilea tur va avea loc pe 18 mai.

Adevărul.ro transmite live dezbaterea de la palatul Parlamentului.