Tot mai puţini români lasă bacşiş în restaurante

0
Publicat:

Aproximativ 90% dintre românii din marile centre urbane lăsau bacșiș la restaurante, în 2019, arată un studiu realizat de Hospitality Culture Institute.

Mai puțini români lasă bacșiș la restaurant, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit sursei citate, trei ani mai târziu, după o perioadă definită de pandemie, criză energetică și financiară, război la graniță și creștere a inflației, doar 50% dintre români mai lasă bacșiș atunci când ies în oraș.

Atunci când vine vorba de locația HoReCa preferată, 93% dintre români apreciază calitatea produselor, 90% apreciază calitatea servirii iar 85% apreciază diversitatea produselor.

Pe de altă parte, doar 45% dintre români sunt interesați ca restaurantul preferat să propună diverse oferte și discounturi, sau ca prețurile produselor să fie mai mici decât cele practicate de competitori.

Astfel, pentru a veni în întâmpinarea noii generații de antreprenori HoReCa, Hospitality Culture Institute lansează un nou program de accelerare dedicat ownerilor de restaurante, baruri și cafenele, intitulat F&B Business Accelerator, ce are o durată de 6 săptămâni.

Printre temele abordate în cadrul programului de accelerare se numără: Procese și proceduri în bucătărie; Procese și proceduri în HR; Achiziții și Supply chain; Atragere de forță de muncă asiatică; Ingineria meniului; Inovarea meniului; Managementul rezervărilor; Comportamente și ocazii de consum; Digitalizare; Parteneriate; Procese și proceduri de business; Francizare; Marketing și PR; Atragere de fonduri structurale și europene; M&A, Proprietate intelectuală, GDPR; Fiscalitate

Mulți din românii care reușesc să economisească bani de-a lungul anilor s-au gândit cel puțin o dată să-și deschidă o cafenea, un bar sau un restaurant. În realitate, businessurile din HoReCa vin la pachet cu o serie de provocări specifice, greu de identificat din exterior. Aici intervine rolul nostru: îi expunem pe antreprenorii aflați la început de drum la workshopuri și întâlniri de mentorat susținute de peste 60 de antreprenori și specialiști de top din HoReCa", a declarat Robert Agarici, Project Manager F&B Business Accelerator.

În decembrie 2022, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care reglementează bacşişul, stabilind ca nivelul oferit să fie de maxim 15% din valoarea consumaţiei.

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 - „Restaurante", 5630 - „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor".

Mai multe pentru tine:
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Numerologia anului 2026 indică un an deosebit. Datele-cheie ale anului și predicțiile după ziua de naștere
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Zi tristă la Casa Regală română! Fiicele Regelui Mihai s-au reunit în lacrimi și durere
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte