La cât s-a redus diferența între George Simion și Nicușor Dan. Sociologii estimează o prezență mai mare la vot și o cursă strânsă pe 18 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După simulările realizate pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, directorul INSCOP, Remus Ștefureac, estimează o prezență mai mare la vot, dar şi o cursă strânsă pe 18 mai. Sociologul Marius Pieleanu spune că diferența în intențiile de vot pentru George Simion și Nicușor Dan este acum sub patru procente.

Se aştepată o prezenţă la vot mai numeroasă decât pe 4 mai. FOTO: Inquam/George Călin
Se aştepată o prezenţă la vot mai numeroasă decât pe 4 mai. FOTO: Inquam/George Călin

UPDATE Sociologul Marius Pieleanu a spus la Antena 3 CNN că interesul românilor cu privire la turul doi al prezidențialelor este în creștere ușoară iar ecartul George Simion - Nicușor Dan (diferența între intențiile de vot) a coborât sub 4%.

„Mai degrabă se duc către Nicușor Dan” 

Sociologul a explicat că dacă vor ieși la vot 1,5 milioane de români (în plus față de turul 1) și un milion se vor duce către Nicușor Dan, „votul din diaspora nu va mai fi suficient pentru a susține diferența (în favoarea lui George Simion)".

„Vestea bună este că, totuși, pro-europenii votanți ai domnului (Crin) Antonescu se pare că mai degrabă se duc către Nicușor Dan. Avem date din care să rezulte că și la domnul (Victor) Ponta trendul este acela de a fi mai mult în favoarea lui Nicușor Dan".

 Știrea inițială

Directorul INSCOP Research, socilogul Remus Ștefureac, afirmă că polarizarea votanţilor este din ce în ce mai evidentă şi că diferenţa dintre cei doi candidaţi din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, George Simion şi Nicuşor Dan, a scăzut.

De asemenea, după simulările realizate, el estimează o prezenţă la vot mai mare în 18 mai, când ar putea ieşi la vot cel puţin 1.5 milioane de noi alegători.

Mă aștept la 1,5 milioane, cel puțin, de alegători noi care să vină în turul al doilea”, a spus Remus Ștefureac la Digi24, adăugând faptul că dezbaterile sunt foarte importante pentru ambii candidaţi, care trebuie să iasă din bazinul propriu şi să-şi atragă noi votanţi.

Polarizarea votanţilor e destul de clară

Dacă în primul tur al alegerilor prezidenţiale au participat 11 candidaţi, votanţii având o paletă mai largă de opţiuni, pentru turul al doilea polarizarea acestora în jurul unuia sau altuia dintre cei doi competitori este din ce în ce mai evidentă.

„Ultima săptămână a confirmat ceea ce știam de regulă despre competițiile din al doilea tur, a confirmat o polarizare a societății destul de clară și, evident, o echilibrare puternică a competiției. Dezbaterile cred că au fost utile, românii au avut ocazia să vadă - o parte dintre ei, adevărat - să vadă candidații. Cred că e important pentru am ambii candidați să participe în continuare la dezbateri, este cea mai bună șansă a lor de a obține voturi suplimentare. Dincolo de bazinul lor propriu de susținători, de fideli, de loiali, în turul doi orice candidat trebuie să creeze o coaliție de votanți mult mai largă”, a spus Remus Ștefureac.

Diferenţa dintre George Simion şi Nicuşor Dan s-a micşorat

Potrivit aceleiaşi surse, diferenţa dintre cei doi candidaţi a scăzut, după ce mai mulţi dintre cei care nu au intrat în turul al doilea s-au mobilizat şi au declarat că îl vor sprijini pe Nicuşor Dan.

 „În prima săptămână s-a constatat o echilibrare a cursei. Dacă pe toate simulările anterioare de tur doi, diferența dintre domnul George Simion și domnul Nicușor Dan varia între 15-20 de puncte, chiar, să spunem, domnul Nicușor Dan performa ceva mai slab în turul doi decât alți candidați după rezultatele turul întâi, am văzut o mobilizare a legăturilor din toate zonele, inclusiv ale celor care nu au intrat în turul al doilea, plus foarte mulți alegători noi. Mă aștept la 1,5 milioane, cel puțin, de alegători noi în care să vină în turul al doilea”, a mai spus sociologul.

Aproximativ 1,5 milioane de noi votanţi

Cele mai recente sondaje realizate de INSCOP Research indică faptul că participarea la alegerile prezidenţiale din 18 mai va fi una mai numeroasă decât în turul întâi, înregistrându-se o creştere de aproximativ 10-13%.

„Din ce am văzut, cel puțin din date, constat următorul lucru: dacă în declarațiile participanților la sondaje de dinainte de turul întâi estimarea de prezență era cam în jur de 50%, cel puțin pe datele INSCOP Research, estimarea de prezență care reiese din declarațiile cetățenilor de săptămâna trecută se duce undeva spre 63%, deci cumva o creștere de 10-13 procente a intenției declarate de a se prezenta. Mă aștept să avem o astfel de creștere. Probabil va fi un fenomen similar cu cel din turul doi din 2014, când în primul tur am avut cam 50%, iar în turul doi am avut vreo 65% prezență. Și rezultatul final cred că va fi echilibrat, va ține de mobilizarea puternică la vot a ambelor tabere, care, sigur, vor fi intens concentrate până în ultima zi, ultima oră, ultima secundă. Aceste alegeri cred că se vor juca încă o dată la o diferență mică”, a mai spus sociologul.

Dezbaterile pot aduce noi votanţi pentru ambii candidaţi

Remus Ștefureac a subliniat, de asemenea, importanţa dezbaterilor pentru ambii candidaţi, care au astfel ocazia să se adreseze altui bazin electoral decât cel propriu şi astfel să câştige noi voturi.

„La o dezbatere de acest tip, sigur că publicul se extinde. Orice candidat are interesul, de exemplu, de a accesa public pe care nu-l accesează în mod obișnuit. Trebuie să accesezi un public căruia nu-i vorbești în mod obișnuit, care nu te votează, poate în mod obișnuit, poate chiar nu te simpatizează, dar să te vadă până la urmă, să-ți vadă programul, să-ți vadă ideile, să le compare cu ale contracandidatului și să aleagă în cunoștință de cauză. Altfel, dacă rămâi strict prizonierul votanților tăi loiali, evident că nu vei avea șansa de a genera acea coaliție mai largă de votanți, mai ales pe fondul unei prezențe care se anunțe masivă”, a explicat el.

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite