Cine va conduce America?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tandemul Biden-Harris, în faţa angajamentului de a uni SUA, după ani de fractură naţională stimulată tocmai de la Casa Albă

Parcursul politic al lui Joe Biden din acest an a fost încă o probă de dârzenie a acestui om atât de încercat de viaţă. De la revenirea spectaculoasă în prim-planul cursei pentru desemnarea candidaturii democrate, până la câştigarea alegerilor prezidenţiale, Biden s-a bătut cu determinarea calmă a celui forjat în cinci decenii de carieră politică. Dar mai ales în momentele de cumpănă din viaţa personală.

Biden, descedent al unor imigranţi irlandezi în vremea foametei de la mijlocul secolului al XIX-lea, şi-a dezvoltat rezilienţa încă din copilăria marcată de dificultăţi materiale. Tatăl său s-a confruntat cu eşecuri în afaceri şi a fost nevoit, în repetate rânduri, să o ia de la capăt şi să-şi mute familia, reuşind, în final, să iasă la liman ca vânzător de succes de maşini la mâna a doua.

La 30 de ani, în 1972, la numai şase săptămâni după ce devenise unul din cei mai tineri senatori din istoria SUA, şi-a pierdut soţia şi fiica în vârstă de 13 luni într-un accident de maşină, provocat de un şofer beat de camion. Timp de cinci ani, Biden şi-a crescut cu ajutorul surorii lui cei doi fii. Ei l-au ţinut în viaţă, deşi îl chinuia gândul sinuciderii. În 1977, s-a recăsătorit cu o profesoară, care-i este alături şi azi. Împreună au o fiică. Băiatul cel mare din prima căsătorie, procuror general în Delaware, a murit în 2015, la 46 de ani, din cauza unui cancer la creier.

Joe Biden a fost senator de Delaware timp de 36 de ani. Pentru a petrece cât mai mult timp cu familia, a făcut, în tot acest timp, o navetă continuă Washington-Wilmington, de 175 de km, cu trenul, evitând maşina.

A pierdut două rânduri de alegeri primare ale Democraţilor, în 1988 şi 2008. A fost vicepreşedinte al SUA în cele două mandate ale lui Barack Obama la Casa Albă. Şi reuşeşte să-şi îndeplinească visul la 77 de ani.

”Este timpul să vindecăm America” - Joe Biden

Să ne amintim că, în primăvară, părea scos din cursă de radicalul de stânga Bernie Sanders. Revenirea spectaculoasă a lui Biden s-a produs în ”Super Marţea” alegerilor interne, la 3 martie, când a câştigat în mod neaşteptat în nouă state americane. Un alt concurent important, Michael Bloomberg, fost primar de New York, a abandonat după ce cheltuise 500 de milioane de dolari în campanie.

Politician de modă veche, Biden a avut de partea sa experienţa şi înţelepciunea în confruntarea cu explozivul Trump. Conştient de îngrijorarea legată de vârsta sa, s-a definit încă din campania în interiorul Partidului Democrat ca un candidat ”de tranziţie”. Va fi, într-adevăr, un preşedinte de tranziţie spre o nouă generaţie de politicieni americani. Biden va avea 78 de ani la depunerea jurământului la Casa Albă, la 20 ianuarie 2021. Va fi cel mai vârstnic preşedinte american din istorie (Reagan a fost ales la 69 de ani, Trump la 70). Totodată, Biden va fi primul preşedinte catolic de la Kennedy încoace. Apropo: senatorul Ted Kennedy, fratele lui JFK, i-a fost mentor politic şi prieten foarte apropiat. ”M-a salvat în cele mai negre zile ale mele”, s-a confesat Biden.

E de aşteptat ca un rol major în viitorul mandat să-l joace vicepreşedintele Kamala Harris (56 de ani), fost procuror general al Californiei (2011-2017), aleasă apoi senator. Va fi prima afro-americană şi indo-americană care va deveni nr. 2 în conducerea SUA. ”Sunt prima femeie aleasă vicepreşedinte, dar nu voi fi şi ultima”, declara ieri energica democrată, numind America ”ţara posibilităţilor”. O spune în cunoştinţă de cauză, pentru că ea însăşi este o întruchipare a ”visului american”. Părinţii lui Harris, tatăl - cercetător în economie jamaican şi mama - endocrinolog indian, au emigrat în SUA pentru doctorat la Universitatea californiană din Berkeley, unde s-au şi cunoscut. Mama ei a condus ulterior laboratorul de cercetări oncologice de la Berkeley, iar tatăl a fost profesor la Universitatea din Stanford.

Joe Biden şi Kamala Harris vor conduce, aşadar, America după parcursuri de excepţie - politic, respectiv juridic. Să sperăm că tandemul democrat îşi va îndeplini angajamentul de a uni SUA, după ani de fractură naţională stimulată tocmai de la Casa Albă. ”Este timpul să vindecăm America”, spunea Joe Biden în primul său discurs după câştigarea alegerilor. O nouă perspectivă, ce va avea impact la nivel mondial.