Afacerile cu servicii profesionale au început să scadă în noiembrie. La 11 luni 2013, au crescut cu peste 7%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serviciile informatice au crescut cel mai mult în noiembrie

Cifra de afaceri (totalul facturărilor) din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut în primele 11 luni ale anului trecut cu 7,7% ca serie brută şi cu 7,4% ca serie ajustată, însă în noiembrie s-a redus faţă de luna precedentă cu 1,7% serie brută şi cu 0,4% serie ajustată.

În perioada ianuarie-noiembrie, ca serie brută, creşteri au fost înregistrate la activităţi de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (14,6%), transporturi (10,2%) şi la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (8,1%).

Activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe şi activităţile de comunicaţii au scǎzut cu 3,4%, respectiv cu 0,3%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Video pe minus, informatica pe plus

În noiembrie, afacerile din serviciile de piaţă prestate companiilor s-au redus cu 1,7% pe ansamblu faţă de octombrie, ca serie brută, pe fondul scǎderilor înregistrate la activităţi de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-6,1%), la transporturi (-4,3%), la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-2,8%) şi la comunicaţii (-2,4%).

Activităţile de servicii informatice şi tehnologia informaţiei au crescut cu 19,6%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, afacerile au crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,6% respectiv cu 8,4%.