Mafiotizarea USL. A doua lovitură de stat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am trăit o zi nebună. Similară celor din iulie 2012. În care am constatat încă o încercare disperată de lovitură de stat, planificată minuţios, oră de oră, pas cu pas.

Pasul 1

În miezul nopţii de luni spre marţi, un grup de jurişti ai USL, ascunşi în cotloanele clădirii Parlamentului, au clocit, în mare secret, exact ca grupurile mafiote, modificări la Codul Penal şi la Legea amnistierii şi graţierii.

Fără presă, fără respectarea transparenţei decizionale, fără avizul CSM, fără punerea pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor, fără ca parlamentarii să aibă acces la documente, aşa cum era normal, cu Victor Ponta plecat din ţară.

Ce este această desfăşurare de evenimente, eludând legile statului, dacă nu un plan mafiot de lovitură de stat?

Pasul doi

Probabil din accident, presa a aflat de Legea de amnistiere şi graţiere şi a pornit scandalul încă de dimineaţă. Care scandal s-a lăţit pe tv-uri într-un aşa hal încât şefii loviturii de stat, aflaţi sub o presiune publică şi mediatică formidabilă, au ales să retragă de pe ordinea de zi Legea amnistiei, pentru a o reprogama în alt context, mai favorabil.

Termenele din această lege, excepţiile şi prevederile ei se potrivesc de minune,  fix  la politicienii corupţi aflaţi acum în vizorul procuraturii şi justiţiei: Voiculescu, Relu Fenechiu, Adrian Năstase, Gigi Becali, Liviu Dragnea şi toată liotă de politicieni aflaţi în faza de cercetare sau de judecată.

Amnistiaţi sau graţiaţi, devin curaţi, spălaţi, pot candida la diferite funcţii şi poziţii în stat.

Pasul trei

Mai grave sunt modificările la Codul Penal, care au trecut cu o majoritate zdrobitoare, inclusiv cu voturile membrilor PNL.

Dacă aceste modificări ajung la promulgare şi publicare şi intră în vigoare, consecinţa va fi că toţi parlamentarii, demnitarii, primarii, consilierii locali, nu se mai supun cercetării DNA şi ANI, devin imuni la acţiunile justiţiei, nu mai pot fi acuzaţi de corupţie şi incompatibilitate. Pot fura liniştiţi şi-şi pot da contracte cu statul inclusiv la firmele proprii, fără vreo sancţiune din partea justiţiei.

DNA arată, într-un comunicat, că în urma modificării Codului Penal, parlamentarii, preşedintele ţării şi cei care exercită profesii liberale nu vor mai putea fi cercetaţi şi sancţionaţi pentru infracţiuni comise în exercitarea atribuţiilor care derivă din această calitate, precum luarea de mită şi abuzul în serviciu. Mai mult: inculpaţii trimişi în judecată, în calităţile sus menţionate, ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate ar putea fi puşi în libertate.

DNA susţine că modificarea unui alt articol din Codul Penal, cel privind conflictul de interese, restrânge aplicabilitatea conflictului de interese la anumite categorii de persoane care îndeplinesc un serviciu public. Astfel, de exemplu, primarii ies de sub incidenţa acestui articol şi, prin urmare, vor putea să acorde contracte finanţate din bani publici sau din fonduri europene propriilor rude. ANI ramane fara obiectul muncii, poate fi desfiinţată.

- Dacă parlamentarii nu mai sunt consideraţi funcţionari publici, nu mai răspund pentru fapte de corupţie şi pentru nicio infracţiune de serviciu. Dacă senatorii şi deputaţii iau mită, pentru ei nu mai este infracţiune. Pentru alţi funcţionari publici din România, este infracţiune.

- Deputaţii l-au scos şi pe preşedintele ţării din categoria funcţionarilor publici, cât şi pe membrii profesiilor liberale,  avocaţii şi notarii. Nici ei nu mai pot fi anchetaţi sau condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie sau orice infracţiune de serviciu din Codul penal.

- La conflictul de interese, USL a redus pedeapsa maximă de la 5 ani la 3 ani închisoare şi a scos miniştrii, parlamentarii, primarii, consilierii şi preşedinţii consiliilor judeţene din categoria celor care pot comite infracţiunea de conflict de interese, aşa cum şi-au dorit şi Dragnea, şi Antonescu, şi Ponta şi mulţi alţii. USL a făcut asta decizând că nu se poate vorbi de conflict de interese în cazul emiterii, aprobării, adoptării sau semnării actelor normative sau administrative.

Explicaţiile DNA sunt clare, venite de la profesionişti. Cine doreşte să se documenteze îl poate consulta în detaliu.

Cine a crezut că s-a renunţat la asaltul asupra justiţiei, la preluarea întregii puteri, nu doar a guvernării, s-a înşelat amarnic.

Cum unora dintre şefii USL li se apropie momentul arestării, primarilor şi aleşilor locali incompatibili anchetarea în procuratură şi justiţie, toţi fac presiuni formidabile asupra Parlamentului să li rezolve problemele, adică să se încalece justiţia, pentru a scăpa de pedepse. Aceşti oameni nu acceptă  ca în ţara lor şi cu partidul lor aflat la putere să de socoteală cuiva, altul decât secretarul de partid. Ca în timpul comunismului.

Pot fi oprite aceste acte normative pe parcursul legislativ care urmează? Greu de spus acum. CCR ar putea avea in curand o altă majoritatea, favorabila USL,  după înlocuirea Iuliei Motoc, plecată la CEDO. Iar preşedintele poate refuza promulgarea o singura dată.

Consecinţele

Este clar că UE, SUA, MCV vor reacţiona şi executa fără milă legislativul României.

Deoarece este considerată recidivă, după evenimentele din vara trecută, sancţiunile vor fi şi mai dure, şi mai meritate.

Doar că suferinţele se vor prăbuşi asupra populaţiei, lovită deja de taxe, impozite, mărirea preţului la benzină, care vor provoca măriri de preţuri în lanţ la toate mărfurile.

Posibil că accesul românilor în piaţa muncii europene să fie restricţionat mult mai mult, comparativ cu ce avem acum. Ridicarea tuturor restricţiilor privind accesul în piaţa muncii de la 1 ianuarie 2014 va fi amânată.

România va putea fi sancţionată pentru nerespectarea criteriilor politice prin suspendare dreptului la vot în organismele europene.

Cel mai grav, fondurilor europene nerambursabile, condiţionate de scăderea corupţiei, vor fi mai greu sau deloc accesate, ceeace va afecta grav veniturile tuturor celor care lucrează în proiecte europene, ba au şi cheltuit din propriul buzunar sume importante pentru aceste proiecte.

Şi atunci, ce vor face toţi aceşti români, administraţii locale, primăriile, dacă ni se suspendă total sau parţial accesul la fondurilor europene? La aşa ceva se gândesc parlamentarii şi şefii USL?

Lucrurile au derapat într-o situaţie imposibilă, inadmisibilă în ochii oficialilor europeni şi americani, ceea ce pune sub semnul întrebării inclusiv apartenenţa României la NATO şi UE.

Asta doreşte USL, pentru a putea fura oricât poporul român şi bugetul de stat al României?