Românii din Braşov care au creat o hartă pe care vezi când trebuie să te uiţi pe cer ca să vezi eclipsa parţială de soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eclipsa de Soare va avea loc vineri dimineaţă
Eclipsa de Soare va avea loc vineri dimineaţă

O echipă de români au pregătit o aplicaţie specială pentru eclipsa parţială de vineri, de la ora 10. Astfel, cu ajutorul unor hărţi interactive, putem vedea ora exactă în care putem privi eclipsa oriunde pe glob.

Kronpass, un startup din Braşov, a făcut o hartă interactivă care este disponibilă pe internet.

Cu ajutorul ei, oriunde vom da click putem afla ora de începere a eclipsei, durata ei şi gradul de acoperire al Soarelui.

„Cred că eclipsele sunt evenimente fascinante. Mulţi nu înţeleg fenomenul. Fiind şi pasionat de astronomie, am considerat că e o oportunitate pe care nu trebuie să o ratăm“, a spus Ionuţ Pascu, fondator Kronpass, cei care au realizat site-ul.

Site-ul foloseşte o reprezentare de tip heatmap, pentru a ilustra cele două conuri de umbră ale lunii. Regiunea mai slab luminată este cea afectată de eclipsa totală, iar penumbra de eclipsa parţială.

Pe baza fusului orar şi coordonatelor punctului pe care se execută un click, algoritmul calculează caracteristicile locale ale eclipsei.

„Oricine poate afla informaţii personalizate cu privire la tipul eclipsei, magnitudinea ei, gradul de obscurare, ora de începere, durata ei, ora de maximă eclipsare şi poziţia Soarelui“, a explicat Pascu pentru adevarul.ro.

Kronpass

Cum creezi o hartă interactivă a eclipsei?

Ionuţ Pascu şi colegul său de la Kronpass nu au petrecut foarte mult timp dezvoltând aplicaţia, pentru că au utilizat softuri deja existente.

„Dezvoltarea în sine nu a fost de durată, cred că nu a trecut de 10 ore. Totul este datorat disponibilităţii soluţiilor şi serviciilor online. Încercăm mereu să lucrăm folosind numai software disponibil sub licenţe open source. Fără această deschidere, nu ar fi fost posibil“, a spus Ionuş Pascu, unul dintre fondatorii Kronpass.

Cei doi au folosit doar soluţii open-source, cum ar fi QGIS (un soft specific domeniului), care i-a ajutat să calculeze coordonatele traseului eclipsei. „Codul care să le interpreteze putea fi scris în orice editor de text, fiind numai JavaScript şi Leaflet, o librărie dedicată dezvoltării de hărţi web“, spune Pascu.

Cine sunt cei de la Kronpass?

Kronpass e un startup format din două persoane, absolvenţi de geodezie în cadrul Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere, Braşov. Echipa e formată din Ionuţ Pascu şi Alexandru Vass. Cei doi strâng date de pe teren, iar apoi le prelucrează în formate uşor de citit, cum ar fi graficele sau hărţile.

„Am decis de anul acesta să ne grupăm sub un singur nume, Kronpass şi să facem lucrurile într-un mod care să ne detaşeze de restul companiilor de profil. Ne-au inspirat arhivele săseşti vechi de aproape 200 de ani, arhive ce mai sunt şi astăzi folosite şi vrem să extindem tipul acesta de gândire în tot ce înseamnă astăzi calcul şi măsurători“, a spus Ionuţ Pascu pentru Adevărul.

Practic, Kronpass aduce abordarea unui startup, care foloseşte tehnologia, în domeniul cadastrului.

image

Caracteristicile eclipsei în România

Potrivit lui Adrian Şonka de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“ din Bucureşti, eclipsa va putea fi vizibilă în proporţie de 40-55% pe teritoriul României.

Pe blogul său, Adrian Şonka explică faptul că eclipsa începe la ora 10.45 şi are maximul în jurul orei 11.55. Eclipsa se termină la ora 13.05.

Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul de unde observăm. În Sudul ţării, acoperirea va fi mai mică, în timp ce la Satu Mare procentul de acoperire a Soarelui va fi mai mare.

Maximul eclipsei se poate vedea în Insulele Feroe, la ora 11.45 (ora României), cu o durată de 2 minute şi 47 de secunde. Locuitorii din nordul Marii Britanii vor vedea o eclipsă de 90%, la fel şi în nordul Norvegiei.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite