Cîţu: Pensiile şi alocaţiile vor fi mărite cât vor permite bugetul şi situaţia economică. Nu facem mizeria PSD: să mutăm bani de la investiţii la pensii şi salarii. Asta, nu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu promite că Guvernul Orban va face rost de bani pentru majorarea pensiilor şi a alocaţiilor  FOTO Eduard Enea

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a explicat, la Adevărul Live, de unde va găsi Guvernul bani pentru a majora pensiile şi alocaţiile din toamnă, cum va reforma ANAF şi ce probleme a lăsat guvernarea PSD în domeniul finanţelor. Florin Cîţu susţine că sistemul actual de pensii nu va putea să mai funcţioneze peste 20 de ani, din cauză că plaja demografică se subţiază în România.

Adevărul: Premierul lasă de înţeles că majorarea pensiilor ar putea fi mai mică de 40%, aşa cum spunea legea. 

Florin Cîţu: Banii sunt în buget. Dacă legislaţia spune că trebuie să crească pensiile, am făcut o estimare şi am pus banii în buget. Noi am alocat resurse pe partea de venituri, de aici şi deficitul. Deci nu avem o problemă cu alocarea resurselor în buget. Pensiile vor creşte, la fel ca alocaţiile, cu cât ne va permite bugetul şi situaţia economică. Nu ştiu ce va fi în septembrie. Eu înţeleg că suntem în campanie şi e un subiect care trebuie întreţinut de adversarii noştri, dar e o înmulţire simplă: vezi câte luni are anul şi constaţi că sunt banii în buget.

Nu e cazul să vă gândiţi la un scenariu negativ?

Florin Cîţu: Nu e cazul de aşa ceva. Eu am de făcut reforma ANAF. Bugetul a trecut, banii sunt acolo, acum urmărim execuţia bugetară.

Luaţi în calcul un alt procent mai mic pentru majorare? 

Florin Cîţu: În acest moment nu există probleme. Vă garantez că noi nu vom face acea mizerie pe care a făcut-o PSD. Să punem bani în buget pentru investiţii, apoi să-i mutăm la pensii şi salarii. Asta nu!

Despre actualul sistem public de pensii afirmaţi că este unul de tip CARITAS. Aţi vedea vreodată posibilă desfiinţarea sistemului public? Ce soluţii ar fi pentru pensionari?

Florin Cîţu: În acest an de tranziţie nu se va face reformarea sistemului de pensii. E nevoie de o evaluare independentă a sistemului de pensii din România. E o subţiere a plajei demografice. Sunt mai puţini oameni care contribuie în viitor. E o bombă cu ceas. În ţările dezvoltate, se tranferă mai mult din economisirea pentru pensii într-un sistem privat. Sistemul actual nu va fi în stare să finanţeze peste 20 de ani sistemul de pensii. Orice reformă durează. Va fi greu.

„Găsim bani şi pentru dublarea alocaţiilor“

Unde o să găsiţi bani şi pentru a dubla alocaţiile? S-a spus în rectificarea bugetară că trebuie să găsiţi bani.

Când am construit bugetul, legea nu era promulgată. Va trebui să găsim soluţii, de unde putem să economisim, de unde putem să colectăm mai mult. E uşor să faci politică cu astfel de legi şi să arunci ţara în aer. La legea pensiilor impactul e de 24 de miliarde de lei, fără sursă de finanţare. PSD a luat bani de la investiţii. Noi nu o să facem asta. Aşa şi la alocaţii. Au aruncat un amendament în Parlament şi acum descurcaţi-vă! O să ne descurcăm. Dar nu vom omorî economia. O să găsim bani.

Cât trebuie să se împrumute România?

Trebuie să ne împrumutăm în jur de 80 de miliarde de lei. Deficitul trebuie finanţat. Am văzut titluri isterice în presă despe împrumuturi. Ne împrumutăm mult mai ieftin decât guvernele PSD. Dobânzile scad în continuare pentru România. Am reuşit să captăm încrederea investitorilor care ne împrumută mai ieftin. Înainte de PSD, dobânzile erau de 0, 8%. PSD s-a împrumutat cu peste 5%. Aceste împrumuturi nu se duc către sinecuri.

Ieri aţi luat un împrumut de 3 miliarde de lei pe piaţa externă. Ce dobândă aţi obţinut şi cum îl comparaţi cu ultimul împrumut făcut de fostul ministru de Finanţe?

Anul trecut PSD a împrumutat 5 miliarde şi nu am văzut aceşti căţei prin Parlament care să spună că e rău.

V-aţi gândit că prin aceste creşteri succesive afectaţi punctul de pensie al celor din mediul privat? Cei din mediul privat ajung să aibă un punct de pensie mai mic decât cei din mediul bugetar.

La companiile municipale sunt câteva mii de salariaţi care nu fac nimic şi au salarii de 7-8 mii de lei net. Oamenii trebuie să înţeleagă că am luat în administrare o ţară cu foarte mari probleme.

UE ne-ar putea cere în viitor să majorăm salariul minim.

Disucţiile acestea sunt la încpeut. Nu e momentul să ne îngrjorăm. Nu are să discutăm, nu ne afectează.

Păstraţi cota unică?

Da, este ceea ce vrem să facem. E în programul de guvernare. E bătută în cuie. Nu vom umbla la codul fiscal în 2020.

Înainte de a fi ministru vorbeaţi şi de impozitarea bisericii. Mai veţi în vedere asta?

Nu umblăm pe Codul fiscal anul acesta.

Au tot fost discuţii în ultimele zile despre programul Prima Casă. Ce se înâmplă cu el? Tot vin atacuri din zona PSD care sunt nemulţumiţi.

Miniştrii care au îndatorat România azi ne dau lecţii, după ce au alungat investitiorii, au suprataxat băncile. Prima casă:  programul este în derulare. Banii au fost alocaţi. Programul funcţionează, nu a fost nicio decizie a acestui Guyvern în alt sens. Sunt 2 miliarde pentru anul acesta. Dar cum spune Cîţu că vrea să evalueze un program, PSD spune: aha, vrea să-l închidă! Voi trimite inspecţia economică pentru a vedea cum au fost folosiţi banii publici. Veţi vedea multe nereguli acolo. Vreau să arate că o mare parte din banii folosiţi nu s-au dus unde trebuiau să se ducă, nu că i-am aruncat. Dacă nu am eu dreptate, o să-mi închidă gura.

Aţi descoperit fapte de natura penală lăsate de fostul Guvern PSD şi nu numai?

Voi scoate tot adevărul la suprafaţă. Banii au fost folosiţi în interes de partid, în interes personal, nu pentru români. De asta ţipă PSD.

Florin Cîţu: Rezolvăm şi pensiile speciale!

Cum veţi reforma ANAF-ul? Mă refer la situaţiile în care vin deciziile de proprire prea târziu, comunicarea cu Poşta Română e deficitară iar tu te trezeşti că nu ai primit scrisoarea de la ANAF şi ai conturile proprite.

Avem deja pregătită documentaţia, este o modificare de cod de procedură fiscală. Softul este gata în ANAF, în ceea ce priveşte popririle. Va fi un soft foarte simplu, în care anunţă şi angajatorul şi banca, banii vor fi luaţi într-o anumită ordine dintr-un cont şi nu vor mai fi toate conturile blocate şi se ridică automat poprirea. Totul este pus la punct”, a declarat Florin Cîţu.

Am fost foarte implicat de a mă asigura că atunci după ce s-a plătit datoria să nu mai rămână conturile poprite, să nu trebuiască să anunţi toate băncile. Să fie totul mai simplu: s-a plătit datoria, se ridică poprirea de pe cont.

Când să ne aşteptăm?

Aceea cu deciziile retroactive s-a oprit. Am oprit-o în primele zile. Acum încercăm să corectăm pentru cei care au depus. Dacă într-un an de zile după ce ai depus şi vine ANAF să îţi spună şi îţi vine după patru ani, nu e vina ta, e vina ANAF şi aici am oprit şi discutăm să vedem cum o soluţionăm interior.

Dar pentru a corecta pe viitor repet: nu vom face modificări la codul fiscal, anul acesta, dar pregătim soluţii pentru anul 2021. Anul acesta nu vreau să distrug mediul de afaceri cu măsuri fiscale. Dacă deschid cutia pandorei pe fiscal, o să fie mult mai multe.

Anul acesta vedem care sunt mandatele.

În acest mandat vreau informatizarea ANAF. Sunt sigur că va rezolva mai multe probleme dintr-o dată: problema cu personalul, problema cu evaziunea fiscală, problema cu relaţia cu contribuabilul. Informatizarea este soluţia pe care o văd astăzi câştigătoare din mai multe probleme. După aceea vom avea timp să discutăm despre soluţii fiscale. Dar în ultimii ani au crescut au scăzut impozitele colectarea tot pe la 25-26% din PIB a rămas.

Dar ne-am uitat în alte ţări unde este clar că informatizarea a adus instant creştere cu 30-40% a veniturilor sau eliminarea evaziunii fiscale. 

Revin cu o întrebare din zona ANAF. Ce veţi face cu cei care au PFA-uri sau interprinderi individuale la nivel de măsuri? Ei plătesc la fel ca ceilalţi angajaţi dar nu au beneficii. Ce se întâmplă cu ei?

În acest mandat vreau informatizarea ANAF, care va rezolva mai multe probleme deodată.

Aţi postat pe Facebook o situaţie cum că majoritatea banilor din companiilor municipale merg către personal. Ce se întâmplă?

Sunt locuri de muncă create artificial. Sunt companii create pentru anumite personae, sinecuri. Locurile de muncă apar în sectorul privat, nu prin companii la stat. Foarte multe companii de la Primărie dublează activitatea altor companii.

Aţi avut recent un conflict cu doamna Firea

Doamna Firea a intrat în campanie electorală cam devreme. Spunea că are soluţii pentru rezolvarea traficului din Bucureşti în 6 luni. Au trecut 3 ani şi jumate.

Ne mai îndreptăm spre zona Euro?

Da. E un obiectiv asumat de statul român. 2024? Dacă România ar fi arătat cum arăta PSD pe hârtie, da ,se putea. Dra ce arătau ei era o minciună. Aceşti oameni au fost iresponsabili şi criminali.

Cum veţi rezolva problema pensiilor speciale? Şi dvs şi PSD o vreţi rezolvată. Veţi face angajare de răspundere sau o rezolvaţi în Parlament?

Noi suntem gata şi pentru angajare de răspundere pe pensii speciale dacă nu se rezolvă în Parlament. Deci o vom rezolva. PSD nu mai scapă. Nu de noi, ci de români. Vor fi şi două tururi, şi alegeri anticipate.