Inventarul promisiunilor neonorate ale PSD. De la fantezie la realitate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A trecut un trimestru de la începutul guvernării PSD şi este momentul să începem inventarierea îndeplinirii Programului de guvernare cu care PSD a câştigat alegerile. Inventarierea aceasta va continua în trimestrele următoare, până la aflarea răspunsului la întrebarea: i-a „prostit” PSD sau nu, pe alegătorii care i-au dat votul?

UPDATE

Guvernul nu-şi mai asumă Legea salarizării, o pasează Parlamentului

Diferenţa enormă dintre promisiuni şi realizări, chiar şi după numai trei luni, ne arată lipsa de profesionalism şi seriozitate a celor care au alcătuit programul de guvernare al PSD, în primul rând a d-lui Dragnea. Relaxarea fiscală, simultan cu creşterea veniturilor, nu avea cum să dea rezultate, altele decât cele ilustrate mai jos.

Iată principalii indicatori cu gradul lor de realizare.

(proiectul pe ianuarie-februarie a fost calculat din proiectul pe tot anul împărţit la 6)

Bugetul General Consolidat

Milioane lei

Am selectat capitolele mai importante din Bugetul General Consolidat (BGC). Concluzia e clară.

Ţinta de deficit bugetar prognozată, de 2,99% din PIB nu poate fi atinsă în asemenea context.

Promisiuni neonorate cu termen de aplicare depăşit

Sigur, există şi măsuri îndeplinite la timp, în special cele legate de măriri salariale şi de venituri. Achitarea acestora începe în luna martie, şi trebuie să aşteptăm execuţia bugetară din martie, pentru a vedea cum se reflectă în bugetul de venituri şi cheltuieli.

Suntem la doar trei luni de funcţionare a guvernului PSD-ALDE şi realitatea este aceea prezentată mai sus. Un exemplu clar de disperare a actualului guvern este proiectul prin care companiile de stat vor fi văduvite şi de banii de investiţii provenind din veniturile proprii. Practic, guvernul confiscă toate profiturile companiilor de stat, deschizând calea spre falimentul acestora.

Şedinţele de urgenţă, convocate la guvern de către premierul Grindeanu, cu şeful ANAF şi cu ministrul de Finanţe, reprezintă un semnal clar că nici în luna martie nu avem un nivel de încasare la buget satisfăcător. Unele informaţii avansează pentru prezent un grad de colectare la buget de 25,5%, în timp ce în Programul de guvernare al PSD este prevăzut 31,5%. Toate aceste realităţi ar putea să-l coste funcţia pe ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, acuzat in PSD ca nu scoate bani din pământ din piatră seacă.

Absenţa fondurilor europene, aproape totală, va cântări şi ea enorm în respectarea ţintei de deficit bugetar.

O altă promisiune anunţată în Programul de guvernare, Legea salarizării bugetare, pare că va fi abandonată de executiv şi plasată în curtea parlamentului. Era clar că n-avea cum să mulţumească pe toată lumea şi să rămână şi în deficitul bugetar de 3%. În felul acesta PSD se spală pe mâini de una dintre cele mai importante promisiuni făcute electoratului.

Una peste alta, prinde contur o diferenţă enormă dintre fanteziile economice din programul de guvernare şi realitatea crudă din tărâmul economic românesc.