Eu (cu cine) votez ?

0
0
Publicat:

Sub fumul alegerilor prezidențiale, trec neobservate cele parlamentare. Acestea sunt mai importante, de fapt. Iar discuțiile despre programele partidelor pur și simplu nu există. La fel cum au trecut neobservate alegerile europarlamentare, ascunse de alegerile locale. Ce programe au propus partidele pentru un mandat la Bruxelles? Habar nu avem, se descurcă ei pe acolo. Ne descurcăm și noi, pe aici.

Pe fondul acestei lipse de interes, este clar că partidul cu electorat stabil, PSD, vă câștiga detașat. Singura întrebare este pe cineva va lua de ajutor pe lângă casa baronilor. Avem o promisiune inedită: Bolojan va fi premier, indiferent cine va câștiga.  

La alegerile prezidențiale, întrebarea se reformulează astfel: Ar trebui ca PSD să aibă toată puterea, sau președintele să fie de la alt partid, ca să avem echilibru și control reciproc?

Daca da, Marcel Ciolacu este pregătit. Orice critică, orice dezvăluire este inutilă pentru electoratul său. Dacă nu, cine să se lupte cu el în turul II? De fapt, aceasta este marea miză.

Există un public independent, care nu agrează PSD, dar nu se simte reprezentat de nici un partid politic. Acesta este singurul care poate, în turul II, să voteze decisiv pentru candidatul anti-PSD.

Acest public l-ați văzut la cozi la vot, la proteste, sau la acțiuni civice. O parte importantă din el este în Diaspora. Acest public a fost asumat de partidele "de dreapta" la alegeri, dar ignorat în restul timpului. Acum i se va cere ajutorul, și i se vor vinde, iarăși, gogoși cu zahăr de toate culorile.

S-ar putea să nu mai funcționeze, de această dată. Dacă acest public va sta acasă, Marcel va fi noul Iliescu. O să ne descurcăm.  

Dacă va funcționa, va fi pe vot negativ, dar pentru asta trebuie o amorsare puternică. Deocamdată nu există.

Nu va fi pentru candidatul aliat cu PSD-ul, Nicolae Ciucă, chiar dacă ajunge în turul II. Va fi modestă pentru Simion, chiar dacă în Diaspora recentă se bucură de simpatie. Ar putea fi pentru Elena Lasconi, cu condiția să aibă o campanie foarte bună, și orientată spre Diaspora. Mai este mult de lucru, dar nu e imposibil. Iohannis a plecat de la distanță mai mare de Ponta. Dar trebuie o schimbare de paradigmă. Are cine să o facă?

Astăzi începe votul în Diaspora. Sunt trei zile de vot, și cele mai multe secții din istorie. Să vedem câți votanți vor fi, apatia este mare. Aux urnes, citoyens!

Să alegeți (pe cât se poate) bine!