FMI înrăutăţeşte şi mai mult prognozele: Economia României va creşte cu numai 3,1% în 2019 şi scumpirile vor fi mai accentuate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că economia românească va încetini şi ţara noastră va înregistra un avans de numai 3,1% în acest an, urmând ca în 2020 creşterea economică să încetinească şi mai mult, la 3%, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook”.

Această nouă revizuire a creşterii economice a României vine după ce şi în toamnă FMI şi-a redus estimarea privind evoluţia economiei româneşti, prognozând o creştere de 3,4%, faţă de prognoza anterioară de 5,1%.

„Pentru economii din regiunea Europei emergente cu ritmuri robuste de creştere în ultimii ani, precum Polonia şi România, creşterea este aşteptată să se modereze până la aproximativ 3% pe termen mediu, ca urmare a diminuării stimulentelor de pe urma fondurilor europene de investiţii şi a politicilor favorabile”, se arată în raportul FMI.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de consum în România în acest an, instituţia estimează că vom înregistra scumpiri mai accentuate, de 3,3%. Anterior, FMI estima că ritmul de creştere a preţurilor ar urma să se atenueze până la 2,7%, faţă de un avans de 3,1% preconizat în primăvara anului 2018.

FMI a înrăutăţit de asemenea şi estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România, la 5,2% din produsul intern brut, faţă de prognoza anterioară de 3,4% din PIB.

În ceea ce priveşte economia mondială, FMI şi-a revizuit pentru a treia oară în numai şase luni prognoza de creştere. Instituţia estimează că economia globală va înregistra încetini de la 3,6% în 2018 la 3,3% în 2019, urmând ca în 2020 să se reîntoarcă la 3,6%. 

Bugetul de stat al României pentru anul acesta este construit pe un Produs Intern Brut de 1.022 miliarde de lei, reprezentând o creştere de 5,5% faţă de 2018, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB (cash) şi 2,57% din PIB (ESA).

Mai multe pentru tine:
Tabloul Mona Lisei ar putea avea propria cameră, la Muzeul Luvru
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
În Germania începe procesul grupului care plănuia răsturnarea parlamentului și uciderea cancelarului. Printre inculpați: un prinţ, un soldat, un astrolog şi o antivaccinistă
Aur, argint și bronz pentru România la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”