Noua legislaţie dizolvă categoria de consumatori asimilaţi casnicilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Regulament de Furnizare a Energiei Electrice, aprobat prin Ordinul ANRE nr 64/2014, care urmează să intre în vigoare până la sfârşitul anului curent, îşi propune să determine un cadru legislativ stabil pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a energiei electrice la clienţii finali.

Acesta prevede o serie de modificări, care vizeaza în principal regulile de contractare, conţinutul contractului de furnizare, sistemul garanţiilor, drepturile şi obligaţiile părţilor contractuale, reguli despre tarifarea şi facturarea energiei electrice, etc.

Pentru că un client informat poate avea ceea ce îşi doreşte, vă invit să dezbatem împreună, pe parcursul următoarelor săptămâni, cele mai importante aspecte ale Noului Regulament.

Una dintre modificările pe care le aduce noua legislaţie este încadrarea clienţilor care până acum erau numiţi ‘asimilaţi clienţilor casnici’.

Din această categorie făceau parte asociaţiile de proprietari/locatari, părţile comune ale blocurilor de locuinţe, căminele de batrâni şi pensionari, căminele de copii, căminele studenţeşti, chiliile mânăstireşti, garajele individuale, unităţile de protecţie a copilului, leagănele pentru copii, casele de copii preşcolari şi şcolari, căminele şcoala, căminele pentru persoanele cu deficienţe nerecuperabile, centrele de primire a minorilor, instituţiile pentru ocrotirea copiilor abandonaţi, căminele de familişti şi nefamilişti alimentate direct din reţele publice.

Noul Regulament de Furnizare a Energiei Electrice nu mai prevede această categorie de consumatori, fiind astfel necesară încadrarea lor în celălalte tipuri definite în legislaţie: consumatori casnici şi consumatori non-casnici.

Dacă în spaţiile alocate se desfăşoară numai activităţi casnice, Asociaţiile de locatari/proprietari şi părţile comune ale blocurilor vor beneficia în continuare de aceleaşi condiţii contractuale şi tarife reglementate/ aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare in domeniul Energiei corespunzătoare consumatorilor casnici.

Pentru a beneficia de acest tarif, este necesară completarea unei declaraţii, care a fost anterior transmisă prin poştă tuturor clienţilor din categoria respectivă, alături de informarea cu privire la anularea categoriei de consumatori asimilaţi casnicilor şi pe care o punem la dispoziţia acestora în orice Centru de Relaţii cu Clienţii CEZ.

Dacă  regimul de utilizare a energiei electrice la locul/locurile de consum respective este diferit faţă de cel menţionat mai sus, atunci se poate opta pentru una din variantele destinate clienţilor noncasnici: serviciu universal sau eligibil. În situaţia în care nu este exprimată nici o opţiune, încadrarea implicită va fi de client de ultimă instanţă.