Vânzările şi cererea din industrie au crescut în 2013 ca în anii de boom economic, dar au scăzut în decembrie faţă de luna anterioară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mărfurile noastre industriale se vând mai bine la export decât pe piaţa românească

Cifra de afaceri (vânzările) din industrie pe total piaţa internă şi piaţa externă a crescut anul trecut faţă de 2012, cu 4,7%, iar comenzile noi (cererea) - cu 8,4%. În schimb, în decembrie afacerile au scăzut faţă de noiembrie cu 11,2%, iar comenzile - cu 1,2%, urmând un trend descendent instalat încă din toamnă, reiese din statisticile oficiale.

Potrivit datelor anunţate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), evoluţia afacerilor a fost influenţată în 2013 de creşterea industriei prelucrătoare, cu 5%, în timp ce în industria extractivǎ afacerile au scǎzut cu 2,5%.

Evoluţia cererii a fost determinată de creşterile înregistrate la urmǎtoarele grupe: industria bunurilor de capital (+18,4%), industria bunurilor de uz curent (+5,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+5,3%). Scǎderi s-au înregistrat în industria  bunurilor intermediare  (-4%).

Câştiguri mai mici în energie

"Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în urmǎtoarele sectoare: industria bunurilor de capital (+14,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+4,7%), industria bunurilor de uz curent (+3,3%) şi industria bunurilor intermediare (+1,5%). Industria energetică a scǎzut cu 7,2%", arată INS, într-un comunicat.

În decembrie 2013 cifra de afaceri din industrie pe total piaţa internă şi piaţa externă a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă cu 11,2%, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a crescut cu 11,1%.

Bunurile intermediare se vând mai greu

În ceea ce priveşte comenzile noi din industrie în 2013, INS notează o creştere de 8,4%, datorată creşterilor din industria bunurilor de capital (18,4%), industria bunurilor de uz curent (5,8%) şi cea a bunurilor de folosinţă îndelungată (5,3%). Scǎderi s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare (de 4%).

În decembrie 2013 comenzile noi din industrie au scǎzut în termeni nominali faţǎ de luna precedentă cu 1,2%, dar comparativ cu decembrie 2012 sunt mai mari cu 18%.