A trecut era „almanahelor”, pe facebook avem "băsisme", "pontisme", „codrisme”, „ştefănisme”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Codri Ştefănescu se răboieşte cu ziariştii care nu-i convin

Fenomene foarte interesante observ de când am devenit un picuţ mai atentă la ce mai spune lumea în mediul online. Deunăzi, eram indignată despre faptul că unii oameni au foarte mult curaj  să dea cu alţi oameni de pământ, mai ales sub protecţia anonimatului.

Când  te numeşti „oricine - soldatul DATA de pe naveta Enterprise” poţi face şi desface iţe şi poţi candida şi la preşedinţie, că doar nu e mare scofală şi greutate. Poţi fi cel mai „macho man”  sau „barbat fidel”, iar femeia care nu-ţi acordă vreo şansă „nu are potenţial, are doar body”, ca sa nu spun alt cuvânt... trist.

Atunci când ne asumăm identitatea, ar trebui să ne asumăm şi cuvintele. Evident că niciodată nu putem mulţumi cu opiniile personale pe toată lumea, şi oricine mai poate scăpa vreo greşeală de scriere dacă se grăbeşte.

O persoană publică îşi face pagina de Facebook!  Şi ce dacă? Nu am depăşit nici acum bariera ceauşistă plină de tabu-uri şi prejudecăţi?

Fiecare are dreptul la opinie, la comunicare, cu instrumentele moderne. Grav este atunci când altcineva îşi însuşeşte identitatea altcuiva şi-i terfeleşte aceluia imaginea. Oricât de importantă ar fi acea persoană, nimeni nu are dreptul să înlocuiască identităţi.Cum ar fi spre exemplu, cazul furtului de identitate lui Raed Arafat, care chiar dacă ar dori, nu ar avea atâta timp să stea pe Facebook şi nici nu cred că îl interesează să schimbe vreo opinie în favoarea lui. Pentru dumnealui vorbesc faptele destul.

Ce să faci dacă, din întâmplare în mediul online, în special pe facebook, aşa zisele persoane în funcţii importante de partid, care chipurile ar trebui să aibă treabă, să asigure bunul mers al treburilor prin ţara asta, instigă la ură şi agitaţie? Şi nu o fac oricum, ci cât se poate de josnic, printr-un limbaj lipsit de orice normă şi bun simţ ce culmea, circulă pe internet. Nu pot reproduce mai mult dintre cele care circulă pentru că ar însemna ca şi eu să promovez acest tip de limbaj.

Dacă v-aş spune că mă uit la B1 TV cu siguranţă m-aţi acuza de băsism, dacă vreau să mă uit pe Antena 3 unii veţi spune sunt de-a lui Voiculescu, dacă mă citează Ziarul de Vrancea sunt Anti-Monitorul, dacă scriu despre gimnastică,vor sări alţii să scriu despre fotbal... etcetera. Nimeni nu va fi mulţumit, iar eu, culmea, nu ştiu ce înseamnă politică, observ doar nişte mizerii, chit că nu le doresc.Mi-aş dori doar armonie şi să meargă totul ca pe roate. Evident, idealisme!

A trecut era „almanahelor” şi a „vanghelismelor” sau „becalismelor”, acum avem „băsisme”, "pontisme"„ antonisme","turcisme", ştefănisme”, „codrisme” şi multe alte cuvinte.

Habar nu am avut, până recent, cine este Codrin Ştefănescu şi acum vreo două zile primesc de la alţii, evident, o postare de-a dumnealui de pe facebook. Cică se ceartă cu Turcescu nu ştiu pe ce şi îşi adresează injurii reciproce! Nici în lista mea nu era măcar, dar am căutat să văd mai bine ce se întâmplă. Ca să vedeţi că nimeni nu s-a născut cu catalogul politic în braţe, am citit despre domnul Codrin că este secretar general adjunct al PSD, autor, filatelist, numismat, cu multă energie de altfel şi destul de îndrăgostit de Cristina, de vreun an de zile. Foarte bine! La cât mai multe realizări şi viaţă lungă cu domnişoara.

Dar, domnule Ştefănescu, eu credeam în naivitatea mea că ne ajung câţiva oameni care mai fac gafe de limbaj şi că, după atâtea decenii ar trebui să se mai renunţe la răfuieli personale, electorale şi injurii, pentru că este destul de multă treabă de făcut, nu credeţi?

Unii politicieni, de exemplu, care vor să profite de puterea de răspândire a mesajului şi nu se prea pricep la facebook angajează nişte administratori de pagină mult mai competenţi. V-aţi asumat identitatea şi aveţi o pagină. Dacă tot vă place să postaţi mesaje, cel puţin aveţi grijă şi la ce scrieţi!

Pe de altă parte, urmărindu-vă postările, am observat că vă lăsaţi cititorii să scrie, fără să interveniţi în limbajul lor la fel de trivial. Vă distraţi pesemne, nu-i bai, e faină distracţia pe seama unora care dau cu capul de masă, des.

Vă readuc aminte (oricine ar fi fost in locul dumneavostră, fie el şi Băsescu), câteva aspecte legate de grija pentru bunul simţ şi educaţie, exceptând faptul că ne-am săturat, mulţi dintre noi, de toate conflictele bazate pe propriile voastre orgolii de politicieni sau reprezentanţi media:

- societatea se construieşte pe baza educaţiei primite şi oferite, şi, dacă noi cei care învăţăm copiii să scrie, să citească, să aibă bun simţ şi ceva respect pe fondul unor lipsuri enorme din sistemul educaţional, o facem să mai salvăm ceva din noua generaţie;

- vă permiteţi să dărâmaţi ceea ce pedagogii construiesc, prin acest limbaj inferior, fie el şi pe pagina dumneavoastră personală de facebook, fără să vă gândiţi că mesajele pe internet circulă cu viteza navetei spaţiale;

- vă permiteţi să instigaţi electoratul, pentru că aveţi dreptul la opinie şi probabil că ocupaţi o poziţie favorabilă în partid, dar eu v-aş ruga să vă cereţi scuze de la tinerii şcolari pentru limbajul dumneavoastră pentru că, de fapt, dacă nu-şi vor lua cu toţii tălpăşiţa din ţară, ei vor fi cei care vor prelua funcţiile de mâine şi vor ajunge „să vorbeşte” scriind în „almanahe”, conform ultimelor „popouuri”;

- electoratul este liber, desigur, să aleagă pe cine vrea, să iubească pe oricine, să fie de partea cui vrea... dar eu nu sunt de acord cu felul în care alegeţi să vă exprimaţi opinia...

- nu vă enervaţi prea tare! mâine mergem la şcoală.

Vă rog doar să vorbiţi şi să scrieţi frumos, să vă răfuiţi cu cine doriţi, prin SMS eventual şi, nu în ultimul rând, să puneţi o vorbă bună la domnul ministru al Educaţiei să mai modifice pe ici, pe acolo, cu prelungiri esenţiale, programul after school pentru politicieni!