Cine e, de fapt, prostănacul?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mare noroc are Traian Băsescu! Şi mare ghinion avem noi, cetăţenii României.

În loc să ne bazăm pe o Opoziţie puternică, vizionară, capabilă să sancţioneze ferm derapajele guvernării, suntem martorii unor răfuieli bezmetice, specifice pirandelor care-şi numără cocoşeii din vârful şatrei. Pe lângă gaiţele adunate în cârdul USL, Guvernul Boc pare un campion al responsabilităţii. Şi asta, în condiţiile în care se plasează deseori departe de aşteptările noastre. Iar aici nu e vorba de aşteptări populiste, ci de pretenţii absolut decente: voinţa de a stârpi hoţia clientelară şi consecvenţa în reformarea statului.

Şi acum, să ne întoarcem la cârdul de gaiţe. În vreme ce distinsul liberal-de-după-amiază Crin Antonescu se pupă-n bot cu varanul turnător Dan Voiculescu, ţoc-ţoc-ţoc, mimând concordia de centru-dreapta, răzbelul se porneşte vijelios pe partea stângă a Uniunii Social-Liberale. Se aleargă ca orbeţii doi prieteni ai mult prea harnicului Crin: Mircea Geoană şi Victor Ponta. Geoană e prietenul de ieri, Ponta e tovarăşul de azi. Cu primul s-a pozat inclusiv în seara scurtei sale preşedinţii, fiind martor al scenei istorice „Mihaela, dragostea mea". Cu cel de-al doilea apare la televizor, braţ la braţ - Stan şi Bran, Lolek şi Bolek, Bălănel şi Miaunel.

Anul trecut, bătrânii sforari Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Viorel Hrebenciuc (mă rog, nu sunt toţi chiar atât de bătrâni, dar când vine vorba de politichie...) l-au schimbat pe Geoană cu Ponta. Acum, aceiaşi sforari au hotărât să-i tragă preşul de sub picioare lui Ponta. Au mers toţi trei la marginea prăpastiei şi au zis: la trei, sărim. A numărat decanul de vârstă, Iliescu: unuuuuu... doooooi... treee... şi Ponta a sărit. În vreme ce în hăul de jos se auzea ţipătul tot mai pierdut al lui Ponta, sus, pe buza prăpastiei, Tataie îi zicea nepotului Mătuşii Tamara: nici n-am apucat să spun „trei" până la capăt; ţi-am zis eu că puştiul e cam grăbit...

Cam aşa a fost şi cu demiterea lui Geoană de la Senat. Iliescu şi Năstase i-au dat de înţeles lui Ponta că sunt alături de el în tentativa de a tăia craca de sub piciorul lui Geoană. Ponta, nici una, nici două, a pornit jihadul. În ăst timp, pe diferite culoare, Iliescu şi Năstase dădeau declaraţii în dodii. Ponta şi-a înfipt dinţii în pantalonii „Prostănacului", fără să-şi dea seama că tocmai devenea prostănacul de serviciu.

Dar ştiţi cine e de vină pentru toate astea? Evident, Traian Băsescu. De ce? Ca să abată atenţia de la adevăratele probleme ale guvernării... 

Grigore Cartianu este redactor-şef "Adevărul"