Ciucă promite că problema pensiilor speciale va fi tranșată până la finalul anului

0
Publicat:

Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că subiectul pensiilor speciale va fi tranșat până la finalul anului, liderii Coaliției urmând să discute și să ia o decizie săptămâna viitoare. 

Premierul promite o decizie privind pensiile speciale până la finalul anului FOTO Arhivă

Întrebat dacă cu pensiile speciale s-a stabilit ceva în Coaliție, premierul Nicolae Ciucă a răspuns că nu încă, afirmând că o decizie urmează să fie luată săptămâna următoare. „Este un demers care este în derulare la Ministerul Muncii și urmează ca săptămâna viitoare să avem o discuție și pe acest subiect și o să luăm o decizie”, a spus Ciucă. 

Totodată, întrebat dacă subiectul pensiilor speciale o să fie tranșat până la finalul anului, așa cum s-a angajat PNL, premierul a aspus: „Vă asigur că o să fie finalizat”. 

În ceea ce privește opiniile împărțite asupra pensiilor militare, premierul a subliniat că își păstrează opinia, susținând că faptul că acestea sunt pensii ocupaționale. 

Nu este doar opinia mea , este opinia celorlalte țări din Uniunea Europeană și din NATO  care incadreaza pensiile militarilor la pensii de serviciu, ca atare este o chestiune pe care am spus-o , o repet  și îmi mențin în continuare aceeași părere”, a mai spus Nicolae Ciucă. 

Pensiile speciale, cartoful fierbinte din PNRR

Marcel Boloș a explicat într-un interviu pentru „Adevărul” că jalonul din PNRR care privește pensiile nu este deloc prietenos cu cei care beneficiază de pensii speciale.

Din perspectiva Legii pensiilor speciale, fiind cartoful fierbinte al acestor jaloane, va trebui să limpezim problema pentru că jalonul în sine nu este prietenos cu beneficiarii de pensii speciale”, a spus Marcel Boloș în cadrul unui interviu pentru „Adevărul”.

Astfel, ministrul a explicat că pensiile speciale trebuie „raționalizate”, arătând că acesta este formularea exactă din PNRR. 

Proiectul de lege, înaintat Guvernului în câteva zile 

Ministrul Muncii a precizat, inițial, că în curând va fi gata proiectul de lege pentru reforma pensiilor speciale, pentru ca apoi să revină și să susțină că în câteva zile. Demersul e așteptat în Coaliție de mai multe luni.

Inițial, ministrul Muncii afirmase că proiectul va fi înaintat „în curând”, o promisiune pe care o mai făcuse și lunile anterioare, în condițiile în care de această reformă se vorbește din vară. Însă discuțiile au fost tergiversate, nefiind o variantă de lucru nici în interiorul coaliției. 

„Vor fi respectate prevederile Curţii Constituţionale, vor fi respectate prevederile din PNRR, în rest suntem pe ultimele discuţii şi proiectul va fi înaintat Guvernului. În câteva zile înaintăm către Guvern şi către Comisie, după care îl înaintăm în Parlament", a spus Budăi, la Palatul Parlamentului.