Bruno Le Maire: Decuplarea de China este o iluzie. Shenzhen este Silicon Valley-ul chinezesc

0
Publicat:

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a declarat duminică, la Beijing, că tăierea tuturor legăturilor economice cu China este "o iluzie", scrie AFP.

Bruno Le Maire Foto EPA EFE

"Ne opunem total ideii de decuplare. Decuplarea este o iluzie", a spus Bruno Le Maire, intervievat de jurnalişti cu ocazia unei călătorii în China.

"Este imposibil să tăiem toate legăturile dintre economia americană şi europeană şi cea a Chinei", a declarat ministrul, care a vorbit în limba engleză cu presa internaţională la ambasada Franţei la Beijing.

Cu toate acestea, Bruno Le Maire a apărat ambiţia unei mai mari independenţe economice a Franţei în anumite sectoare specifice.

Conceptul de "reducere a riscurilor", popular în ultimele luni în multe ţări occidentale, "nu înseamnă că China constituie un risc", a ţinut să precizeze Bruno Le Maire, dorind să "evite orice neînţelegere".

"Asta înseamnă că vrem să fim mai independenţi (...) Nu vrem să ne dăm seama, aşa cum am făcut-o în timpul crizei COVID, că suntem prea dependenţi de anumite componente foarte specifice", a afirmat el.

Remarcile survin într-un moment în care mai multe ţări occidentale spun că doresc să-şi reducă dependenţa economică de China, inclusiv Germania, pentru care Beijingul este cel mai mare partener comercial şi o piaţă vitală pentru puternicul său sector auto.

Unii oficiali americani apără o astfel de idee, pe fondul tensiunilor cu Beijingul.

Într-o vizită în China la începutul lunii iulie, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus totuşi că o "decuplare" a economiei americane de cea a Chinei este "practic imposibilă", având în vedere ponderea sa pentru economia mondială.

Într-o lume cu economii interconectate, aceasta este o "propunere falsă", a declarat premierul chinez Li Qiang în iunie.

Bruno Le Maire se află în China pentru dialogul economic şi financiar franco-chinez la nivel înalt, o întâlnire bilaterală anuală dedicată acestor probleme strategice.

Ministrul francez al Economiei, Finanţelor şi Suveranităţii Industriale şi Digitale se va deplasa luni la Shenzhen (sud), o metropolă care se învecinează cu Hong Kong şi considerată "Silicon Valley-ul chinezesc".

El se va întâlni cu investitori chinezi şi directori de mari companii, inclusiv cu cel al producătorului auto BYD, care are în vedere deschiderea unei fabrici de vehicule electrice în Europa.