Bode cere amânarea moțiunii simple. Ce invocă ministrul Afacerilor Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Bode a cerut amânarea moțiunii simple care îl vizează și care ar fi trebuit dezbătută marți. Ministrul a cerut reprogramarea, fiind invocată agenda încărcată în contextul negocierilor de aderare la Schengen.

Lucian Bode spune că nu poate ajunge la moțiunea simplă FOTO Inquam Photos

Lucian Bode a cerut reprogramarea printr-un document trimis marți dimineață Biroului Permanent al Camerei Deputaților.

Pe această cale, vă adresez rugămintea să reprogramați această dezbtaere pentru săptămâna 17-21 octombrie a.c. având în vedere faptul că pe parcursul zilei de 11 octombrie sunt angrenat într-o serie de activități cu oficialități străine, iar începând cu ziua de miercuri mă voi afla în Belgia, respectiv Luxemburg, pentru activități în marja Consiliului Uniunii Europene în formatul Justiție și Afaceri Interne (JAI)”.

Menționez faptul că unul dintre evenimentele programate pentru data de 11 octombrie vizează semnarea contractului pentru achiziția de nave multirol de către IGSU, partener de proiect fiind firma Damen Shipyards din Olanda, eveniment care va avea loc în prezența Excelenței Sale, dl Roelof van Es, ambasadorul Olandei în România”, mai arată solicitarea.

Deputații aveau în program dezbaterea şi votarea moţiunii simple împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, depusă săptămâna trecută de 55 de parlamentari USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei.

Prin moţiunea intitulată „Siguranţă şi încredere sau debandadă şi furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul creat”, semnatarii cer ca acesta să plece de la conducerea MAI, deoarece nu a reuşit reformarea instituţiei, iar „cea mai mare reuşită” a mandatului său este „licitaţia cu dedicaţie pentru achiziţia a 600 de BMW-uri”.

Decizia Biroului Permanent a decis dezbaterea moțiunii pentru luni.

Apelul din urmă cu o zi

Bode a făcut un apel pentru unitate politică pe acest subiect: „Am încredere că echipa de aici, împreună cu toţi cei implicaţi în funcţionarea acestui centru ştiu foarte bine ce au de făcut şi vor face o treabă bună în continuare, mai ales în contextul actual în care ne pregătim să devenim membri cu drepturi depline ai Spaţiului Schengen. Aderarea la Spaţiul Schengen este o prioritate pentru România. (...) Nu există niciun dubiu că România a acţionat exemplar şi şi-a dovedit pe deplin solidaritatea şi angajamentul pentru Uniunea Europeană în toţi aceşti ani, culminând cu acţiunile exemplare din ultimul an în gestionarea crizei umanitare şi de securitate din Ucraina”, a precizat ministrul.

România nu numai că îndeplineşte în continuare cerinţele tehnice privind apartenenţa sa la Spaţiul Schengen, ci a continuat să se raporteze pro-activ la evoluţiile înregistrate de acquis-ul Schengen în tot acest interval de timp. Trebuie să existe un echilibru între obligaţiile pe care şi le asumă fiecare stat membru al Uniunii Europene şi drepturile de care beneficiază. România şi-a asumat toate obligaţiile, dar nici astăzi, la mai mult de 10 de ani de la încheierea evaluărilor tehnice, cetăţenii români nu se bucură de dreptul de a călători fără controale în statele membre. Aş vrea să subliniez că o eventuală amânare a luării unei decizii în timpul preşedinţiei cehe a Consiliului Uniunii Europene ar avea efecte nefaste şi greu de contabilizat, culminând cu amplificarea curentului eurosceptic şi în România. Acum este momentul să punem punct acestui proces început cu mulţi ani în urmă şi cred că acest lucru se poate întâmpla în timpul preşedinţiei cehe a Consiliului Uniunii Europene”, a mai arătat Bode.