Tudorel Toader, autorul moral al crimelor comise în urma eliberărilor prin recursul compensatoriu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apar date legate de efectele recursului compensatoriu, promovat fără ca ministrul Toader să se opună. Şmecheria că nu el este de vină, ci guvernul Cioloş nu funcţionează. Cert este că asistăm la un val de infracţiuni comise de cei eliberaţi prin recursul compensatoriu, unele cu violenţă şi soldate cu victime omeneşti. Se consideră ministrul Toader autorul, cel puţin moral, al acestor infracţiuni şi crime?

Istoricul recursului compensatoriu

O variantă a legii privind recursul compensatoriu a fost promovată de guvernarea Ciolos. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost iniţiat „sub guvernarea anterioară“ şi că propunerea legislativă a fost transmisă de Guvern către Senat înainte ca el să fie numit ministru. Toader precizează totodată că Parlamentul a fost cel care a dublat numărul zilelor compensate pentru deţinuţi, de la 3 la 6 zile pentru fiecare 30 de zile executate în spaţii necorespunzătoare.

Fostul ministru Raluca Prună spune că proiectul a fost adoptat în Guvernul Grindeanu, în ianuarie 2017, însă Tudorel Toader era deja ministru când propunerea legislativă era discutată în Parlament şi el avea obligaţia să se opună modificărilor adoptate în Parlament. Proiectul a fost modificat în mod fundamental în Parlament, şi anume: s-a extins beneficiul compensatoriu de la 3 zile pentru fiecare 30 zile consecutive executate în condiţii neconforme la 6 zile pentru fiecare 30 zile, chiar dacă nu sunt consecutive; s-a extins fără verificarea riguroasă a fiecărui caz, pentru a stabili că au fost condiţii neconforme de detenţie; s-a extins condiţia de 3 mp la 4 mp.

Vina lui Toader: n-a intervenit pe parcursul legislativ, cu autoritatea de membru al guvernului şi specialist în materie, să explice parlamentarilor ce se va întâmpla dacă legea va trece prin parlament în formă modificată.

Consecinţele sunt extrem de grave

Este afectată, în mod grav, siguranţa cetăţenilor, iar cazurile de recidivă se înmulţesc de la o zi la alta. Faptul acesta a alertat inclusiv asociaţia VedemJust, fondată de judecătorul Cristi Danileţ, care solicită abrogarea Legii Recursului Compensatoriu, nr 169/2017.

Din 2017 şi până în prezent, peste 13.000 de deţinuţi au fost eliberaţi din Penitenciarele din România înainte de termen, în baza recursului compensatoriu, a anunţat Sorin Dumitraşcu, liderul sindicatelor din penitenciare, precizând că sunt cifre furnizate de Administraţia Penitenciarelor. Sorin Dumitraşcu, a declarat la Digi24 că procesul eliberărilor în baza recursului compensatoriu va continua până în 2022.

Câteva cazuri din cele câteva sute de infracţiuni comise de cei eliberaţi prin recursul compensatoriu

Ministerul de justiţie a precizat, într-un răspuns oficial la o interpelare adresată de deputatul PNL Florin Roman, că, 188 dintre deţinuţii eliberaţi în baza legii recursului compensatoriu s-au reîntors în închisoare după ce au comis tâlhării, violuri, crime, tentativă de crimă. ​Multe alte cazuri sunt în anchetă sau în curs de judecare.

  • Un bărbat condamnat pentru omor şi eliberat în baza legii recursului compensatoriu a comis o altă crimă sâmbătă seara, în Mediaş, potrivit unor surse judiciare citate de news.ro. Acesta fost prins duminică de poliţiştii din Alba, în baza informaţiilor furnizate de către poliţiştii IPJ Sibiu, în zona localităţii Blaj.  
  • O adolescentă de 15 ani din Constanţa a fost tâlhărită pe stradă de către un recidivist eliberat prin recurs compensatoriu.  
  • O barmaniţă din Timişoara a fost jefuită după ce a fost bătută cu cruzime de un bărbat. Fata în vârstă de 22 de ani, care a fost ţinta atacului sălbatic al recidivistului, este însărcinată şi se afla singură în local în momentul în care agresorul a intrat.  
  • Un interlop din Iaşi care fusese condamnat pentru că a violat o tânără de 17 ani racolată într-un club, a fost arestat din nou după ce a sechestrat şi violat o tânără de 17 ani.  
  • Un incident grav a avut loc în urmă cu câteva zile într-un bloc din Alba Iulia, la intrarea în liftul unui bloc. O femeie a fost atacată de un bărbat, în timp ce aştepta liftul.  
  • „În jurul orei 2:20 un proaspăt eliberat din închisoare pe recursul compensatoriu, a acostat o tânără de 19 ani, din Valea lui Mihai, care se deplasa pe Strada Olimpiadei din Oradea şi, în apropierea intersecţiei cu Strada Moldovei, venind din spate, ar fi împins-o la perete şi ar fi atins-o în zonele intime“, a transmis purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu.  
  • La o lună după eliberarea condiţionată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş anunţa, în octombrie 2017, că Petru Cristea Hera a încercat să îşi violeze mama, după ce a agresat-o fizic, cauzându-i leziuni traumatice ce necesitau un număr de 3-4 zile de îngrijiri medicale.  
  • Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti a anunţat că a dispus arestarea preventivă a unui bărbat care a agresat sexual o fată în vârstă de 13 ani în scara unui bloc.

Cazurile sunt mult mai multe şi au fost relatate pe larg de presa din diferite judeţe. Că actuala conducere a ţării duce Romania în prăpastie economică, este o realitate. Dar să elibereze 13.000 de deţinuţi de drept comun, ajunşi în închisoare pentru crime, violuri şi care, la scurt timp de la eliberare, au comis acelaşi gen de infracţiuni, depăşeşte orice putere de înţelegere. Tudorel Toader şi actuala coaliţie au provocat şi provoacă traume îngrozitoare propriilor cetăţeni, sunt autorii morali ai crimelor şi violurilor din ultimele luni. Posibil au provocat drame şi celor care i-au votat, ceea ce îi vor face să se gândească de multe ori înainte de a pune votul în urnă.