Conflict între Băluță și Primăria Sectorului 3. Edilul acuză copierea conceptului unui pasaj rutier. Reacția lui Negoiță

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, susține că „proprietatea intelectuală a conceptului” unui pasaj rutier a fost însușită și de Primăria Sectorului 3. Edilul Robert Negoiță neagă că s-ar fi copiat proiectul și transmite că-l apreciază pe Băluță.

Daniel Băluță, deranjat de copierea unui concept de pasaj rutier FOTO Arhivă

Proiectul de suflet al comunității noastre, gândit, în primul rând, pentru a le face viața mai ușoară oamenilor care locuiesc în zona Metalurgiei, a depășit deja stadiul de 70% din construcție. În ciuda acestui fapt îmbucurător, îmi exprim însă regretul și dezamăgirea că PROPRIETATEA INTELECTUALĂ A CONCEPTULUI PASAJULUI EUROPA UNITĂ a fost ÎNSUȘITĂ de către Sectorul 3 al Capitalei, fără respectarea celor mai elementare norme deontologice și de protecție oferite de lege proprietății intelectuale”, transmite Daniel Băluță, într-o postare de pe pagina sa de Facebook. 

Cu alte cuvinte, Sectorul 3 a copiat fără scrupule proiectul sectorului nostru! Mai exact, a desconsiderat munca de 2 ani a unei echipe de specialiști (ingineri, designeri și arhitecți), originali, creativi și dedicați muncii lor. Vă asigur însă, că am întreprins și că voi întreprinde toate demersurile legale, menite să protejeze proprietatea comunității Sectorului 4. În tot acest timp, nu voi înceta nici măcar o secundă să duc la bun sfârșit acest proiect extrem de important și de util comunității noastre, așa cum v-am promis!”, a completat Daniel Băluță, primarul care în 2020 a scos cel mai mare procent în Capitală, adică aproximativ 58%.

Robert Negoiță neagă

„Adevărul” l-a contactat pentru un punct de vedere și pe Robert Negoiță. „Nu am nimic ce comenta. E un primar bun și ar mai trebui să mai fie primari ca el”, a declarat, inițial, Negoiță. 

Apoi, edilul de la Sectorul 3 a amintit faptul că ani de zile primarii din București s-au inspirat din ceea ce a făcut el în unitatea sa administrativă, iar el nu s-a supărat deloc. „Atunci când el sau alții se inspiră din Sectorul 3 sau s-au inspirat, a fost motiv de bucurie. Înseamnă că alții îmi apreciază munca. Eu apreciez munca lui și rezultatele lui”, a completat Robert Negoiță.

În final, primarul de la Sectorul 3 a fost tranșant. „Nu e deloc copiat”, a completat Negoiță, care a transmis că de acest pasaj s-a ocupat o echipă de specialiști.

Pasajul cu pricina este cel de pe Theodor Pallady, aproape de ieșirea din București. „Proiectul început în această zonă include construirea a două pasaje rutiere (unul dintre acestea aflat deja într-un stadiu avansat de construire), amplasate pe direcția carosabilului actual al bulevardului Theodor Pallady, pe fiecare sens de deplasare și anexele acestuia. În plus, se va amplasa o construcție decorativă tip „VORTEX” dotată cu instalație de iluminat. Pasajele vor reduce timpul petrecut în trafic și implicit vor reduce nivelul de poluare cu gaze de eșapament. Proiectul mai conține și o actualizare a soluției tehnice prin optimizarea suprastructurii în zona pasajului și a rampelor și realizarea unui sistem de arcade metalice pe care se vor monta atât lămpile pentru iluminat, cât și un sistem de iluminat arhitectural pe baza de benzi LED. Aceste arcade vor fi dispuse la interdistanța de cinci metri și vor fi rigidizate prin intermediul unor zăbreluțe metalice alcătuite din țeavă rotundă”, arăta un comunicat al Primăriei Sectorului 3, din decembrie 2022.