„Divinitatea” a dat undă verde înlocuirii lui Orban de la conducerea PNL

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu cred că Rareş Bogdan ar fi avut ieşirea de duminică, de la postul TV Aleph News, fără acordul „divinităţii”, adică al preşedintelui Iohannis. Fostul „number one” pe lista de la europarlamentare n-ar fi îndrăznit o aşa operaţie delicată fără să aibă spatele acoperit. S-au adunat multe în defavoarea lui Orban. Modul în care a negociat împărţirea ministerelor în coaliţie, modul  în care împarte acum funcţiile importante în stat.

Mai presus de orice, conducerea actuală, bicefală, premierul diferit de şeful PNL, pune mari probleme funcţionării coaliţiei de guvernare. Orban şi-a dorit să rămână „lupul alfa”, cum zice Rareş Bogdan, combinagiul central, dar castanele pentru sincopele guvernării să le încaseze altcineva, Florin Cîţu. „Divinitatea” Iohannis a sesizat acest pericol şi a dat semnalul înlocuirii lui Orban de la conducerea PNL.

Ce spune Rareş Bogdan

Multe amănunte din modalitatea în care s-au discutat şi împărţit ministerele în coaliţia de guvernare.

În acele negocieri Ludovic a cerut o pauză pentru a se întâlni doar cu preşedinţii: Kelemen Hunor, Dacian Cioloş, Dan Barna. Întâlnirea a durat 40 de minute. După această întâlnire Ludovic Orban a venit schimbat la faţă şi a zis: s-a încheiat şi avem 9 ministere. Şi am zis: wow, până atunci nu aveam decât 7 sau 8. Ai obţinut unul în plus. Şi spunea domnul Orban că trebuie să închidem aşa. Şi i-am spus: e bine”.

După ce Orban le-a spus ce ministere au luat a început prăpădul.

„Păi stai, măi Ludovic, dar n-am luat nici transporturi, nici dezvoltare, nici fonduri europene? Păi predicatele noastre de campanie erau astea: dezvoltarea. (...) Păi şi ce am luat? De acolo s-a rupt filmul fiindcă ne-am certat violent”

Rareş Bogdan şi alţi lideri PNL au refuzat să mai participe la negocieri, cu argumentul lui Rareş Bogdan:

Ce să mai negociezi? Negociezi ca papagalul de la 9 dimineaţa ca tu să te duci la 7 să te întâlneşti cu Barna, Cioloş şi Kelemen să vii cu hârtia scri? Ce-s eu, papagalul vostru? Nu vin!”

Rareş Bogdan spune apoi că s-a încercat convocarea BPN-ului, pentru a opri această eroare imensă de la împărţirea ministerelor. Această iniţiativă avea de partea sa oameni grei ai PNL, Emil Boc, Ilie Bolojan, Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, Florin Roman şi alţii. Deşi aveau semnăturile necesare pentru convocarea statutară a BPN, acesta nu s-a mai întrunit. Iată explicaţia lui Rareş Bogdan:

„Ludovic Orban s-a temut foarte mult de asta şi a cerut ajutorul divinităţii (n.r.: Rareş Bogdan zâmbeşte).  A intervenit atunci bunul Dumnezeu. Am oprit atunci BPN-ul, dar tensiunile au rămas din păcate. Partidul este în continuare pe un butoi de pulbere”.

Aşa se aflase şi în presă. Iohannis, „divinitatea”, l-a salvat în ultima clipă pe Orban din „ghearele” BPN. Acum Iohannis şi-a dat seama că a greşit şi a lansat semnalul înlocuirii lui Orban de la conducerea PNL. A dat şi o indicaţie: cu Florin Cîţu.

Ce i se reproşează lui Orban

Orban a pierdut alegerile. A permis ca PSD aflat la 22% să se ridice la 30% şi să câştige alegerile. În opinia mea, pe care am mai scris-o, eşecul vine de la cei 5 milioane de pensionari, care s-au văzut abadonati de PNL în favoarea celor 1,3 milioane de bugetari. În loc să restructureze aparatul bugetar şi să facă rost de bani pentru creşterea pensiilor cu 40%, Orban a păstrat tot aparatul bugetar cu salarii mult mai mari comparativ cu cele în privat, împingând astfel circa 2 milioane de pensionari în braţele PSD.

Orban a negociat prost împărţirea ministerelor în coaliţie, după ce fugise de la conducerea guvernului. Practic, îl condamnase pe Cîţu la mari dificultăţi în conducerea guvernului, cu principalele ministere la partenerii de coaliţie. Inclusiv Justiţia, minister avizator pentru actele normative emise de guvern. Ce voia Orban prin această alegere? Ca premierul Cîţu să-şi frângă gâtul în conducerea guvernului şi astfel să  nu-l aibă contracandidat la Congresul din vară al PNL. Ca ţara are de suferit din aceste calcule, nu mai conta.

Orban, ajutat de Cîţu, a adus situaţia bugetară a ţării în pragul prăpastiei. Alcătuirea bugetului pe 2021 întâmpină mari dificultăţi, aşa cum vedem din ultimele decizii şi anunţuri ale guvernului. De structrua echilibrată a bugetului depinde capacitatea României de a se împrumuta. Sau de a se duce cu căciula în mână la mila FMI. De aici rezultă tăieri masive în bugetele ministerelor, nemulţumirile miniştrilor (Cîmpeanu a şi anunţat că demisionează dacă nu obţine bani  mulţi).

Orban dirijează împărţirea funcţiilor guvernamentale. Din păcate, combinăgeala, nepotismul şi traseismul, intrate în gena politică a lui Orban, îşi spun şi aici cuvântul. Sunt date posturi importante unor oameni fără pregătire, doar pentru că au avut promisiunile lui Orban când l-au susţinut. Şi Orban, om de cuvânt, a ţinut să-şi respecte promisiunile. Inclusiv traseistii au avut de câştigat, în detrimentul oamenilor de bază ai PNL.

Orban închide ochii la situaţia penală a lui Costel Alexe. Este încă o ocazie în care Iohannis este pus în dificultate de presă, după episodul traseiştilor. Întrebat de presă cum de Costel Alexe mai este şeful filialei Iaşi, Iohannis a bombănit că nu trebuia să se întâmplă asta.

Gestionarea pandemiei şi vaccinării. Merge destul de bine, dar reclamaţiile primarilor importanţi ai PNL sunt că nu primesc suficiente fonduri pentru gestionarea vaccinării populaţiei. În special Emil Boc a fost extrem de vocal, reclamând faptul că primarii nu sunt consultaţi când se iau decizii importante. De fapt, deciziile importante le ia în continuare Orban, fără să se consulte cu nimeni, iar Cîţu este cocoţat în fruntea guvernului ca să-i execute ordinele. Exact în paradigma Dragnea-Dăncilă.

Orban a refuzat schimbarea unor miniştri neperformanţi. Şi Rareş Bogdan spune acum că Anisie, Ştefan şi încă alţii trebuiau schimbaţi din vară, dar Orban s-a opus. Educaţia este acum exact în punctul în care era în 2019, bugetul este pe marginea prăpastiei, doar pandemia şi, acum, vaccinarea au fost relativ corect gestionate.

Ce urmează

Iohannis a constatat că e târziu să se aştepte până la congresul PNL, timp în care Florin Cîţu s-ar putea să-şi frângă gâtul la conducerea guvernului şi pentru că situaţia bugetară este explozivă, şi pentru că nu controlează ministerele importante pe care Orban le-a cedat partenerilor de coaliţiei. În plus, Cîţu nu este stăpân pe deciziile pe care le ia, trebuie să-l asculte pe Orban. Ştim ce înseamnă conducerea bicefală, am văzut cum a eşuat în epoca Dragnea.

Posibila soluţie ce se prefigurează ar fi să se precipite convocarea Congresului PNL şi Florin Cîţu să ajungă şi şeful PNL.

În opinia mea este o soluţie greşită. Florin Cîţu n-a excelat ca ministru de Finanţe, dacă bugetul României a ajuns la un deficit de 10% din PIB, datoria externă a sărit de la 34% din PIB la 45% din PIB. Cîţu s-a opus vehement restructurării aparatului bugetar, visa tot felul de reveniri în „V” ale economiei, care nu şi-a mai revenit deloc. Cîţu a adus ţara în situaţia de a fi retrogradată de agenţiile de rating, faptul că ultima evaluare a agenţiei S&P ne-a păstrat ratingul, şi acela prost, a fost considerat de Cîţu drept o misiune „imposibilă”.

Florin Cîţu nu are anvergura politică a lui Orban. Care atunci când a vrut să obţină schimbarea guvernului Dăncilă a obţinut-o. Din păcate, Orban are gena politică a predecesorilor  săi Năstase,  Tăriceanu, Geoană, Ponta. 

Nu ştiu la ora actuală care ar fi o soluţie mai bună pentru PNL, pentru guvern, pentru România. Poate preşedintele Iohannis are deja conturată o soluţie. Sau nu are.