ADEVĂRUL LIVE Despre patrimoniul textil al României. De la croiuri tradiționale la branduri contemporane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România, supranumită cândva „croitorul Europei”, a fost un pilon al economiei naționale, producând anual milioane de articole pentru branduri internaționale. Înainte de 1990, industria textilă juca un rol deosebit de important în economia socialistă.

image

Schimbările tehnologice și competiția globală din anii '90 au forțat fabricile să se reorienteze către producția de nișă și utilizarea tehnologiilor moderne. De exemplu, România, odinioară un mare exportator de bumbac, a fost nevoită să adopte fibre sintetice și alte tehnologii moderne pentru a rămâne competitivă.

Astăzi, industria textilă românească se bazează în principal pe producția în sistem lohn, unde 85% din confecții sunt croite și cusute pentru retaileri străini. Deși această orientare a permis supraviețuirea industriei, lipsa inovației și conexiunilor directe cu piețele de desfacere limitează valoarea adăugată.

Piața actuală a confecțiilor din România este caracterizată de o combinație de provocări și oportunități. Brandurile românești, precum cele fondate de Anca Turcanu (Ema/T) și Anca Ivan (Innes Atelier), au reușit să se adapteze pieței, punând accent pe calitate, design versatil și sustenabilitate. Colaborarea cu croitoresele și comunitățile locale joacă un rol esențial în procesul de producție al acestor branduri, astfel că experiența și know-how-ul transmis de la o generație la alta au permis celor două branduri să își găsească locul în piață. 

Anca Ivan, fondatoarea Innes Atelier, și Anca Maria Țurcanu, fondatoarea Ema\T, au vorbit la Adevărul Live despre cum s-a păstrat patrimoniul textil al României și care sunt provocările momentului în industria textilă.

Adevărul Live



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite