Cât costă ouăle, carnea de pasăre şi de porc, la poarta fermelor din România. Comparaţie cu preţurile din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimente precum ouăle, carnea de pasăre şi de porc sunt mai ieftine la poarta fermelor din România, comparativ cu media europeană, anunţă ministerul Agriculturii.

Referitor la apariţia în spaţiul public a unor informaţii cu privire la scumpirea cărnii de porc şi a celei de pasăre, MADR susţine că alertele nu sunt justificate de situaţia din piaţă.

Referitor la preţul cărnii de pasăre şi ouă, MADR precizează că, în conformitate cu documentele emise de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, preţul cărnii de pasăre la poarta fermei a fost relativ constant pe toată perioada anului 2018 până în prezent, nefiind estimate creşteri nici pentru perioada următoare.

Deşi ne aflăm în perioada sărbătorilor pascale, preţul ouălor la poarta fermei a scăzut cu 15%. Aceasta demonstrează faptul că la producători nu s-au înregistrat creşteri de preţuri.

În comparaţie cu preţurile medii existente la nivelul UE, se poate constata că acestea sunt mai mici cu 22% în cazul cărnii de pasăre. De asemenea, preţul la poarta fermei la ouăle de consum este mai mic cu 24% faţă de media europeană.

Preţul ouălor de consum la poarta fermei conform Observatorului Preţurilor UE

 

Preţul la carnea de pasăre la poarta fermei conform Observatorului Preţurilor UE

 

Preţul mediu european la carcasa de pasăre

                     Sursa – Poultry Price Europa

Preţul mediu european la ouă

                     Sursa – Eggs Price Europa

De asemenea, preţurile la carnea de porc la nivel global au fost influenţate de situaţia din China - principalul producător la nivel mondial, cu o producţie de anuala de cca. 400 milioane capete, ţară afectată puternic de virusul Pestei porcine africane.

Drept urmare, la nivel european, preţul la poarta fermei a avut o creştere de aproximativ 17% în perioada ianuarie – aprilie 2019, în timp ce în România, în acelaşi interval, creşterea a fost de numai 8%.

În ţara noastră, preţul la carnea de porc la poarta fermei în luna aprilie 2019 nu diferă semnificativ de cel din anul 2018, fiind similar cu cel din luna decembrie 2018.

Conform datelor furnizate de Asociaţia Producătorilor de Carne de porc din România se remarcă faptul că, după o perioadă de scădere accentuată a preţului la carnea de porc, se înregistrează o revenire a acestuia, aflat şi în acest moment sub cel european.

Preţul mediu la carnea de porc în viu la poarta fermei în România

                               Sursa – Comisia de Clasificare a Carcaselor

Preţul mediu european la carcasa de porc

Sursa – Meat Market Observatory Pig