VIDEO Două luni de spart gheaţa arctică, într-un videoclip de numai cinci minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un om de ştiinţă de la Standford arată întregii lumi ce înseamnă două luni de navigat prin Antartica. Cassandra Brooks a transformat experienţa într-un clip video de 5 minute care prezintă cum îşi croieşte o navă imensă drum prin gheaţa Mării Ross, potrivit CNN.

Nava cu o lungime 94 de metri şi-a început expediţia la jumătatea lunii februarie. „Am ajuns în vară, la jumătatea lui februarie, era lumina 24 ore pe zi.  Soarele se muta de sus, foarte aproape de linia orizontului, dar nu dispărea niciodată. Nu oboseam până la 1 dimineaţa. Mă simţeam foarte energizată“, a declarat Cassandra Brooks, doctorandă la Universitatea Stanford.  Brooks este unul dintre cei 30 de cercetători americani care monitorizează ecosistemul unic al Antarticii. Nava şi-a croit drumul prin Marea Ross despre care se crede că ar fi ultimul ecosistem marin neatins de om. Asta le poate oferi oamenilor de ştiinţă numeroase răspunsuri .

În timpul lunilor de vara, soarele nu trece niciodată de orizont în Antartica ci se mişcă în continuu pe cer.  După mai mult de o săptămână după ce au ajuns, cei din echipaj au văzut primul apus la ora 1 dimineaţa.

„Lumina portocalia trece prin geamurile de pe tribordul navei. M-am dezlipit de la microscop, am fugit prin cameră şi m-am uitat pe geam pentru a prinde soarele în timp ce trecea de orizont. Peisajul mi-a tăiat respiraţia. Cerul părea a fi în flăcări colorând oceanul într-o nuanţă intensă de roşu-purpuriu“, descrie Brooks experienţa.

Condiţiile au fost groaznice. Echipajul a îndurat temperaturi de -40 de grade Celsius şi vânturi cu viteze de peste 110 kilometri pe oră. În aceste condiţii existau zile în care oamenii de ştiinţă nu aveau voie pe punte deoarece aceasta era acoperită cu un strat periculos de gheaţă. „Dacă cazi peste bord  eşti mort în câteva minute deoarece apa are o temperatură mai mică decât cea de îngheţare“, a spus Brooks. „Totuş este un mediu  care este plin de animale, cum ar fi pinguinii reglai şi focile Weddel“, a completat ea.

Timp de mai bine de 2 luni, echipa a navigat pe Marea Ross din Antartica,  situată la peste 5.000 de kilometri distanţă faţă de Noua Zeelandă, cea mai apropiată ţară. Nava Nathaniel B Palmer era un fel de insulă plutitoare, fiind dotată cu un hangar pentru elicoper, sală de fitness, bucătărie industrială, bibliotecă, cameră de conferinţă şi laborator. Brooks a făcut parte dintr-o echipă însărcinată cu măsurarea planktonului din apă. Ea începea experimentele la 7 dimineaţa şi termina la 8 seara. În timpul zilelor de vară, planktonul din Antartica devine atât de răspândit încât poate fi observat din spaţiu.

„Voiam să verificăm ce se întâmplă cu fitoplanctonul. Acesta reprezintă o sursă vitală de carbon şi harnă pentru ecosistem. Se scunfundă? Este mâncat până la sfârşitul verii? Este transportat în afara sistemului? Mulţi cercetători cred că aceasta sursă mare de fitoplancton este motivul pentru care Marea Ross are atât de multe populaţii mari de prădători“, a explicat cercetătoarea.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

Timelapse: două luni de spart gheaţa arctică, într-un videoclip de numai 5 minute

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite