Codoiul de Floreşti, „Marele Anonim“ şi Lucian Blaga

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că „prostul, dacă nu-i fudul, parcă n-ar fi prost destul“. Şi proverbul acesta, din păcate, îl pot asocia multor colegi din politică. Revoluţia şi democraţia, în ciuda aşteptărilor noastre, nu au dus la educarea clasei politice.

Înainte de '89, codoii îşi făceau loc cu coatele în societatea noastră, cu ajutorul partidului sau a securităţii. Din nefericire, atunci, cu puţine excepţii, cei mai mulţi îşi supurau inteligenţa în tăcere. Ştiai de ei, dar nu le cunoşteai chipul, numele.

Savanta de renume mondial, academician doctor inginer Elena Ceauşescu care spunea „codoi“ la formula dioxidului de carbon (CO2) ar fi fost virală în zilele noastre.

În mileniul internetului, în politică, vorba filosofului Bertrand Russell sursa fundamentală a problemelor este că oamenii proşti sunt încrezuţi, iar cei inteligenţi sunt plini de îndoieli“.

În Floreşti, avem cetăţeni cu numeroase îndoieli cu privire la viitorul comunităţii lor, care vorbesc, scriu civilizat şi avem un primar cel puţin încrezut.

Ieri, după o scriere prin care i-am semnalat restanţele administrative, de la traficul blocat din localitate, drumurile execrabile şi până la haosul urbanistic, Horia Şulea a răspuns, fără ştiinţa sa, în stilul unui mare literat, citându-l fără ghilimele pe Lucian Blaga.

Un codoi de Floreşti nu scrie, ci i se serveşte ce are de scris sau de citit, mecanic, fără logică. Un codoi de Floreşti nu înţelege ce i s-a scris şi nici nu este interesat, dacă şcoala vieţii poate înlocui lecturile din gimnaziu şi liceu.

În viaţă, cunoaşterea trebuie oferită precum circuitul apei în natură, prin urmare, i-am trimis spre citire domnului Şulea despre Lucian Blaga şi opera sa, despre „Marele Anonim“, o sintagmă atribuită divinităţii de către filosoful ardelean.