Ouăle s-au scumpit considerabil în 2022. Cum au evoluat preţurile produselor agricole

0
Publicat:

Preţul mediu al produselor agricole în UE a crescut cu circa 26%, pentru aceeaşi gamă de produse, între ultimul trimestru din 2021 şi ultimul trimestru din 2022, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Ouăle s-au scumpit cel mai mult în 2022, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit sursei citate, acesta este totuşi un ritm mai redus de creştere faţă de nivelul din trimestrul precedent (avans de 30% între trimestrul trei din 2021 şi trimestrul trei din 2022),

Cea mai importantă creştere s-a înregistrat la ouă (64%), porci (52%) şi măsline (51%), arată specialiştii, informează Agerpres.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a afectat semnificativ pieţele agricole globale în 2022. Rusia şi Ucraina erau exportatori majori de cereale, grâu, porumb, seminţe oleaginoase (în special floarea soarelui) şi îngrăşăminte, când a izbucnit războiul.

Datele Eurostat arată o creştere semnificativă la preţurile din agricultură în toate trimestrele din 2022, perioada de vârf fiind în trimestrele doi şi trei. Totuşi, în trimestrul patru din 2022 s-a observat o uşoară deceleraţie a creşterii preţurilor, atât pentru mijloacele de producţie cât şi pentru produsele agricole.

Între trimestrul patru din 2021 şi trimestrul patru din 2022, preţul mediu al bunurilor şi serviciilor consumate în prezent în agricultură (de exemplu mijloacele de producţie care nu au legătură cu investiţiile) pentru UE ca întreg au crescut cu 27% pentru aceeaşi gamă de mijloace de producţie, un nivel mai redus faţă de trimestrul precedent (avans de 36% între trimestrul trei din 2021 şi trimestrul trei din 2022).

Sursa citată menţionează că au existat majorări considerabile de preţuri la îngrăşăminte şi amelioratori de sol (55%), energie şi lubrifianţi (41%) şi hrana animalelor (29%).

În fiecare stat membru al UE, preţul mediu al mijloacelor de producţie care nu au legătură cu investiţiile şi al producţiei agricole a crescut între trimestrul patru din 2021 şi trimestrul patru din 2022.

Cel mai ridicat ritm de creştere al preţului mediu al producţiei agricole în această perioadă a fost observat în Ungaria (53%) şi Polonia (44%). Urmează nouă ţări cu creşteri între 30% şi 40%: Germania, Slovacia, Belgia, Ţările de Jos, Danemarca, Luxemburg, Portugalia şi România.

Cele mai reduse rate de creştere au fost în Malta (4%), Franţa (14%), Cipru şi Italia (ambele cu 15%).

Totodată, cel mai ridicat ritm de creştere al preţului mediu al mijloacelor de producţie care nu au legătură cu investiţiile s-a înregistrat în Lituania (51%), Ungaria (47%) şi Slovacia (39%), iar cel mai redus în Malta (7%), Portugalia (17%) şi Luxemburg (20%).

Mai multe pentru tine:
A lăsat uniforma militară și a luat bikinii! Prințesa Leonor a Spaniei a apărut în costum de baie la plajă, într-o locație inedită
Doi vloggeri români au dezvăluit cât costă, de fapt, viața în Thailanda. De câți bani ai nevoie pentru cazare și mâncarea, pe lună: „Am făcut un calcul și o să vă spunem exact sumele”
5 zodii care își schimbă viața după Paște. Berbecii și Peștii au parte de un nou început și o serie de evenimente surprinzătoare
Andrew Tate, acuzat că și-a bătut iubita în timpul actului sexual, în Beverly Hills. Schimb halucinant de mesaje: „Chiar îmi place să te lovesc, mă simt bine când fac asta. Ce rost are dacă nu te bat și nu te las însărcinată”
Pentru ce este al treilea sertar al unei mașini de spălat rufe și când se folosește
De ce japonezele au mai puține simptome severe la instalarea menopauzei?
Cartofi dulci aromați. Ce mirodenii îi fac demni de un masterchef?
Mariana Moculescu vrea să locuiască din nou cu fostul soț: „Depinde de cantitatea lui de milă.” Horia Moculescu: „Vreau să mai trăiesc câteva luni”
Brigitte Macron, mai șic decât o regină. Prima Doamnă a adus culoare la recepția în cinstea Regilor Danemarcei
Un manual despre cum se dă o lovitură de stat
Episcopia Oradiei, aflată în centrul unui scandal de pedofilie, anunță părintele Ciprian Mega. Cine este preotul pedofil?: „Victimelor li s-a spus că, având în vedere că ne aflăm în Postul Paștelui, este o perioadă de reflecție și iertare”