
Putin spune că vrea negocieri de pace directe cu Ucraina
0În timp ce Ucraina şi aliaţii săi propun un armistiţiu necondiţionat pentru 30 de zile, din 12 mai, Putin se pronunţă pentru negocieri directe de pace cu Ucraina. Acestea ar urma să înceapă la Istanbul pe 15 mai.
Rusia este dispusă la "negocieri serioase fără nicio condiţie prealabilă" şi propune ca acestea să înceapă deja "joia viitoare, pe 15 mai, la Istanbul", a declarat Vladimir Putin în faţa presei la Kremlin. În prealabil, Ucraina şi susţinătorii ei europeni - Germania, Franţa, Marea Britanie şi Polonia - au propus un armistiţiu "complet şi necondiţionat" pentru 30 de zile, care ar urma să intre în vigoare chiar luni, 12 mai. Moscova nu a răspuns încă propunerii, anunţând că o va analiza.
Ultimatum adresat Moscovei
Cu prilejul vizitei întreprinse sâmbătă la Kiev, cancelarul Germaniei, Friedrich Merz (CDU), preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, premierul Marii Britanii, Keir Starmer şi şeful guvernului polonez Donald Tusk au avertizat că dacă Putin nu va accepta propunerea de armistiţiu, se va recurge la noi sancţiuni la adresa Moscovei.
Cei patru şefi de stat şi de guvern europeni au călătorit cu trenul spre Kiev, unde s-au întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Kremlinul i-a acuzat pe liderii europeni că ar fi adoptat o atitudine provocatoare.
Zeci de mii de oameni ucişi de la începutul războiului
Potrivit presei de stat din Rusia, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Rusia va "reflecta" asupra propunerii aliaţilor occidentali ai Ucrainei. La postul american de televiziune CNN, Peskov a vorbit, ce-i drept, de o "nouă evoluţie" în conflictul ruso-ucrainean, dar a precizat că nu are niciun rost să se exercite presiuni asupra Moscovei.
De la începutul ofensivei ruseşti în Ucraina, în februarie 2022, zeci de mii de persoane au fost ucise, alte câteva milioane fiind nevoite să se refugieze din calea războiului.
Turcia ca mediator
Vladimir Putin a mai anunţat că va purta chiar în această duminică (10 mai) o convorbire cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi şi-a exprimat speranţa că acesta va dori să se implice în găsirea unei soluţii de pace. Preşedintele turc afirmase deja în trecut că ţara sa ar fi locul ideal pentru posibile negocieri de pace ruso-ucrainene.
Turcia, stat membru al alianţei NATO, a încercat în repetate rânduri să intre în joc ca mediator între Mosova şi Kiev. Deja în martie 2022, la scurt timp după declanşarea războiului din Ucraina de către Rusia, Ankara a încercat de două ori să organizeze negocieri directe între cele două ţări. În primele săptămâni de război negociatori ai ambelor ţări au purtat convorbiri la Istanbul, fără însă a reuşi să cadă de acord asupra încetării luptelor, care continuă de atunci până azi, secerând multe vieţi omeneşti.