Scumpirile din 2020: cele mai mari creşteri de preţuri au fost la fasole, bilete de avion şi servicii poştale. Produsul care s-a ieftinit cu 30%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2020 a adus scumpiri majore la fasole, bilete de avion şi servicii poştale. În schimb, cartofii s-au ieftinit cu 30%, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rata anuală a inflaţiei a rămas neschimbată în luna decembrie 2020, la 2,1%, la fel ca în noiembrie, după ce alimentele s-au scumpit cu 3,24%, serviciile cu 2,7% şi mărfurile nealimentare cu 1%.

„Preţurile de consum în luna decembrie 2020, comparativ cu luna decembrie 2019, au crescut cu 2,1%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%”, se arată în comunicatul INS.

Cel mai mult s-au scumpit în 2020: fasolea (18%), serviciile poştale (12%), biletele de avion (10%), ţigările (8%), uleiul, făina şi fructele proaspete (7%), produsele de morărit şi brânza de oaie (6%), dar şi produse de igienă şi cosmetică (5%).

În schimb, s-au ieftinit: cartofii (30%), combustibilii (7%), citricele şi legumele (4%) şi gazele (2%).

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2020 – decembrie 2020) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2019 – decembrie 2019), calculată pe baza IPC, este 2,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,3%.

Mai multe pentru tine:
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Cum își asigura un tânăr din Olt banii de păcănele. Polițiștii i-au găsit acasă zeci de bancnote de 200 și 500 euro
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie