Creşterea salariilor profesorilor, da. Dar în funcţie de performanţa la clasă!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nepotrivit moment au ales sindicatele pentru declanşarea grevei. Ţara nu are guvern, premierul Ciucă demisionează şi nu se mai simte dator să rezolve problema generată de grevă. Marcel Ciolacu nu este încă premier, şi nu consideră necesar să intervină. Ministrul Ligia Deca nu are ce promisiuni să facă, în lipsa unui ministru al Finanţelor în fruntea ministerului, care să fie parte le negocieri.

Perioada aleasă este iarăşi greşită. În şcoli ar trebui să se facă recapitularea materiei pentru încheierea anului şcolar şi pentru examenele naţionale. Au mai fost tentative de grevă în perioade ca aceasta, dar nu s-au materializat. Profesorii nu riscă să-şi pună elevii şi părinţii în cap, afectând viitorul şcolar al elevilor, planurile de vacanţă ale părinţilor. S-ar trezi cu elevii şi părinţii în şcoli şi nu ştiu cum s-ar termina „discuţia”!

Există bani pentru creşterea salariilor profesorilor?

Aici e vina maximă a guvernului şi a conducerii ţării. Când ai pensii speciale şi salarii bugetare nesimţite, când ai 1,3 milioane de bugetari, dintre care 30% taie frunze la câini, plimbă dosare cu şină, nu poţi spune că nu ai bani pentru creşterea salariilor profesorilor. Să reducă cheltuielile bugetare inutile şi vor găsi bani pentru profesori, aşa cum au găsit pentru medici. 

Deja se pare că Ciucă şi Ciolacu au înţeles imperativul momentului şi discută de mai puţine ministere, secretari de stat, agenţii guvernamentale. Să vedem concret cum vor alege să reducă cheltuielile de funcţionare a statului. Nu cu cosmetizări de doi bani, cum au făcut cu OUG-ul de reducere a cheltuielilor. Este momentul să taie cu barda în „carnea” bugetară, mai ales că miza importantă sunt banii de la PNRR.

Cum ar trebui să fie plătiţi profesorii?

După performanţa la clasă, măsurată de progresul şcolar al elevilor. Am mai scris de multe ori despre această evaluare corectă şi cinstită, realizată de aplicaţii informatice. La sfârşitul fiecărui an şcolar se dau la clasă teste tip grilă, pentru fiecare elev, generate de aplicaţii informatice, din bazine de itemi unici la nivel de ţară. Testele sunt similare dar nu identice, pentru a evita fraudele. Corectarea se face tot informatizat, rezultatele sunt trimise la minister, şi prin comparaţia mediilor a două teste anuale consecutive găsim progresul şcolar al elevilor unui profesor, unei clase, unei şcoli.

Nu ştiu de ce nimeni nu realizează avantajul acestui tip de evaluare a profesorilor. Dacă un profesor ridică o clasă de la media 3 la media 5 sau 6, e foarte bine. Dacă îi menţine la 8-9, iar este foarte bine. Această evaluare poate fi baza salarizării profesorilor, funcţie de performanţa la clasă.

Nu este corect să beneficieze de aceeaşi mărire de salariu şi profesorii dedicaţi şi pasionaţi, cu rezultate foarte bune, şi profesorii care chiulesc, şi nu fac mai nimic la clasă. Rezultatele la testele PISA şi la examenele naţionale arată starea foarte proastă a învăţământului românesc. Iar profesorii au partea lor de vină, dincolo de vina ministerului care impune planurile cadru şi programele şcolare.

Un profesor conştient şi conştiincios pliază programele şcolare la nivelul de pregătire a elevilor cu care lucrează. Îi pasă de viitorul elevilor săi, nu profită de faptul că nu îl controlează nimeni, dă note din „burtă”, iar în final avem 43% dintre elevii de 15 ani analfabeţi funcţional. Cine răspunde pentru faptul că suntem ultimii în Europa la testele PISA? Nimeni! Nu aşa stau lucrurile într-o ţară normală.

Recentele proiecte de legi ale Educaţiei nu prevăd nimic pentru evaluarea eficientă şi cinstită a muncii profesorilor. Propagă mai departe ipocrizia, mistificarea şi minciuna.

De pierdut, pierde societatea românească, cetăţenii care nu pun piciorul în prag spunând guvernanţilor: aşa nu se mai poate. Cel puţin la alegerile din 2024!

Un comentariu

Salarizarea pe criterii de performanta este corecta si realizabila daca se doreste. Nu poti oferi acelasi salariu unui indolent care-si bate joc de materie si elevi, cu unul care munceste cu serozitate, cauta metode didactice de-a transmite cunostintele invataceilor, ii pasa de elevi si se straduieste sa-i stimuleze si ajute sa invete. Doar ca este greu, si atunci pilele raman fara cresteri salariale, si vor urla ca sunt discriminati, ca au zeci de ani la catedra, etc. Salarizarea "la gramada" la stat este cea mai mare greseala.

Iar despre reducerea ministerelor, secretarilor de stat,si a numarului de bugetari, este discutabil. Acolo taietorii de frunze sunt de fapt familiile politicienilor si cei numiti de ei. Ca au mai "redus" ei si de fapt au inmultit structurile. Vom vedea. Oricum suntem la fundul sacului.